ГРОШІ

На базарі у Переяславі подешевшали овочі й фрукти, натомість піднялася ціна на свинину: актуальний асортимент

Які зараз ціни на базарі у Переяславі? Дізнавайтесь у репортажі Інформатора.

3 серпня у Переяславі традиційно почалася базарна метушня. У першу серпневу неділю яскраво світило сонце та з кожною хвилиною ставало все спекотніше. Продавці розкладали товар ще вдосвіта. Чи то через вранішню спеку, чи від літньої втоми, але охочих скупитись на базарі майже о восьмій ще було небагато. Більшість лише придивлялась, питала ціни, іноді торгувалась. Продавці стояли з рушниками на плечах, витираючи піт і вдивляючись у вулицю в очікуванні натовпу. Старші бабусі з домашньою городиною сиділи в тіні парасольок, розповідаючи одна одній новини. Молодь із кавою в руках проходжувала повз, часом купуючи щось “на перекус”. І поступово базар оживав: з’являлися покупці з сумками, лунала музика з машини, хтось голосно кликав до свого прилавка, а деякі навіть сварились між собою. Інформатор традиційно розповідає про ціни на продукти та інше.

Люди неквапливо прогулювались між рядами, роздивляючись ящики з овочами та милуючись яскравими букетами домашніх квітів, яких на базарі було вдосталь. Продавці пропонували як саджанці для клумб і дворів, так і кімнатні рослини в горщиках, що прикрасять будь-який інтер’єр. Поруч можна було знайти й домашнє вино – натуральне, різної витримки, яке продавали по 200 гривень за півтора літра. Атмосфера базару була спокійною й затишною, кожен тут знаходив щось для себе. На ринку також був широкий вибір меду, ціни на який варіювалися від 80 до 250 гривень залежно від сорту та об’єму. Півлітрову банку можна було придбати за 85-120 гривень, а літрові коштували від 150 до 250 гривень. Окрім звичайного меду, з’явилися й натуральні медові соти – їх пропонували по 300 гривень за кілограм.

На базарі продавали багато квітів

Такі айстри та майорки коштували по 5-10 гривень за штучку

Букетики були різними

Мед був різний – від липового до трав’яного збору

У продажі були соти

Пан Генадій продає домашнє вино

Охочих скупитись на базарі майже о восьмій ще було небагато

У м’ясному павільйоні на базарі в Переяславі з самого ранку вже скупчилося кілька постійних клієнтів. Хоч покупців було ще небагато, зате асортимент м’яса широкий. На прилавках можна було побачити свіжу свинину, яловичину, курятину, а також домашні ковбаси, сало та фарш. Продавчині охоче розповідали про якість товару, пояснюючи, чим саме відрізняється м’ясо з господарства від магазинного. Найбільше цього разу обговорювали ціни. Зокрема, ціна на свинину зросла. Якщо раніше кілограм сала можна було придбати в середньому за 200-250 гривень, то тепер просять уже від 270 до 300 гривень. Продавці пояснюють подорожчання збільшенням витрат на корм та пальне. Покупці ж знизують плечима, мовляв, якість хороша, але купувати стало важче. Та попри все, без м’яса з базару цього дня мало хто пішов.

  • Свинячий ошийок (1 кг) – 300-350
  • Биток свинячий (1 кг) – 190-250
  • Антрекот (1 кг) – 250-300
  • Печінка свиняча (1 кг) – 50-60
  • Свинячі ребра (1 кг) – 150-180
  • Ніжки свинячі (1 кг) – 80-100
  • Вушка свинячі (одне) – 50-60
  • Свиняча голова (1 кг) – 45-50
  • Биток телячий (1 кг) – 300-350
  • Лопатка теляча (1 кг) – 330-350
  • Жир курячий (1 кг) – 50-60
  • Тушка качки (1 кг) – 160-170
  • Куряче філе (1 кг) – 230
  • Курячі гомілки (1 кг) – 170
  • Куряча грудинка на кісточці (1 кг) – 180
  • Тушка курки (1 кг) – 150
  • Супові набори (1 кг) – 140

У м’ясному павільйоні на базарі в Переяславі з самого ранку вже скупчилося кілька постійних клієнтів

Антрекот коштував по 250-300

Ціни на свинину зросли

Валентин і Сергій продають свою продукцію із самого ранку

Асортимент м’яса був широкий

Тепер сало коштує дорожче

Куряче філе коштує 230 гривень за кілограм

На овочевих прилавках базару панувала жвава атмосфера. Покупці активно вибирали капусту (в середньому по 30 гривень за кілограм), для борщу. Також затребуваними були помідори по 80-120 гривень за кілограм та огірки по 35-80 гривень за кіло, які багато хто купував для літніх страв і консервації. Крім того, на прилавках можна було знайти моркву (25-70 гривень за кілограм), буряк (35-45 гривень за кіло) і картоплю – її ціна варіювалася від 15 до 40 гривень за кілограм і залежала від сорту та розміру плода. Цукрова кукурудза трошки знизилася у вартості. Сьогодні її можна було знайти і по 10 гривень за качанчик та в середньому вона вартувала 15-30 гривень (була по 25-35 гривень за штуку). Ціни на інший асортимент такі:

  • Баклажани (1 кг) – 30-80
  • Цвітна капуста (1 кг) – 50-80
  • Цибуля (1 кг) – 20-35
  • Патісони (1 кг) – 15-25
  • Редиска (1 кг) – 70
  • Перець (1 кг) – 85-130
  • Буряки (1 кг) – 35-45
  • Спаржа (1 кг) – 40
  • Часник (1 кг) – 120-130
  • Печериці (1 кг) – 80-100
  • Зелена цибуля (пучок) – 10-15
  • Рукола (пучок) – 20-25
  • Петрушка (пучок) – 10-15
  • Шпинат (пучок) – 15-20
  • Салат (пучок) – 20-25
  • Щавель (пучок) – 10-15
  • Кріп (пучок) – 10-15
  • Базилік (пучок) – 20-25

Пані Галина охоче радить покупцям, що краще взяти

Подешевшали баклажани

Печериці коштують по різному – все залежить від розміру

Огірки та помідори користувалась особливим попитом

Цвітна капуста коштувала 50-80 гривень за кілограм

Можна було знайти кукурудзу по 10 гривень за качанчик

На овочевих прилавках базару панувала жвава атмосфера

На фруктових прилавках базару цього тижня відчувалося справжнє літнє різноманіття. Особливо помітно збільшилася кількість кавунів – соковитих, солодких і свіжих. Велика пропозиція баштатних приваблювала покупців різного віку: хтось шукав освіжаючий десерт, а хтось основу для літніх напоїв. Ціни на кавуни залишалися помірними, що робило їх доступними для широкого кола відвідувачів. В середньому вони коштували від 21 до 23 гривень за кілограм. Та можна було знайти і дешевше по 10-12 гривень за кілограм – це вже були кавуни з переяславських городів.

Окрім кавунів, на прилавках можна було побачити й інші ягоди – дині по 40-42 гривні за кілограм, сливи (50-110 гривень за кілограм), малину та ожину (по 200 за кіло). Зовсім не було полуниці, бо її сезон вже закінчився. Груші доповнювали фруктове різноманіття, радували покупців свіжістю та соковитістю. Вони не виросли великими та і ціни були відповідні. Їх продавали по 70-100 гривень за кілограм.

Ціни на інші фрукти такі:

  • Лохина (1 кг) – 200-220
  • Аґрус (1 кг) – 50-60
  • Порічки (1 кг) – 70-80
  • Яблука (1 кг) – 30-40
  • Абрикоси (1 кг) – 150-180
  • Вишні (1 кг) – 100-130
  • Нектарини (1 кг) – 130-140
  • Персики (1 кг) – 140-200
  • Виноград (1 кг) – 200-240
  • Апельсини (1 кг) – 75-80
  • Лимони (1 кг) – 95

На фруктових прилавках базару цього тижня відчувалося справжнє літнє різноманіття

Велика пропозиція кавунів приваблювала покупців різного віку

Лохина коштувала 200-220 гривень за кілограм

Персики коштували по різному, але їхня середня ціна коливалася між 140 та 200 гривень за кілограм

Малину можна було придбати по 200 гривень за кілограм

Ожина була велика

Груші активно продавались

На базарі були і такі жителі Переяслава

На молочних прилавках панувала справжня жвавість. Покупці дружно підходили, вибираючи найсвіжіші продукти. Особливо палко розкуповували сметану – ніжну, густу, із приємною кислинкою, яка так добре доповнює і борщ, і домашні вареники. За півлітрову баночку потрібно було віддати 60-70 гривень. Не менш популярним було свіже молоко. Півтора літри коштувало по 40-50 гривень. А от домашній кисломолочний сир, пропонували по 160-180 гривень за кілограм. Люди часто обмінювалися приємними словами, ділилися рецептами та просто насолоджувалися живою атмосферою базару.

На інше ціни залишаються незмінними:

  • Молозиво (1 кг) – 70-100
  • Вершки (0,5 л) – 120-200
  • Пряжене молоко (1,5 л) – 50-70
  • Твердий сир (1 кг) – 230-250
  • Бринза (1 кг) – 220-250
  • Масло (1 кг) – 400-450
  • Сироватка (1 л) – 15
  • Курячі яйця (10 шт.) – 55-70
  • Перепелині яйця (10 шт.) – 60-90

На молочних прилавках базару панувала справжня жвавість

Покупці дружно підходили, вибираючи найсвіжіші продукти

Особливим попитом користувався домашній кисломолочний сир

Особливо палко розкуповували сметану

Курячі яйця коштували 55-70 гривень за десяток

Перепелині яйця коштували 60-90 гривень за десяток

На рибних прилавках можна було знайти як живу рибу, так і вже оброблену: коропа, карася та судака. Особливим попитом користувалися свіжоморожені та копчені види, які завжди були улюбленцями серед покупців. Продавці із задоволенням розповідали про особливості кожного виду, радили, як правильно зберігати та готувати її. Ціни на рибну продукцію такі:

  • Карасі – 70
  • Короп – 190
  • Судаки – 170
  • Чищені судаки – 180
  • Соми – 100-130
  • Стейк сома – 250-270
  • Філе сома – 300-350
  • Стейк червоної риби – 650
  • Філе червоної риби – 700-800
  • Товстолоби – 90-100
  • Філе товстолоба – 220
  • Стейк товстолоба – 190-200
  • Голова товстолоба – 20
  • Ікра товстолоба – 150
  • Креветки  – 500

На рибних прилавках можна було знайти як живу рибу, так і вже оброблену

Ікра товстолоба не втрачала популярності

Філе червоної риби можна було придбати по 700-800 гривень за кілограм, а філе товстолоба по 220 гривень за кіло

Рибні прилавки були наповнені свіжою рибою

Особливим попитом користувалися свіжоморожені та копчені види, які завжди були улюбленцями серед покупців

Нагадаємо, що у рубриці “Прості та смачні рецепти” ми розповідали, як приготувати млинці з буряка. Рецепт – тут.

Вікторія Ляшенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору