ГРОШІ

На базарі у Переяславі зросли ціни, зокрема на м’ясо, сало та яйця: актуальний асортимент

Які зараз ціни на базарі у Переяславі? Дізнавайтесь у репортажі Інформатора.

10 серпня, ранок у Переяславі видався по-літньому теплим і сонячним. Уже о восьмій годині небо сяяло яскравими променями, а температура повітря відчутно зростала з кожною хвилиною. На місцевому ринку продавці готувалися до нового торгового дня: розкладали свій товар, дбайливо викладаючи овочі, фрукти, м’ясні та молочні вироби, закликали перших покупців. Дехто ховався під парасольками, рятуючись від пекучого серпневого сонця, яке навіть у ранкові години вже встигало добряче пригріти. Початок торгів був доволі спокійним. Ринок не ряснів відвідувачами, і можна було без поспіху обрати найсвіжіші продукти. Та вже близько восьмої тридцять ситуація змінилася – на базар потягнулися натовпи людей. Хтось прийшов за тижневими закупівлями для всієї родини, інші, щоб просто пройтися поміж рядів, придивитися до цін і, можливо, знайти щось цікаве. Торги пожвавішали, і розпочалася та сама традиційна базарна метушня, яку добре знають місцеві. Цього тижня на ринку відчутні зміни в цінах. Овочі, зокрема помідори, огірки та кабачки, помітно здешевіли. Натомість ціни на м’ясо поповзли вгору: подорожчала як свинина, так і курятина. Інформатор традиційно розповідає про ціни на продукти та інше.

У м’ясному павільйоні сьогодні людно. Більшість покупців зосередилися біля прилавків зі свининою. Попри те, що ціни на неї піднялися, охочих купити не меншає. Продавці пояснюють – м’ясо подорожчало, бо утримання худоби й птиці стало дорожчим, корми значно зросли в ціні і це неминуче позначилося на кінцевій вартості продукції. Тепер сало продають по 300-350 гривень за кілограм (минулого тижня було 270-300), а загалом свинина здорожчала в середньому на 50-70 гривень. Не оминули зміни й курятину. Куряче філе тепер коштує 250 гривень за кілограм (раніше 230), а ціна на тушку курки піднялася до 160 гривень за кілограм (була 150). Ціни на іншу продукцію такі:

  • Свинячий ошийок (1 кг) – 300-350
  • Биток свинячий (1 кг) – 200-270
  • Антрекот (1 кг) – 250-300
  • Печінка свиняча (1 кг) – 50-60
  • Свинячі ребра (1 кг) – 150-180
  • Ніжки свинячі (1 кг) – 80-100
  • Вушка свинячі (одне) – 50-60
  • Свиняча голова (1 кг) – 45-50
  • Биток телячий (1 кг) – 300-350
  • Лопатка теляча (1 кг) – 330-350
  • Жир курячий (1 кг) – 50-60
  • Тушка качки (1 кг) – 160-170
  • Курячі гомілки (1 кг) – 170
  • Куряча грудинка на кісточці (1 кг) – 180
  • Супові набори (1 кг) – 140

Люди поспішають на ринок у теплий серпневий ранок

Куряче філе подорожчало, але попит не спадає

Різноманіття м’ясних продуктів приваблює покупців

Продавці акуратно викладають продукти на прилавки

Свинина найпопулярніший товар сьогодні на м’ясних прилавках

Антрекот коштує 250-300 гривень за кілограм

Телятина не змінилася у вартості

На овочевих прилавках ринку вирувала справжня літня метушня. Покупці жваво розглядали й обирали свіжу капусту, яка цього тижня коштувала в середньому близько 30 гривень за кілограм – саме те, щоб зварити наваристий борщ чи зробити салат. Чимало господарів зупинялися біля прилавків із помідорами, ціна на які коливалася від 80 до 120 гривень за кілограм, та огірками, що продавалися по 35-80 гривень. Ці овочі користувалися особливим попитом – їх брали як для приготування легких літніх страв, так і для консервації на зиму. Асортимент доповнювали морква (25-70 гривень за кіло), буряк (35-45 гривень за кілограм) та картопля, ціна на яку залежала від сорту й розміру бульб і коливалася від 15 до 40 гривень за кілограм. Цукрова кукурудза знову впала в ціні. Сьогодні її можна було знайти навіть по 5 гривень за качан, хоча в середньому вартість становила 10-25 гривень. Окрім цього, на баклажани теж знизилася ціна і тепер їх можна було знайти і по 15-20 гривень за кілограм та в середньому вони залишалися вартувати 30-80 гривень за кіло. Ціни на інший асортимент такі:

  • Цвітна капуста (1 кг) – 50-80
  • Цибуля (1 кг) – 20-35
  • Патісони (1 кг) – 15-25
  • Редиска (1 кг) – 70
  • Перець (1 кг) – 85-130
  • Буряки (1 кг) – 35-45
  • Спаржа (1 кг) – 40
  • Часник (1 кг) – 120-130
  • Печериці (1 кг) – 80-100
  • Зелена цибуля (пучок) – 10-15
  • Рукола (пучок) – 20-25
  • Петрушка (пучок) – 10-15
  • Шпинат (пучок) – 15-20
  • Салат (пучок) – 20-25
  • Щавель (пучок) – 10-15
  • Кріп (пучок) – 10-15
  • Базилік (пучок) – 20-25

Покупці активно вибирають свіжу капусту для літніх борщів і салатів

Люди активно купують картоплю різних сортів

Покупці активно беруть цибулю за 20-35 гривень за кілограм і часник, який коштує 120-150 гривень

Люди охоче купують цукрову кукурудзу за вигідною ціною

Покупці беруть свіжу зелень – цибулю, петрушку та базилік

Дехто ховався під парасольками

Огірки різних сортів – популярний вибір для консервації

На фруктових прилавках зараз спостерігається менший асортимент, ніж зазвичай. Багато було слив, які продають за ціною від 40 до 110 гривень за кілограм. Малину та ожину пропонують по 200 гривень за кілограм або по 30-60 гривень за стаканчик, що теж не надто дешево, але попит на них все одно є. Окремої уваги заслуговують кавуни та дині, які привезені з Херсонщини – регіону, що нині перебуває під постійною загрозою через російські ракетні обстріли і атаки “шахедів”. Попри небезпеку, люди продовжують працювати та возити врожай, щоб забезпечити ринок свіжими фруктами.

Дині з Херсонщини нині коштують близько 62 гривень за кілограм – трохи дорожче, ніж середня ринкова ціна, яка на сьогодні становила 40-42 гривні за кіло. А от ціни на кавуни залишаються помірними і доступними для широкого кола покупців. В середньому кавуни продають по 21-23 гривні за кілограм, а на деяких прилавках можна знайти навіть дешевші – по 10-12 гривень, це кавуни з Переяславщини.

Ціни на інші фрукти такі:

  • Лохина (1 кг) – 200-220
  • Аґрус (1 кг) – 50-60
  • Порічки (1 кг) – 70-80
  • Яблука (1 кг) – 30-40
  • Абрикоси (1 кг) – 150-180
  • Вишні (1 кг) – 100-130
  • Нектарини (1 кг) – 130-140
  • Персики (1 кг) – 140-200
  • Виноград (1 кг) – 170-240
  • Апельсини (1 кг) – 75-80
  • Лимони (1 кг) – 95

Люди активно купували кавуни та дині

Виноград приваблює увагу відвідувачів яскравими гронами

Маленькі стаканчики ожини продають по 30-60 гривень

За стаканчики малини та лохини пропонують в середньому 50 гривень

Груші та сливи доповнюють кошики покупців

Покупці обирають стиглі кавуни за різними цінами

Дині – популярний вибір у спекотні літні дні

Між молочними рядами цього тижня було справжнє скупчення людей. Особливо багато покупців зосередилося біля кисломолочного домашнього сиру. Його ціна коливалася в межах 160-180 гривень за кілограм. Цей сир користується великим попитом через свій натуральний смак. Коров’яче молоко продавали по 40-50 гривень за півторалітрову пляшку – воно залишалося доступним для більшості покупців. Козине молоко дорожче, близько 70 гривень за літр, проте і не викликало великого інтересу та користувалося меншим попитом.

На інше ціни залишаються незмінними:

  • Молозиво (1 кг) – 70-100
  • Вершки (0,5 л) – 120-200
  • Пряжене молоко (1,5 л) – 50-70
  • Твердий сир (1 кг) – 230-250
  • Бринза (1 кг) – 220-250
  • Масло (1 кг) – 400-450
  • Сироватка (1 л) – 15
  • Курячі яйця (10 шт.) – 55-70
  • Перепелині яйця (10 шт.) – 60-90

На базарі також можна було знайти великий асортимент меду з різними цінами від 80 до 250 гривень, залежно від виду та об’єму упаковки. За півлітрову баночку меду просили приблизно 85-120 гривень, тоді як літрові ємності коштували в межах 150-250 гривень. Крім звичайного рідкого меду, продавці пропонували й справжні медові соти, які цінувалися близько 300 гривень за кілограм.

Між молочними рядами цього тижня було справжнє скупчення людей

Козине молоко коштувало близько 70 гривень за літр

Люди тісняться біля рядів із домашнім кисломолочним сиром

Кисломолочний сир користується великим попитом серед покупців

Коров’яче молоко залишається доступним і популярним товаром

Різноманіття молочних продуктів радує відвідувачів ринку

Курячі яйця коштували 55-70 гривень за десяток

Мед різних сортів і об’ємів – частий вибір покупців

На рибних рядах цього тижня представлений широкий вибір свіжої риби та морепродуктів. Особливо увагу привертає короп, який нещодавно подорожчав на 20 гривень і тепер коштує 210 гривень за кілограм замість 190. Також у продажу є судаки – ціна на цю рибу коливається від 170 до 180 гривень за кілограм, залежно від того, чи це ціла риба, чи вже очищена. Для тих, хто шукає більш дорогі варіанти, пропонують стейк сома за 250-270 гривень та філе сома за 300-350 гривень за кілограм. Серед морепродуктів виділяються креветки, які коштують близько 500 гривень за кілограм. Вони залишаються затребуваними серед любителів морської кухні.

  • Карасі – 70
  • Соми – 100-130
  • Стейк червоної риби – 650
  • Філе червоної риби – 700-800
  • Товстолоби – 90-100
  • Філе товстолоба – 220
  • Стейк товстолоба – 190-200
  • Голова товстолоба – 20
  • Ікра товстолоба – 150

Стейк червоної риби коштував 650 гривень за кілограм

Короп подорожчав до 210 гривень за кілограм

Товстолоби представлені у різних видах: ціла риба, філе та стейки

Покупці уважно вибирають рибні продукти

Нагадаємо, що у рубриці “Прості та смачні рецепти” ми розповідали, як приготувати круасани з рисового паперу. Рецепт – тут.

Вікторія Ляшенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору