Переяслав Перейти на сайт

Прості та смачні рецепти: приготуйте бобальки з маком по-закарпатськи

Бобальки – таку незвичну назву на Закарпатті використовують для маленьких солодких булочок, що подаються із маком та медом. Спробуйте приготувати.

Бобальки являють собою маленькі, здобні булочки, які після запікання поливають медом та посипають маком, родзинками та горіхами. Іноді бобальками називають галушки або печиво, полите медом. Інформатор розповідає рецепт, посилаючись на сайт Євгена Клопотенка.

Інгредієнти:

  • 400 г пшеничного борошна
  • 220 мл теплої води
  • 14 г пресованих дріжджів
  • 1 ст. л. цукру
  • пів ч. л. солі
  • 300 мл олії для фритюру
Інгредієнти для соусу:
  • 4 ст. л. меду
  • 100 мл теплої води
  • 100 г меленого маку

Приготування:

  1. У миску викладіть пресовані дріжджі, цукор та налийте 220 мл теплої води. За допомогою вінчика розчиніть дріжджі у воді та одразу додайте в миску 400 г борошна та сіль.
  2. Замісіть тісто руками, ретельно вимішуючи його протягом не менш як трьох хвилин. Не бійтеся активно покачати тісто робочою поверхнею. Готове тісто поверніть назад у миску, накрийте чистим рушником або харчовою плівкою та поставте його підходити в тепле місце на 50 хвилин.
  3. Через 50 хвилин, коли тісто збільшилося в об’ємі, обімніть його руками та сформуйте невеликі кульки вагою по 15-20 грамів. Сформовані бобальки накрийте чистим рушником та залиште постояти 10-15 хвилин.
  4. Обсмажте кульки у напівфритюрі: для цього у каструлю з товстим дном налийте 300 мл олії, розігрійте її та викладіть в олію бобальки. Смажте бобальки, помішуючи, до золотавої скоринки 2-3 хвилини. Орієнтуйтеся на колір кульок, вони повинні стати золотавими.
  5. Закип’ятіть воду у великій каструлі. Готові бобальки викладіть на сито та занурите їх в киплячу воду буквально на 4-5 секунд, а потім перекладіть до великої миски.
  6. Приготуйте соус: перетріть сто грамів маку в макітрі або блендері. Викладіть мак в миску, додайте до нього мед та 100 мл теплої води. Ретельно перемішайте інгредієнти вінчиком, полийте цим соусом бобальки та подавайте.

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.