ГРОШІ

На базарі у Переяславі активно цікавилися огірками: їх на прилавках небагато, бо “не вродили”

Які зараз ціни на базарі у Переяславі? Дізнавайтесь у репортажі Інформатора.

20 липня у Переяславі ранок був похмурим і трішки прохолодним. Але для переяславців та гостей міста це не стало завадою, щоби сходити на традиційні базарні торги. Продавці жваво заохочували купити саме їхній товар, бо ж у них “все домашнє, свіже, без ГМО”, а покупці з обачністю обирали для себе найкраще. “Щоб і ціна, і якість підходили”, – поділився чоловік, який із дружиною приїхав до Переяслава із Березані. Додав: “Такого базару, як у вас, ми ще не бачили. Тут і ціни, і люди приємні, а продавці завжди усміхнені”. Інформатор традиційно розповідає про ціни на продукти та інше.

У м’ясному павільйоні вже о восьмій ранку майже не залишилось товару. Ціни вже кілька тижнів незмінні, проте, за словами продавців, цього дня було менш людно, ніж минулої неділі: “Може, ще не проснулись або погода так впливає”. Популярність традиційно користувалися свиняче сало та м’ясо. Ціни на це та інше такі:

  • Сало (1 кг) – 200-250
  • Свинячий ошийок (1 кг) – 300-350
  • Биток свинячий (1 кг) – 190-250
  • Антрекот (1 кг) – 250-300
  • Печінка свиняча (1 кг) – 50-60
  • Свинячі ребра (1 кг) – 150-180
  • Ніжки свинячі (1 кг) – 80-100
  • Вушка свинячі (одне) – 50-60
  • Свиняча голова (1 кг) – 45-50
  • Биток телячий (1 кг) – 300-350
  • Лопатка теляча (1 кг) – 330-350
  • Жир курячий (1 кг) – 50-60
  • Тушка качки (1 кг) – 160-170
  • Куряче філе (1 кг) – 230
  • Курячі гомілки (1 кг) – 170
  • Куряча грудинка на кісточці (1 кг) – 180
  • Тушка курки (1 кг) – 150
  • Супові набори (1 кг) – 140

У м’ясному павільйоні було менш людно, ніж тиждень тому

Тушка курки коштувала 150 гривень за кілограм

Куряче філе можна було придбати по 230 гривень за кіло

Антрекот залишався незмінним у вартості – 250-300 гривень за кілограм

Сало користувалось найбільшим попитом

Телятина коштувала 300-350 гривень за кілограм

Люди активно скуповувались і вже до восьмої поменшало продукції на прилавках

Овочеві прилавки й надалі залишаються одним із найпопулярніших місць серед покупців. Цього дня найбільше цікавилися домашніми огірками, яких, втім, було небагато. Через це деякі продавці навіть підняли на них ціну, хоча загалом вона залишалася в межах 40-85 гривень за кілограм.

“Люди питають, шукають, де дешевше. Але цього року з погодою – просто біда: то холодно, то дощі ллють, то сонце палить. Огірки не вродили, – розповіла продавчиня Надія. – Раніше як було: дозрівали огірки разом із помідорами, а тепер ще й томати не встигли поспіти, як огірки вже відходять – жовтіють або гірчать”.

Стабільним залишався попит і на молоду картоплю, якої на ринку було чимало. Її продавали по 15-40 гривень за кілограм – ціна залежала від розміру та сорту. Менше цікавились кабачками, хоча їхня ціна майже не змінилася і коливалась у межах 15-25 гривень за кілограм. Молоду цукрову кукурудзу можна було знайти лише на кількох прилавках – качан продавали по 30-35 гривень. А ось баклажани продавали по 60-80 гривень за кілограм. Також на одному з прилавків продавали зелений перець чилі, який коштував 5 гривень штучку. Ціни на інше такі:

  • Помідори (1 кг) – 80-120
  • Цибуля (1 кг) – 20-35
  • Молода капуста (1 кг) – 30
  • Патісони (1 кг) – 15-25
  • Редиска (1 кг) – 70
  • Морква (1 кг) – 30-70
  • Перець (1 кг) – 85-130
  • Буряки (1 кг) – 35-45
  • Спаржа (1 кг) – 40
  • Часник (1 кг) – 120-130
  • Печериці (1 кг) – 80-100
  • Зелена цибуля (пучок) – 10-15
  • Рукола (пучок) – 20-25
  • Петрушка (пучок) – 10-15
  • Шпинат (пучок) – 15-20
  • Салат (пучок) – 20-25
  • Щавель (пучок) – 10-15
  • Кріп (пучок) – 10-15
  • Базилік (пучок) – 20-25

Овочеві прилавки й надалі залишаються одним із найпопулярніших місць серед покупців

Стабільним залишався попит на молоду картоплю

Баклажани продавали по 60-80 гривень за кілограм

На одному з прилавків продавали зелений перець чилі

Люди питають, шукають, де дешевше

Печериці коштували від 80 до 110 гривень за кілограм

Зелень можна було придбати по 10-25 гривень за пучок

Цього дня найбільше цікавилися домашніми огірками, яких, втім, було небагато

Продавці поступалися в ціні постійним клієнтам

На фруктових прилавках насамперед впадало в око зменшення асортименту. Домашні яблука, вишні та абрикоси продавали лише подекуди, й то у невеликій кількості. Також можна було знайти сливи, залежно від розміру плодів ціни коливались від 50 до 110 гривень за кілограм. Ягід стало менше: дехто ще розпродував малину по 200-230 гривень за кілограм, залишки черешні – по 130-170, деінде були і по 200 гривень за кіло. Подешевшала лохина – 230-300 гривень за кілограм (тиждень тому була по 200-320).

Найбільші черги шикувались до баштанних. Особливо активно розкуповують кавуни, привезені з Одещини та Херсонщини. Одеські коштують 21 гривню за кілограм, а херсонські – 23 (були по 28). Пані Світлана, яка продає херсонські кавуни разом з іншою городиною, сказала: “Хоча вирощені вони на полях, але за ними доглядають люди, тож можна вважати, що це домашнє. Навіть попри постійні обстріли з боку росіян, там працюють, бо ж якось треба жити”.

Ціни на інші фрукти такі:

  • Аґрус (1 кг) – 50-60
  • Порічки (1 кг) – 70-80
  • Дині (1 кг) – 42
  • Яблука (1 кг) – 30-40
  • Абрикоси (1 кг) – 150-180
  • Вишні (1 кг) – 100-130
  • Нектарини (1 кг) – 130-140
  • Виноград (1 кг) – 200-240
  • Апельсини (1 кг) – 75-80
  • Груші (1 кг) – 70-100
  • Лимони (1 кг) – 95

Особливо активно розкуповують кавуни

Дині коштували по 42 гривні за кілограм

Аґрус коштував 50-60 гривень за кіло

Одеські кавуни на дві гривні дешевші, ніж херсонські

Люди радились, що придбати

Малина все ще була, та інших ягід стало менше

На прилавках можна було знайти сливи, ціни коливались від 50 до 110 гривень за кілограм

Залишки черешні коштували 130-170, а подекуди можна знайти і по 200 гривень за кіло

У молочних рядах цього дня було особливо гамірно – і продавців, і покупців, і продукції не бракувало. Найбільшим попитом користувалася сметана: півлітрову баночку продавали по 55-60 гривень. Також активно купували домашнє молоко та сир. У деяких продавців трохи подорожчали курячі яйця. “Через різке похолодання кури почали гірше нестись, тому і ціну трохи підняли. Та це ненадовго, бо там знову передають спеку, тож ціни знову поставим у норму”, – пояснили продавці. На інше ціни залишаються незмінними:

  • Молоко (1,5 л) – 40-50
  • Сир (1 кг) – 160-170
  • Молозиво (1 кг) – 70-100
  • Вершки (0,5 л) – 120-200
  • Сметана (0,5 л) – 60-70
  • Пряжене молоко (1,5 л) – 50-70
  • Твердий сир (1 кг) – 230-250
  • Бринза (1 кг) – 220-250
  • Масло (1 кг) – 400-450
  • Сироватка (1 л) – 15
  • Курячі яйця (10 шт.) – 55-65

На ринку цього дня було чимало меду – від запашного липового до ароматного трав’яного збору. Ціни варіювались залежно від сорту та об’єму: за півлітрову банку просили від 85 до 120 гривень, а за літрову – від 150 до 250 гривень. Чоловік, якого добре знають на ринку постійні покупці, займається бджолярством ще з 1984 року. Охоче розповідає про свої вулики, медозбір і запевняє, що його продукція – натуральна, без жодних домішок, “бо ж сам для себе і для людей старається”.

На ринку цього дня було чимало меду – від запашного липового до ароматного трав’яного збору

Домашній сир продавали по 160-170 гривень за кілограм

Також продавали молозиво, середня ціна – 80 гривень за кілограм

Молоко коштувало 40-50 гривень за півтора літра

Найбільшим попитом користувалася сметана: півлітрову баночку продавали по 55-60 гривень

У деяких продавців трохи подорожчали курячі яйця

Рибні прилавки, як завжди, були заповнені різною свіжою продукцією. Коропи коштували 190 гривень за кілограм, товстолоби – 90-100. Креветки в середньому коштували 500 гривень за кілограм. Із новинок з’явилася ікра товстолоба – її продавали по 150 гривень за кілограм. Продавці відзначали, що покупці активно цікавляться, адже ікра – смачна, поживна й доступна за ціною.

Ціни на рибу такі:

  • Карасі – 70
  • Судаки – 170
  • Чищені судаки – 180
  • Соми – 100-130
  • Стейк сома – 250-270
  • Філе сома – 300-350
  • Стейк червоної риби – 650
  • Філе червоної риби – 700-800
  • Філе товстолоба – 220
  • Стейк товстолоба – 190-200
  • Голова товстолоба – 20

Прохолодна погода не відлякала покупців

Карасі можна було придбати по 70 гривень за кіло

Серед новинок на прилавках з’явилася ікра товстолоба

Креветки в середньому коштували 500 гривень за кілограм

Філе червоної риби можна було придбати по 700-800 гривень за кілограм, а філе товстолоба по 220 гривень за кіло

Покупці активно цікавилися цінами на рибну продукцію

Нагадаємо, що нещодавно ми розповідали, як приготувати равіолі з сиром та шпинатом. Рецепт – тут.

Вікторія Ляшенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору