Які зараз ціни на базарі у Переяславі? Дізнавайтесь у репортажі Інформатора.
27 липня у Переяславі небо було затягнуте хмарами і навіть встигли впасти кілька крапель дощу. Та така дрібна непогода не злякала жителів і гостей міста, які охоче вийшли на традиційні недільні торги. В останній базар цього липня на ринку було особливо людно. Чимало покупців прийшли не лише за свіжими продуктами, а й щоб просто прогулятися поміж торгових рядів і відчути літню атмосферу. Найбільші черги зібралися біля прилавків із кавунами. Їх стало помітно більше: на вибір були плоди різного розміру й сорту – як вирощені переяславцями на власних городах, так і привезені з південних регіонів України, зокрема з Одещини та Херсонщини. Солодкі кавуни впевнено захопили увагу покупців. Продавці розрізали найбільші плоди для дегустації, а задоволені покупці, обирали найкращі. Інформатор традиційно розповідає про ціни на продукти та інше.
У м’ясному павільйоні вже близько восьмої ранку люди метушилися в пошуках потрібних для себе продуктів. Ціни не змінювалися протягом останніх кількох тижнів, проте продавці зазначають, що незабаром можливе їх підвищення. Та серед усіх охочих продати свій товар вирізняється п’ятикласник Назар, який майже щотижня прокидається о шостій ранку й іде на базар, щоб допомогти татові. Батько хлопця наголошує: син сам виявляє ініціативу й щиро зацікавлений у тому, щоб допомагати з торгівлею. А от ціни на м’ясну продукцію такі:
- Сало (1 кг) – 200-250
- Свинячий ошийок (1 кг) – 300-350
- Биток свинячий (1 кг) – 190-250
- Антрекот (1 кг) – 250-300
- Печінка свиняча (1 кг) – 50-60
- Свинячі ребра (1 кг) – 150-180
- Ніжки свинячі (1 кг) – 80-100
- Вушка свинячі (одне) – 50-60
- Свиняча голова (1 кг) – 45-50
- Биток телячий (1 кг) – 300-350
- Лопатка теляча (1 кг) – 330-350
- Жир курячий (1 кг) – 50-60
- Тушка качки (1 кг) – 160-170
- Куряче філе (1 кг) – 230
- Курячі гомілки (1 кг) – 170
- Куряча грудинка на кісточці (1 кг) – 180
- Тушка курки (1 кг) – 150
- Супові набори (1 кг) – 140

П’ятикласник Назар охоче допомагає тату на базарі

У м’ясному павільйоні вже близько восьмої ранку майже весь товар був розкуплений

Ціни не змінювалися протягом останніх кількох тижнів

Антрекот коштував 250-300 гривень за кіло

Ціни на телятину коливалися в межах 300-350 гривень за кілограм
Хоч ранкову тишу в місті й порушила повітряна тривога, відбій у Бориспільському районі оголосили майже о восьмій – саме тоді, коли базар уже гудів покупками. Серед продавців пан Володимир. Він пропонує домашні кабачки, помідори й цукрову кукурудзу. Чоловік зізнається: “Ніколи не знаєш, прилетить кудись чи ні. Але жити якось треба – надіятися на краще майбутнє і вірити в хороше”.
На овочевих прилавках панує барвисте розмаїття зелені, овочів та кукурудзи – усе свіже, запашне, щойно з городу. Ціни залишаються стабільними. Зелень – від пучка петрушки до духмяного базиліку коштує в середньому 10-25 гривень. Особливої уваги заслуговує молода цукрова кукурудза, що в останні дні з’явилася у великій кількості. За один качанчик просять у середньому 25-35 гривень. Ціни на інше такі:
- Молода картопля (1 кг) – 15-40
- Помідори (1 кг) – 80-120
- Огірки (1 кг) – 35-80
- Баклажани (1 кг) – 60-80
- Цибуля (1 кг) – 20-35
- Молода капуста (1 кг) – 30
- Патісони (1 кг) – 15-25
- Редиска (1 кг) – 70
- Морква (1 кг) – 30-70
- Перець (1 кг) – 85-130
- Буряки (1 кг) – 35-45
- Спаржа (1 кг) – 40
- Часник (1 кг) – 120-130
- Печериці (1 кг) – 80-100
- Зелена цибуля (пучок) – 10-15
- Рукола (пучок) – 20-25
- Петрушка (пучок) – 10-15
- Шпинат (пучок) – 15-20
- Салат (пучок) – 20-25
- Щавель (пучок) – 10-15
- Кріп (пучок) – 10-15
- Базилік (пучок) – 20-25

Хоч ранкову тишу в місті й порушила повітряна тривога, та попри це – базар гудів покупками

За один качанчик молодої цукрової кукурудзи просять у середньому 25-35 гривень

Деякі продавці продавали огірки по 35 гривень за кілограм, хоча в середньому ціни коливалися в межах 40-85 гривень за кіло

Баклажани продавали по 60-80 гривень за кілограм

Стабільним залишався попит і на молоду картоплю, якої на ринку було чимало

Печериці продавали по 80-100 гривень за кілограм

Переяславський базар – не лише про торгівлю, а й про місце приємних зустрічей
На фруктових прилавках базару цього тижня найбільше впадало в око суттєве зменшення асортименту. Домашні яблука, вишні та абрикоси траплялися лише поодиноко і у невеликих кількостях, що, очевидно, пов’язано з завершенням сезону. Попри це, можна було знайти свіжі сливи – їхній ціновий діапазон залежав від розміру плодів і коливався від 50 до 110 гривень за кілограм. Ягід на прилавках стало значно менше. Лише деякі продавці продовжували розпродувати малину за ціною 200-230 гривень за кілограм, що свідчить про високу вартість цієї ягоди через обмежену пропозицію. Лохина, навпаки, подешевшала порівняно з минулим тижнем: тепер її можна було придбати за 230-300 гривень за кілограм.
Окрім традиційних фруктів, на ринку з’явилися кавуни, які користуються неабиякою популярністю. Їхня середня ціна коливається від 21 до 23 гривень за кілограм, що робить цей літній фрукт доступним для більшості покупців. Також кілька продавців пропонували полуницю, яка дозріває двічі на сезон. Ця ягода коштувала 150-200 гривень за кілограм.
Ціни на інші фрукти такі:
- Аґрус (1 кг) – 50-60
- Порічки (1 кг) – 70-80
- Дині (1 кг) – 42
- Яблука (1 кг) – 30-40
- Абрикоси (1 кг) – 150-180
- Вишні (1 кг) – 100-130
- Нектарини (1 кг) – 130-140
- Виноград (1 кг) – 200-240
- Апельсини (1 кг) – 75-80
- Груші (1 кг) – 70-100
- Лимони (1 кг) – 95

На фруктових прилавках переяславського базару цього тижня найбільше впадало в око суттєве зменшення асортименту

Кавуни користуються неабиякою популярністю, їхня середня ціна коливається від 21 до 23 гривень за кілограм

Домашні груші коштували по 70-100 гривень за кілограм

Ягід на прилавках стало значно менше

Чимало покупців прийшли не лише за свіжими продуктами, а й щоб просто прогулятися поміж торгових рядів та поспілкуватись

Нектарини коштували по 130-140 гривень за кіло

Ціна на дині коливалась між 42 та 49 гривень за кіло
На молочних прилавках цього дня було досить людно – як продавців, так і покупців вистачало, а вибір продукції був широкий. Особливим попитом користувався домашній кисломолочний сир, який пропонували за 160-180 гривень за кілограм. Крім того, активно купували сметану, півлітрову баночку можна було придбати за 60-70 гривень. Загалом покупці були задоволені асортиментом та якістю товару, а жвава атмосфера на ринку сприяла приємним покупкам і створювала справжній дух базарного дня. На інше ціни залишаються незмінними:
- Молоко (1,5 л) – 40-50
- Молозиво (1 кг) – 70-100
- Вершки (0,5 л) – 120-200
- Пряжене молоко (1,5 л) – 50-70
- Твердий сир (1 кг) – 230-250
- Бринза (1 кг) – 220-250
- Масло (1 кг) – 400-450
- Сироватка (1 л) – 15
- Курячі яйця (10 шт.) – 55-70
На ринку також був широкий вибір меду, який пропонували за ціною від 80 до 250 гривень залежно від його сорту та об’єму. Півлітрову банку можна було придбати за 85-120 гривень, тоді як літрові коштували від 150 до 250 гривень.

За півлітрову банку меду просили від 85 до 120 гривень, а за літрову – від 150 до 250 гривень

Яйця коштували по 55-70 гривень за десяток

Особливим попитом користувався домашній кисломолочний сир

Жвава атмосфера на ринку сприяла приємним покупкам

На молочних прилавках цього дня було досить людно – як продавців, так і покупців вистачало
Рибні прилавки традиційно були наповнені свіжою різноманітною продукцією. Короп коштував близько 190 гривень за кілограм, а товстолоби – від 90 до 100 гривень. Креветки продавалися в середньому по 500 гривень за кілограм. Продовжували продавати ікру товстолоба, її ціна не змінилася – 150 гривень за кілограм.
Ціни на рибну продукцію такі:
- Карасі – 70
- Судаки – 170
- Чищені судаки – 180
- Соми – 100-130
- Стейк сома – 250-270
- Філе сома – 300-350
- Стейк червоної риби – 650
- Філе червоної риби – 700-800
- Філе товстолоба – 220
- Стейк товстолоба – 190-200
- Голова товстолоба – 20

Продавці відзначали, що покупці активно цікавляться рибною продукцією

Філе червоної риби можна було придбати по 700-800 гривень за кілограм, а філе товстолоба по 220 гривень за кіло

Рибні прилавки традиційно були наповнені свіжою різноманітною продукцією

Короп коштував близько 190 гривень за кілограм
Нагадаємо, що нещодавно ми розповідали, як приготувати запечений хек кабачками та морквою. Рецепт – тут.
Вікторія Ляшенко
Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.