Які зараз ціни на базарі у Переяславі? Дізнавайтесь у репортажі Інформатора.
17 серпня у неділю, базар виглядав по-особливому. Сонце світило, але вже без тої притаманної літньої спеки. Теплі дні стають коротшими, а в повітрі вже ніби відчувається осінь. Люди неспішно йшли рядами, хтось із кошиками, хтось із пакетами. Звідусіль чулися традиційні базарні розмови “От продам яблука, а тоді з сусідкою підемо в ліс по гриби. Кажуть, після дощів їх більше буде”. Двоє чоловіків розмовляли про врожай: “Я сьогодні після базару копатиму картоплю, бо вже ж пора, – говорить один. “Та яка там картопля! Дощу треба, а його все немає”, – відповідає йому інший. І справді, спека в серпні вже втомила. У розмовах між рядами часто можна було почути: “Нехай уже дощик піде“. Хоча водночас усі розуміють, що після дощів базарні прилавки наповняться грибами, сливами й гарбузами – серпень поступово віддає місце вересню. Базар живе своїм ритмом. Хтось торгується, хтось просто розмовляє, а хтось навіть сперечався – чи то про ціни, чи про щось особисте. На прилавках ще багато городини, яку продавці “допродують”. Кавуни подекуди трохи здешевіли: середня ціна – 15-21 гривня за кілограм. Яблука різних сортів від 25 до 40 гривень, сливи – по 40-110. Окрім продуктів, на базарі можна було знайти й квіти. Найчастіше продавали айстри – за одну просили від 5 до 10 гривень, а готові букети в середньому коштували близько 50 гривень. Люди часто зупинялися, щоб купити хоча б невеличкий букет для дому чи на подарунок. Інформатор традиційно розповідає про ціни на продукти та інше.

Було багато квітів

Букети продавали по 50 гривень

Айстра коштувала по 5-10 гривень за квітку

Кущами продавали і такі айстри

Люди зупинялися, щоб придбати собі квіти
У м’ясному павільйоні подекуди прилавки були порожніми, але постійні продавці вже розклали товар і зустрічали покупців. Ціни залишаються стабільними. Сало коштувало від 300 до 350 гривень. Найбільший попит був на свинину. Покупці підходили, роздивляли шматки, уважно розпитували, і зрештою брали саме її. Биток свинячий пропонували від 200 до 270 гривень за кілограм. Антрекот у межах 250-300 гривень за кілограм, а свинячий ошийок – 300-350 гривень за кіло (подекуди продавали і по 370 гривень). Торгівля йшла спокійно, без поспіху, ніби й сам базар ще ледь прокидався.
Ціни на іншу продукцію такі:
- Печінка свиняча (1 кг) – 50-60
- Свинячі ребра (1 кг) – 150-180
- Ніжки свинячі (1 кг) – 80-100
- Вушка свинячі (одне) – 50-60
- Свиняча голова (1 кг) – 45-50
- Биток телячий (1 кг) – 300-350
- Лопатка теляча (1 кг) – 330-350
- Жир курячий (1 кг) – 50-60
- Тушка качки (1 кг) – 160-170
- Куряче філе (1 кг) – 250
- Тушка куряча (1 кг) – 160
- Курячі гомілки (1 кг) – 170
- Куряча грудинка на кісточці (1 кг) – 180
- Супові набори (1 кг) – 140

Люди поспішають на ринок у теплий серпневий ранок

Всі працювали зранку

Сало продавали по 300-350

Антрекот коштує 250-300 гривень за кілограм

Телятина не змінилася у вартості
Овочеві ряди на базарі завжди привертають найбільше уваги. Тут можна було знайти все, що виросло на переяславських городах. На прилавках свіжа кукурудза, жовта та солодка, від 10 до 20 гривень за качан.Поряд із нею акуратні ряди кабачків, що коштували 15-35 гривень за кілограм. Окрім того, подешевшали й баклажани. Їх можна було придбати по 20-70 гривень за кілограм. Особливо виділялася цибуля: її пропозиції були чи не найбільші. Ціни коливалися в середньому вона коштувала 15-25 гривень за кілограм, але траплялося й по 9 гривень за кіло. Базарні прилавки вражали різноманіттям – огірки по 15–35 гривень, помідори від 15 до 45 гривень залежно від розміру та сорту. Поруч продавали кріп та петрушку по 10 гривень за пучок, а також моркву – 18–25 гривень. Доволі багато було і перцю. Він лежав рядами і продавали його в середньому по 70-90 гривень за кілограм.
Ціни на інший асортимент такі:
- Картопля (1 кг) – 10-25
- Помідори (1 кг) – 15-45
- Огірки (1 кг) – 15-35
- Капуста (1 кг) – 25-30
- Цвітна капуста (1 кг) – 50-80
- Патісони (1 кг) – 15-25
- Редиска (1 кг) – 70
- Буряки (1 кг) – 10-35
- Спаржа (1 кг) – 40
- Часник (1 кг) – 120-150
- Печериці (1 кг) – 80-100
- Зелена цибуля (пучок) – 10-15
- Рукола (пучок) – 20-25
- Петрушка (пучок) – 10-15
- Шпинат (пучок) – 15-20
- Салат (пучок) – 20-25
- Щавель (пучок) – 10-15
- Кріп (пучок) – 10-15
- Базилік (пучок) – 20-25

Покупці активно обирають собі продукти

Продають свіжозібраний буряк та моркву

Помідори були різних розмірів та сортів, що впливало на їхню ціну

На ринку можна зустріти багато знайомих

Огірки різних сортів – популярний вибір для консервації

Люди активно купують картоплю різних сортів

Покупці беруть свіжу зелень – цибулю, петрушку та базилік

На базарі було багато перцю
На фруктових прилавках асортимент нині скромніший. Багато слив, які продавали від 40 до 110 гривень за кілограм. Малину й ожину пропонують по 200–250 гривень за кілограм, а лохину по 200–250. Це вже останні ягоди сезону. Також траплялась і лісна обліпиха, продавали її по 50 гривень за стаканчик. Дині з Херсонщини коштують близько 62 гривень за кілограм, але також продавали й по 40, бо, як діляться продавці, ці дині трошки не доїхали – вони м’які та ніжні, і поки довезеш з півдня, вже й “мнуться”. Кавунів на ринку значно більше, ціна коливалася від 15 до 21 гривні за кіло. Кізіл пропонували по 60–70 гривень за кілограм, але станом на восьму ранку на нього попиту не було.
Ціни на інші фрукти такі:
- Порічки (1 кг) – 50-70
- Яблука (1 кг) – 30-40
- Абрикоси (1 кг) – 150-180
- Вишні (1 кг) – 100-130
- Нектарини (1 кг) – 130-170
- Персики (1 кг) – 140-180
- Виноград (1 кг) – 170-240
- Апельсини (1 кг) – 75-80
- Лимони (1 кг) – 95

На фруктових прилавках зараз спостерігається менший асортимент

За стаканчики малини та ожини пропонують в середньому 50 гривень

Сливи доповнюють фруктові кошики покупців

Активно розпродувалися груші

Кізіл не мав великої популярності серед покупців

Персики та нектарин в середньому коштували 170 гривень за кіло
Між молочними рядами цього тижня зібралося чимало людей. Особливою популярністю користувалася сметана, яку майже всю розкупили ще до восьмої ранку. Півлітрова баночка коштувала 60-70 гривень. Коров’яче молоко пропонували за 40-70 гривень за півторалітрову пляшку, воно залишалося доступним для більшості покупців. На ринку також продавали молозиво, його ціни коливалися від 70 до 110 гривень за кілограм. Воно приваблювало тих, хто шукає корисні та особливі продукти для приготування домашніх страв. Люди уважно оглядали товари, порівнювали ціни й радилися з продавцями.
На інше ціни залишаються незмінними:
- Кисломолочний сир (1 кг) – 160-180
- Молозиво (1 кг) – 70-100
- Вершки (0,5 л) – 120-200
- Пряжене молоко (1,5 л) – 50-70
- Твердий сир (1 кг) – 230-250
- Бринза (1 кг) – 220-250
- Масло (1 кг) – 400-450
- Сироватка (1 л) – 15
- Курячі яйця (10 шт.) – 55-70
- Перепелині яйця (10 шт.) – 60-90

Між молочними рядами цього тижня зібралося чимало людей

Багато покупців зосередилося біля кисломолочного домашнього сиру

Молозиво продавали по 70-110 гривень за кілограм

Перепелині яйця коштували 60-90 гривень за десяток

Курячі яйця коштували 55-70 гривень за десяток
Ще до восьмої години біля столів рибних яток уже збиралися покупці, роздивляючись лящів, карасів та коропів. “Раніше було більше риби, а тепер трохи менши вибір, зате все свіже”, – обговорювали між собою люди. Дехто планував, як приготувати улов – “Я сьогодні смажу, а ввечері буду коптити трохи”, – ділився один із покупців. Інші радилися про маринування та зберігання, обмінюючись досвідом. Атмосфера була живою, з відчуттям ранкового ритму базару, де кожен поспішав придбати свіжий продукт, обираючи найкраще для сімейного столу. Рибний ряд залишався тихим, але водночас сповненим звичних базарних турбот та очікування приємних кулінарних моментів.
У продажу є судаки – ціна на цю рибу коливається від 170 до 180 гривень за кілограм, залежно від того, чи це ціла риба, чи вже очищена. Серед морепродуктів виділяються креветки, які коштують близько 500 гривень за кілограм. Вони залишаються затребуваними серед любителів морської кухні.
- Карасі – 70
- Короп – 210
- Соми – 100-130
- Стейк сома – 250-270
- Стейк червоної риби – 650
- Філе червоної риби – 700-800
- Товстолоби – 90-100
- Філе товстолоба – 220
- Стейк товстолоба – 190-200
- Голова товстолоба – 20
- Ікра товстолоба – 150

На рибних рядах цього тижня представлений широкий вибір свіжої риби

Атмосфера була живою

Люди розмовляли та радились між собою

У продажу є судаки

Покупці уважно вибирають рибні продукти
Нагадаємо, що у рубриці “Прості та смачні рецепти” ми розповідали, як приготувати реберця у пшеничному пиві. Рецепт – тут.
Вікторія Ляшенко
Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.