Кульбаба – це не просто бур’ян, як вважає більшість. Ця рослина має чимало лікувальних властивостей, бо містить корисні речовини та вітаміни. Із кульбаби можна приготувати чимало страв, зокрема варення.
Кульбаба – не лише красива яскравожовта весняна квітка. Вона містить чимало корисних речовин, зокрема вітаміни, марганець, залізо, фосфор і навіть білок. Цю рослину використовують у лікувальних цілях, а із суцвіття готують варення, яке підвищує імунітет і слугує профілактикою вірусних інфекцій, поліпшує роботу шлунково-кишкового тракту, навіть допомагає знизити тиск при гіпертонії. Інформатор розповідає рецепти.
Варення з кульбаби та лимона
Варення матиме приємний кислуватий присмак і слугуватиме вам як профілактика від застуди.
Інгредієнти:
- 350 г пелюсток кульбаби
- 900 г цукру
- 150 г лимона
- 1 л води
Приготування:
- Помийте і наріжте кубиками лимон, кісточки видаліть.
- Додайте пелюстки кульбаби і перемішайте.
- Залийте 1 л води, накрийте кришкою і варіть на середньому вогні до кипіння.
- Зменшіть вогонь і варіть ще 15 хвилин.
- Дайте повністю охолонути і процідіть через марлю – жмих потрібно викинути.
- Перелийте відвар у каструлю, додайте цукор і доведіть до кипіння.
- Зменшіть вогонь і варіть до потрібної консистенції.
- Розлийте готове варення по стерилізованих банках. Зберігайте у холодильнику.
Варення з кульбаби та м’яти
Таке варення не лише буде чинити антибактеріальну дію на організм, а ще й слугуватиме для заспокоєння нервової системи.
Інгредієнти:
- 200 г пелюсток кульбаби
- 10 гілочок м’яти
- 1 кг цукру
- 1 лимон
Приготування:
- Залийте пелюстки водою, поставте на вогонь.
- Помийте листочки м’яти, додайте до кульбаби і варіть 1 годину на повільному вогні.
- Процідіть, у відвар додайте цукор, варіть ще 50 хвилин.
- Додайте нарізаний лимон і проваріть ще 10 хвилин.
Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.