Які зараз ціни на базарі у Переяславі? Дізнавайтесь у репортажі Інформатора.
Спекотний ранок у Переяславі не став на заваді активному життю на місцевому базарі. Ще до дев’ятої години тут уже було людно – містяни та гості з околиць метушливо обирали найсвіжіші овочі та фрукти, шукаючи вигідні ціни. Особливу увагу привернув горох, що цього року неабияк здорожчав – продавали по 100 гривень за кілограм. Не меншою популярністю користувалась і молода картопля, яка коштувала 60-70 гривень за кіло. Інформатор традиційно розповідає про ціни на продукти та інше.
У м’ясному павільйоні панувала звична торгова атмосфера: постійні покупці впізнавали своїх продавців та обирали свіжину. Попри загальне зростання цін на інші продукти, тутешні ціни на сало та м’ясо залишаються стабільними – подорожчання немає. Але знайшлися продавці у яких сало коштувало по 220 гривень за кіло. Загалом ціни такі:
- Сало (1 кг) – 160-200
- Ошийок (1 кг) – 300
- Биток свинячий (1 кг) – 190-250
- Ребра свинячі (1 кг) – 180-200
- Антрекот (1 кг) – 250
- Печінка свиняча (1 кг) – 50-60
- Ніжки свинячі (1 кг) – 80-100
- Вушка свинячі (одне) – 50
- Свиняча голова (1 кг) –45-50
- Жир курячий (1 кг) – 50-60
- Тушка качки (1 кг) – 160-170
- Биток телячий (1 кг) – 320-350
- Лопатка теляча (1 кг) – 330-350




Недільний базар цього разу зустрів покупців справжнім овочевим ажіотажем. Ще з самого ранку охочі розкуповували свіжу городину, яка щойно з’являлася на прилавках. Особливою популярністю користувалася молода картопля, якої стало значно більше порівняно з минулим тижнем, продавали її по 60-70 гривень за кілограм. А ще новинка тижня – свіжий зелений горох. Його продавали на вагу по 100 гривень за кілограм, і, попри чималу ціну, люди підходили та цікавилися. Ціни на інші овочі такі:
- Картопля (1 кг) – 30-40
- Цибуля (1 кг) – 20-35
- Часник (1 кг) – 140
- Помідори (1 кг) – 75-140
- Огірки (1 кг) – 70-85
- Пекінська капуста (1 кг) – 35
- Кабачки (1 кг) – 70-80
- Баклажани (1 кг) – 120
- Редиска (1 кг) – 50
- Морква (1 кг) – 35-40
- Перець (1 кг) – 85-130
- Буряк (1 кг) – 35-40
- Печериці (1 кг) – 80
- Зелена цибуля (пучок) – 10
- Рукола (пучок) – 15
- Базилік (пучок) – 20
- Щавель (пучок) – 15-20
- Петрушка (пучок) – 10-15
- Шпинат (пучок) – 15-20
- Салат (пучок) – 20-25




З кожним тижнем лавки все більше наповнюються літнім фруктовим розмаїттям. Цієї неділі можна відзначити: черешні значно побільшало – і жовтої, і темної, і класичної червоної. Вона вже не розкіш, а справжня літня спокуса, продавали її по 170-180 гривень за кіло. А ще – домашня полуниця, солодка й ароматна, яка була на багатьох прилавках та торгових локаціях. Її продавали у відерцях, корзинах і просто в коробках – хто як зібрав, так і привіз. Інше коштує так:
- Яблука (1 кг) – 30-70
- Абрикоси (1 кг) – 180-200
- Полуниця ( 1 кг) – 180-250
- Персики (1 кг) – 180
- Нектарин (1 кг) – 180
- Дині (1 кг) – 90
- Лохина (1 кг) – 500
- Ківі (1 кг) – 180-200
- Виноград (1 кг) – 200-240
- Апельсини (1 кг) – 75-80
- Груші (1 кг) – 70-110
- Лимони (1 кг) – 95-120


Цієї неділі молочні ряди зустрічали гостей особливо щедрим вибором. Бринзи було значно більше, ніж зазвичай, переважно класичної з коров’ячого молока по 200-270 гривень за кілограм. Смаколики швидко розкуповували, а особливо молоко якого теж було вдосталь, по 50 гривень його вже майже не знайдеш, а от по 60 гривень за півтора літри стали продавати більше. Покупців як і завше зібралося чимало, адже на молочну продукцію ціни сталі, і підвищень у вартості не було. Ціни такі:
- Молоко (1,5 л) – 50-60
- Вершки (0,5 л) – 120-200
- Сметана (0,5 л) – 60-70
- Пряжене молоко (1,5 л) – 50-70
- Твердий сир (1 кг) – 230-250
- Знежирений сир (1 кг) – 130
- Масло (1 кг) – 400-450


Продавці викладають улов ще зранку: свіжа річкова риба, в’ялена, копчена – на будь-який смак. Цього разу було багато карася, коропа, товстолобика, а для любителів “з димком” – ароматна копчена щука та лящ. Ціни зараз такі:
- Окунь (1 кг) – 70
- Судак (1 кг) – 160-170
- Короп (1 кг) – 130-150
- Лин (1 кг) – 60
- Чищені карасі (1 кг) – 75
- Карасі (1 кг) – 70
- Лящ (1 кг) – 50
- Товстолоб (1 кг) – 90
- Філе товстолоба (1 кг) – 220
- Філе червоної риби (1 кг) – 750

Нагадаємо, що у рубриці “Прості та смачні рецепти” ми розповідали, як приготувати котлети з перловки. Рецепт – тут.
Яна Малишко
Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.





