Які зараз ціни на базарі у Переяславі? Дізнавайтесь у репортажі Інформатора.
22 червня погода сприяла ранковим торгам – було не холодно, але й не спекотно, без опадів. На традиційному недільному базарі у Переяславі вже о восьмій було чимало покупців. Найбільші черги – біля овочевих та фруктових прилавків. Продавці почали торгувати малиною, смородиною та порічками. Подекуди між рядами можна було побачити в продажі першу свіжозібрану лаванду. Її продавали пучками по 50 гривень. Інформатор традиційно розповідає про ціни на продукти та інше.
У м’ясному павільйоні цієї неділі ціни не змінилися. Продавці кажуть, покупці є, а от товару привезли мало. Традиційно найбільше цікавились салом, ціна на яке була 160-200 гривень за кілограм. Інше коштувало так:
- Ошийок (1 кг) – 300
- Биток свинячий (1 кг) – 190-250
- Ребра свинячі (1 кг) – 180-200
- Антрекот (1 кг) – 250
- Вушка свинячі (одне) – 50
- Свиняча голова (1 кг) – 45-50

Асортимент у м’ясному павільйоні дещо зменшився

Салом цікавилися найчастіше

Була різна продукція

Популярністю користується свининна
Найбільші черги були до яскравих прилавків із овочами. Покупців цікавили помідори, які зросли в ціні, і тепер коштують від 110 до 170 гривень за кілограм (тиждень тому були по 90-120). На прилавках досі багато молодих кабачків. Цього тижня вони подешевшали – їх продавали по 40-55 гривень за кілограм (були по 70-80). Домашня молода картопля теж трішки знизилась у вартості, її можна було придбати по 45-80 гривень за кілограм у залежності від сорту (була по 65-90). Ціни на інші овочі такі:
- Цибуля (1 кг) – 20-35
- Часник (1 кг) – 120-140
- Огірки (1 кг) – 70-85
- Молода капуста (1 кг) – 30
- Редиска (1 кг) – 35-50
- Морква (1 кг) – 30-70
- Перець (1 кг) – 85-130
- Буряки (1 кг) – 35-45
- Печериці (1 кг) – 80-90
- Зелена цибуля (пучок) – 10
- Рукола (пучок) – 15
- Петрушка (пучок) – 10-15
- Шпинат (пучок) – 15-20
- Салат (пучок) – 20-25
- Щавель (пучок) – 10-15
- Кріп (пучок) – 10-15

Лаванду продавали по 50 гривень за пучок

Погода сприяла торгам

Подешевшала молода картопля

Було багато молодої капусти та свіжих огірків

Великий вибір цибулі
У фруктових відділах значно зріс асортимент. Зокрема, з’явилася малина різних сортів – біла, класична рожева, жовта, червона та навіть чорна. Продавали її і в стаканчиках по 30-50 гривень, і на вагу. За кілограм домашньої малини потрібно було віддати 100-150 гривень. На прилавках поряд із малиною також продавали смородину, порічки та аґрус. У середньому ці ягоди коштували 130-150 гривень за кілограм. Почали з’являтися у продажі кавуни та дині, за один кавун просили близько 300 гривень, за дині – 200. На деякі інші фрукти та ягоди ціни такі:
- Яблука (1 кг) – 30-40
- Абрикоси (1 кг) – 130
- Полуниці ( 1 кг) – 160
- Черешні (1 кг) – 100-120
- Виноград (1 кг) – 200-240
- Апельсини (1 кг) – 75-80
- Груші (1 кг) – 70-100
- Лимони (1 кг) – 95

На базарі почали продавати порічку та смородину

Стаканчик ягід коштував в середньому 30-50 гривень

Досі продають черешні

Продавали абрикоси

Було багато полуниць

Продавали чорну малину

Почали з’являтись кавуни та дині
Молочні ряди були заповнені різноманітною домашньою продукцією. Найпопулярнішим було молоко, яке в порівняні з минулим тижнем не змінилося в ціні. Натовпи людей стояли за домашнім сиром, який цього разу продавали по 170 гривень за кіло (тиждень тому був по 130). Майже не було домашніх курячих яєць. Натомість продавали багато меду з липи, акації та іншого, ціна на який стартувала від 80 гривень за півлітрову баночку. На інші продукти ціни залишалися незмінними:
- Молоко (1,5 л) – 45-55
- Вершки (0,5 л) – 120-200
- Сметана (0,5 л) – 60-70
- Пряжене молоко (1,5 л) – 50-70
- Твердий сир (1 кг) – 230-250
- Масло (1 кг) – 400-450
- Сироватка (1 л) – 15
- Курячі яйця (10 шт.) – 55-60

Люди поспішали зайняти черги

Широкий вибір меду з липи, акації та іншого

Популярним був домашній сир

Продавали багато молока
На рибних прилавках був великий вибір свіжої продукції. На червону рибу та на коропів ціна дещо зросла, тепер вони коштують по 700-800 та по 190 гривень за кілограм відповідно (були по 700 та 130-150). Ціни на весь інший асортимент залишаються майже незмінними:
- Окуні (1 кг) – 70
- Лини (1 кг) – 40
- Карасі (1 кг) – 75
- Судаки (1 кг) – 160-170
- Лящі (1 кг) – 50
- Товстолоби (1 кг) – 90
- Філе товстолоба (1 кг) – 220

Люди активно цікавилися цінами на рибу

Червона риба коштувала по 700-800 гривень за кілограм

Була у наявності й сушена риба

На рибних прилавках був великий вибір продукції
Нагадаємо, що у рубриці “Прості та смачні рецепти” ми розповідали, як приготувати освіжаючий ягідний лимонад. Рецепт – тут.
Вікторія Ляшенко
Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.