Які зараз ціни на базарі у Переяславі? Дізнавайтесь у репортажі Інформатора.
24 серпня у День Незалежності України, на базарі у Переяславі було людно. Ранковий час – це те, що об’єднує сім’ї у пошуках найсвіжіших яблук, квітів чи риби. Люди знали, що зараз свято, але відчуття було таке, ніби це звичайний будній день. “Раніше свята проводили прямо на площі міста, і для дітей організовували різні конкурси, молодь постійно співала та танцювала, навіть пам’ятаю, як запускали в небо повітряні кулі – то було дуже гарно,” – розповіла одна з покупчинь. Інформатор традиційно розповідає про ціни на продукти та інше.
На ринку можна знайти безліч квітів: хризантеми, айстри та інші, ціни варіюються від 20 до 150 гривень. Любителі домашнього вина теж не залишаються без вибору. Пляшка на півтора літра коштує приблизно 200 гривень. Для тих, хто займається городом, пропонують розсаду полуниці – кущик обійдеться від 25 до 45 гривень залежно від сорту. А кущі лохини також у продажу: дворічні – по 200 гривень, трирічні – 300 гривень, шестирічні – 850 гривень.

Любителі домашнього вина теж не залишаються без вибору

Для тих, хто займається городом, пропонують розсаду полуниці

Кущі лохини також є у продажу

На ринку можна знайти безліч квітів
У м’ясному павільйоні значно більше асортименту, ніж минулого тижня. Постійні продавці залишились – ціни подекуди змінились. Так, сало коштувало від 300 до 350 гривень, трошки зросла вартість і тепер його можна було придбати і по 380 гривень за кілограм. Биток свинячий пропонували від 200 до 380 гривень за кілограм. Антрекот у межах 250-350 гривень за кілограм, а свинячий ошийок – 320-350 гривень за кіло (подекуди продавали і по 380 гривень). Підчеревина значно зросла у вартості. Тепер її продають по 450-500 гривень за кілограм (була по 350-450 гривень за кілограм).
Ціни на іншу продукцію такі:
- Печінка свиняча (1 кг) – 80-100
- Свинячі ребра (1 кг) – 200-250
- Вушка свинячі (одне) – 60-70
- Свиняча голова (1 кг) – 45-50
- Биток телячий (1 кг) – 350-400
- Лопатка теляча (1 кг) – 330-350
- Жир курячий (1 кг) – 50-60
- Тушка качки (1 кг) – 200-220
- Куряче філе (1 кг) – 250
- Тушка куряча (1 кг) – 160
- Курячі гомілки (1 кг) – 170
- Куряча грудинка на кісточці (1 кг) – 180-190
- Супові набори (1 кг) – 140

У м’ясному павільйоні значно більше асортименту

Биток свинячий пропонували від 200 до 380 гривень за кілограм

Тепер сало можна було придбати і по 380 гривень за кілограм

Телятина не змінювалась у вартості

Куряча грудинка на кісточці коштувала 180-190 гривень за кілограм

Постійні продавці залишились – ціни подекуди змінились
На овочевих рядах базару у Переяславі можна було знайти широкий вибір сезонних продуктів. Продавці розташували свої прилавки впорядковано, пропонуючи покупцям різноманітні овочі та зелень. Особливо виділялися кашові гарбузи – їх продавали по 25 гривень за кілограм. Також у продажу була квасоля – по 30-40 гривень за стаканчик, що користувалася попитом серед тих, хто планував готувати домашні страви. Попри те, що літня зелень вже закінчувалася – її все ще було достатньо. Вона втратила яскравість, характерну для літа, але все ще залишалася свіжою. Покупці звертали увагу на петрушку, кріп, салат та інші популярні трави, хоча вибір не був таким насиченим, як у розпал сезону. Великий попит був на картоплю. Продавці пропонували різні сорти: найдешевша коштувала 13 гривень за кілограм, дорожчі – до 24 гривень за кілограм. Крім того, на ринку можна було знайти моркву, буряк, капусту, цибулю та часник. Ціни були помірними, і покупці активно підходили до прилавків, обираючи овочі для домашнього приготування.
Ціни на інший асортимент такі:
- Кукурудза (за качан) – 10-15
- Кабачки (1 кг) – 15-35
- Баклажани (1 кг) – 20-70
- Цибуля (1 кг) – 9-25
- Огірки (1 кг) – 15-35
- Помідори (1 кг) – 15-45
- Морква (1 кг) – 18-25
- Перець (1 кг) – 70-90
- Помідори (1 кг) – 15-45
- Огірки (1 кг) – 15-35
- Капуста (1 кг) – 25-30
- Цвітна капуста (1 кг) – 50-80
- Патісони (1 кг) – 15-25
- Редиска (1 кг) – 70
- Буряки (1 кг) – 10-35
- Спаржа (1 кг) – 40
- Часник (1 кг) – 120-150
- Печериці (1 кг) – 80-100
- Зелена цибуля (пучок) – 10-15
- Рукола (пучок) – 20-25
- Петрушка (пучок) – 10-15
- Шпинат (пучок) – 15-20
- Салат (пучок) – 20-25
- Щавель (пучок) – 10-15
- Кріп (пучок) – 10-15
- Базилік (пучок) – 20-25

Покупці активно підходили до прилавків

На ринку можна було знайти моркву, буряк, капусту, цибулю та часник

Ціни були помірними

Баклажани були по 25 гривень за кілограм, а кукурудза коштувала 10-15 гривень за качанчик

Люди обирали найкраще

Ранок у Переяславі видався прохолодним

З’явились нові продукти

Огірки та помідори залишались одними з найпопулярніших продуктів

Продавці пропонували найкраще

У продажу була квасоля – по 30-40 гривень за стаканчик

Домашній перець “Чилі” продавали по 4-5 гривень за одну штучку
На фруктових прилавках базару у Переяславі асортимент уже скромніший. Це не дивно, адже літо добігає кінця, а на зміну йому йде осінь. Продавці пропонували виноград різних сортів – ціни коливалися від 110 до 180 гривень за кілограм. Осіння “доморозна” малина коштувала близько 200 гривень за кілограм, а ожину можна було придбати по 40-50 гривень за стаканчик. На ринку також траплялася лісова обліпиха – її продавали по 50 гривень за стаканчик. Кавуни подешевшали, і тепер кілограм можна було купити приблизно за 10-25 гривень. Окрім того, на прилавках ще була осіння полуниця – ціна за кілограм сягає 250 гривень.
Люди підходили до прилавків, порівнювали ціни та вибирали найкраще. Багато покупців приходили сім’ями, хтось брав фрукти для дому, а хтось для приготування десертів чи джемів. Настрій у людей переважно спокійний, але видно, що всі намагалися встигнути купити останні літні та перші осінні ягоди. Попри скромніший асортимент, базар залишався жвавим місцем. Продавці активно пропонували товар, радили покупцям та відповідали на запитання про якість і сорт фруктів. Для багатьох відвідувачів це ще й можливість поспілкуватися та придбати свіжі продукти безпосередньо від місцевих фермерів. Загалом ринок у цей час року поєднував буденність з невеликою святковою атмосферою, коли люди готуються до осінніх заготовок.
Ціни на фрукти такі:
- Сливи (1 кг) – 40-110
- Малина (1 кг) – 200-250
- Ожина (1 кг) – 200-250
- Лохина (1 кг) – 200-250
- Лісова обліпиха (1 кг) – 50
- Дині (1 кг) – 40-62
- Кізіл (1 кг) – 60-70
- Яблука (1 кг) – 30-40
- Нектарини (1 кг) – 130-170
- Персики (1 кг) – 140-180
- Апельсини (1 кг) – 75-80
- Лимони (1 кг) – 95

Люди підходять до прилавків, порівнюючи ціни та вибираючи найкраще

Люди купляли найпотрібніше

Сливи доповнюють фруктові кошики покупців

Активно розпродувалися груші

Продавці пропонують виноград різних сортів

Ожину можна було придбати по 40-50 гривень за стаканчик

Оа прилавках ще є доосіння полуниця

Настрій у людей переважно спокійний

Кавуни подешевшали

Всі намагаються встигнути купити останні літні та перші осінні ягоди
Між молочними рядами цього тижня на базарі зібралося чимало людей. Покупці уважно розглядали продукцію та обирали, що придбати додому. Продавці пропонували молоко різних видів: коров’яче та козине, а також масло і сметану. Продавчиня козиного молока розповіла: “Ціни зростають, бо зерно, сіно та інші витрати для утримання худоби подорожчали. Мені доводиться трохи ставити вищу ціну, щоб залишитися на плаву”. Вона додала, що попри підвищення цін, покупці все одно охоче купують молоко, бо воно свіже та якісне.
Серед покупців також були зауваження. Одна жінка зазначила, що проблема між молочними рядами не стільки в цінах, скільки в тому, що деякі продавці не накривають свій товар, через що він може швидше втрачати свіжість. Незважаючи на це, більшість людей зберігала спокійний і позитивний настрій, усміхалися та обмінювалися порадами щодо вибору продукції. Ціни залишаються незмінними:
- Сметана (0,5 л) – 60-70
- Коров’яче молоко (1,5 л) – 40-70
- Кисломолочний сир (1 кг) – 160-180
- Молозиво (1 кг) – 70-100
- Вершки (0,5 л) – 120-200
- Пряжене молоко (1,5 л) – 50-70
- Твердий сир (1 кг) – 230-250
- Бринза (1 кг) – 220-250
- Масло (1 кг) – 400-450
- Сироватка (1 л) – 15
- Курячі яйця (10 шт.) – 55-70
- Перепелині яйця (10 шт.) – 60-90

Особливою популярністю користувалася сметана

Продавці пропонували молоко різних видів: коров’яче та козине

Люди брали молоко

Багато покупців зосередилося біля кисломолочного домашнього сиру

Масло коштувало 400-450 гривень за кілограм

Між молочними рядами цього тижня на базарі зібралося чимало людей

Курячі яйця коштували 55-70 гривень за десяток

Перепелині яйця коштували 60-90 гривень за десяток
На базарі сьогодні пропонували судака – його ціна складала 170-180 гривень за кілограм, залежно від того, чи риба ціла, чи вже оброблена. Серед морепродуктів особливо помітні були креветки, які продавали приблизно по 500 гривень за кілограм. Вони користуються попитом серед шанувальників морської кухні. На інше ціни такі:
- Карасі – 70
- Короп – 210
- Соми – 100-130
- Стейк сома – 250-270
- Стейк червоної риби – 650
- Філе червоної риби – 700-800
- Товстолоби – 90-100
- Філе товстолоба – 220
- Стейк товстолоба – 190-200
- Голова товстолоба – 20
- Ікра товстолоба – 150

Люди ходили між рядами та обирали товар

Філе червоної риби можна було придбати по 700-800 гривень за кілограм, а філе товстолоба по 220 гривень за кіло

На базарі сьогодні пропонували судака

Особливим попитом користувалися свіжоморожені та копчені види

Черги були великими

Люди щось дуже довго і палко обговорювали
Нагадаємо, що раніше ми розповідали скільки коштує придбати канцелярію дитині до школи на базарі у Переяславі. Деталі – тут.
Вікторія Ляшенко
Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.