ГРОШІ

На базарі у Переяславі активно продавали молоду картоплю: що ще можна було купити

Які зараз ціни на базарі у Переяславі? Дізнавайтесь у репортажі Інформатора.

Спекотний ранок у Переяславі не став на заваді активному життю на місцевому базарі. Ще до дев’ятої години тут уже було людно – містяни та гості з околиць метушливо обирали найсвіжіші овочі та фрукти, шукаючи вигідні ціни. Особливу увагу привернув горох, що цього року неабияк здорожчав – продавали по 100 гривень за кілограм. Не меншою популярністю користувалась і молода картопля, яка коштувала 60-70 гривень за кіло. Інформатор традиційно розповідає про ціни на продукти та інше.

У м’ясному павільйоні панувала звична торгова атмосфера: постійні покупці впізнавали своїх продавців та обирали свіжину. Попри загальне зростання цін на інші продукти, тутешні ціни на сало та м’ясо залишаються стабільними – подорожчання немає. Але знайшлися продавці у яких сало коштувало по 220 гривень за кіло. Загалом ціни такі:

  • Сало (1 кг) – 160-200
  • Ошийок (1 кг) – 300
  • Биток свинячий (1 кг) – 190-250
  • Ребра свинячі (1 кг) – 180-200
  • Антрекот (1 кг) – 250
  • Печінка свиняча (1 кг) – 50-60
  • Ніжки свинячі (1 кг) – 80-100
  • Вушка свинячі (одне) – 50
  • Свиняча голова (1 кг) –45-50
  • Жир курячий (1 кг) – 50-60
  • Тушка качки (1 кг) – 160-170
  • Биток телячий (1 кг) – 320-350
  • Лопатка теляча (1 кг) – 330-350

 

Недільний базар цього разу зустрів покупців справжнім овочевим ажіотажем. Ще з самого ранку охочі розкуповували свіжу городину, яка щойно з’являлася на прилавках. Особливою популярністю користувалася молода картопля, якої стало значно більше порівняно з минулим тижнем, продавали її по 60-70 гривень за кілограм. А ще новинка тижня – свіжий зелений горох. Його продавали на вагу по 100 гривень за кілограм, і, попри чималу ціну, люди підходили та цікавилися. Ціни на інші овочі такі:

  • Картопля (1 кг) – 30-40
  • Цибуля (1 кг) – 20-35
  • Часник (1 кг) – 140
  • Помідори (1 кг) – 75-140
  • Огірки (1 кг) – 70-85
  • Пекінська капуста (1 кг) – 35
  • Кабачки (1 кг) – 70-80
  • Баклажани (1 кг) – 120
  • Редиска (1 кг) – 50
  • Морква (1 кг) – 35-40
  • Перець (1 кг) – 85-130
  • Буряк (1 кг) – 35-40
  • Печериці (1 кг) – 80
  • Зелена цибуля (пучок) – 10
  • Рукола (пучок) – 15
  • Базилік (пучок) – 20
  • Щавель (пучок) – 15-20
  • Петрушка (пучок) – 10-15
  • Шпинат (пучок) – 15-20
  • Салат (пучок) – 20-25

З кожним тижнем лавки все більше наповнюються літнім фруктовим розмаїттям. Цієї неділі можна відзначити: черешні значно побільшало – і жовтої, і темної, і класичної червоної. Вона вже не розкіш, а справжня літня спокуса, продавали її по 170-180 гривень за кіло. А ще – домашня полуниця, солодка й ароматна, яка була на багатьох прилавках та торгових локаціях. Її продавали у відерцях, корзинах і просто в коробках – хто як зібрав, так і привіз. Інше коштує так:

  • Яблука (1 кг) – 30-70
  • Абрикоси (1 кг) – 180-200
  • Полуниця ( 1 кг) – 180-250
  • Персики (1 кг) – 180
  • Нектарин (1 кг) – 180
  • Дині (1 кг) – 90
  • Лохина (1 кг) – 500
  • Ківі (1 кг) – 180-200
  • Виноград (1 кг) – 200-240
  • Апельсини (1 кг) – 75-80
  • Груші (1 кг) – 70-110
  • Лимони (1 кг) – 95-120

Цієї неділі молочні ряди зустрічали гостей особливо щедрим вибором. Бринзи було значно більше, ніж зазвичай, переважно класичної з коров’ячого молока по 200-270 гривень за кілограм. Смаколики швидко розкуповували, а особливо молоко якого теж було вдосталь, по 50 гривень його вже майже не знайдеш, а от по 60 гривень за півтора літри стали продавати більше. Покупців як і завше зібралося чимало, адже на молочну продукцію ціни сталі, і підвищень у вартості не було. Ціни такі:

  • Молоко (1,5 л) – 50-60
  • Вершки (0,5 л) – 120-200
  • Сметана (0,5 л) – 60-70
  • Пряжене молоко (1,5 л) – 50-70
  • Твердий сир (1 кг) – 230-250
  • Знежирений сир (1 кг) – 130
  • Масло (1 кг) – 400-450

Продавці викладають улов ще зранку: свіжа річкова риба, в’ялена, копчена – на будь-який смак. Цього разу було багато карася, коропа, товстолобика, а для любителів “з димком” – ароматна копчена щука та лящ. Ціни зараз такі:

  • Окунь (1 кг) – 70
  • Судак (1 кг) – 160-170
  • Короп (1 кг) – 130-150
  • Лин (1 кг) – 60
  • Чищені карасі (1 кг) – 75
  • Карасі (1 кг) – 70
  • Лящ (1 кг) – 50
  • Товстолоб (1 кг) – 90
  • Філе товстолоба (1 кг) – 220
  • Філе червоної риби (1 кг) – 750

Нагадаємо, що у рубриці “Прості та смачні рецепти” ми розповідали, як приготувати котлети з перловки. Рецепт – тут.

Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору