ЖИТТЯ

“Цьогоріч урожай фруктів поганенький, але хоч виноград є”: які ціни на нього та інші продукти на базарі у Переяславі

Які зараз ціни на базарі у Переяславі? Дізнавайтесь у репортажі Інформатора.

У неділю, 30 серпня, на останньому літньому базарі у Переяславі людей прийшло небагато. Переважно це були постійні покупці, які традиційно роблять закупи на ринку. Ранкова прохолода вже натякала на те, що завтра розпочнеться новий період осіннього сезону. Фруктів на базарі було небагато – переважно яблука та виноград. Останні кавуни та дині вже активно розкуповували, хоча їх ще планують продавати. Серед овочів найбільше представлена була картопля: більшість переяславців уже її викопали, тому майже кожен продавець пропонував її покупцям. Також можна було знайти баклажани, помідори, огірки та перці, але їх кількість значно скоротилася порівняно з піком літнього сезону. Крім овочів та фруктів, на ринку продавали мед, домашні яйця та молочну продукцію. Було помітно, що сезонні товари вже змінюються: почали з’являтися груші, сливи та перші сорти капусти осіннього врожаю. Атмосфера була спокійною, покупці нетерпляче обирали останні літні продукти, а продавці поступово готувалися до зміни асортименту на осінній. Інформатор традиційно розповідає про ціни на продукти та інше.

На ринку можна знайти безліч квітів: хризантеми, айстри та інші, ціни варіюються від 20 до 150 гривень. Любителі домашнього вина теж не залишаються без вибору. Пляшка на півтора літра коштує приблизно 200 гривень. За півлітрову баночку меду просили приблизно 85-120 гривень, тоді як літрові ємності коштували в межах 150-250 гривень. Крім звичайного рідкого меду, продавці пропонували й справжні медові соти, які вартували близько 300 гривень за кілограм.

Продавали вино

Було багато меду

Продавали квіти

У м’ясному павільйоні сьогодні панувала досить спокійна атмосфера – покупців було небагато, тож продавці здебільшого займалися перекладанням товару та спілкуванням між собою. Ціни залишилися на тому ж рівні, що й минулого тижня, без різких змін. Асортимент традиційно широкий: свинина, телятина, курятина, а також субпродукти. Биток свинячий пропонували за 250-380 гривень за кілограм. Телятина трималася на рівні 330-400 гривень. Найдоступнішою залишалася курятина: ціла тушка коштувала близько 160 гривень за кілограм, а філе – близько 240-250 гривень за кілограм. Окрім того, продавали курячі гомілки за 170 гривень за кіло. На вітринах також можна було побачити сало – від 300 гривень за кілограм, залежно від товщини та наявності м’яса в прошарках. Ціни на іншу продукцію такі:

  • Антрекот (1 кг) – 250-350
  • Свинячий ошийок (1 кг) – 320-350
  • Підчеревина (1 кг) – 450-500
  • Печінка свиняча (1 кг) – 80-100
  • Свинячі ребра (1 кг) – 200-250
  • Вушка свинячі (одне) – 60-70
  • Свиняча голова (1 кг) – 45-50
  • Биток телячий (1 кг) – 350-400
  • Лопатка теляча (1 кг) – 330-350
  • Жир курячий (1 кг) – 50-60
  • Тушка качки (1 кг) – 200-220
  • Куряча грудинка на кісточці (1 кг) – 180-190
  • Супові набори (1 кг) – 140

Ціни залишилися на тому ж рівні, що й минулого тижня

Асортимент традиційно широкий

Свинячі ребра коштували 200-250 гривень за кілограм

Биток свинячий пропонували за 250-380 гривень за кілограм

Найдоступнішою залишалася курятина

На вітринах також можна було побачити сало

У м’ясному павільйоні сьогодні панувала досить спокійна атмосфера

На овочевих рядах базару у Переяславі сьогодні було трошки більше людей, ніж у м’ясному павільйоні. Асортимент традиційний: картопля, морква, буряк, цибуля, капуста, помідори та огірки. Картоплю продавали по 15-25 гривень за кілограм, капусту – по 25-30 гривень, а помідори можна було придбати за 40-60 гривень за кілограм, залежно від сорту. Продавчиня Оля розповіла, що цього року урожай картоплі та капусти хороший, тому ціни залишаються стабільними. Вона зазначила: “Людей небагато, але ті, хто приходять, завжди обирають найсвіжіші овочі. Ми стараємося, щоб на прилавках були тільки якісні продукти”.

На прилавках також помітно були останні кабачки та баклажани – по 10-25 гривень за кілограм. Атмосфера ринку була спокійною, можна було без поспіху обирати овочі. Продавці активно консультували покупців, радили, як зберігати овочі та давали поради щодо приготування страв. Здавалось, що незважаючи на менший потік людей, овочеві ряди залишаються привабливими для тих, хто цінує свіжі та якісні продукти. Ціни на інший асортимент такі:

  • Кукурудза (за качан) – 10-15
  • Цибуля (1 кг) – 9-25
  • Огірки (1 кг) – 15-35
  • Морква (1 кг) – 18-25
  • Перець (1 кг) – 60-70
  • Капуста (1 кг) – 25-30
  • Цвітна капуста (1 кг) – 50-80
  • Патісони (1 кг) – 15-25
  • Редиска (1 кг) – 70
  • Буряки (1 кг) – 10-35
  • Спаржа (1 кг) – 40
  • Часник (1 кг) – 120-150
  • Печериці (1 кг) – 80-100
  • Зелена цибуля (пучок) – 10-15
  • Рукола (пучок) – 20-25
  • Петрушка (пучок) – 10-15
  • Шпинат (пучок) – 15-20
  • Салат (пучок) – 20-25
  • Щавель (пучок) – 10-15
  • Кріп (пучок) – 10-15
  • Базилік (пучок) – 20-25

На овочевих рядах базару у Переяславі сьогодні було трошки більше людей

Перець в середньому коштував 60-70 гривень за кілограм

Ціни залишаються стабільними

Асортимент традиційний

Помідори можна було придбати за 40-60 гривень за кілограм

На прилавках також помітно були останні кабачки та баклажани

Картоплю продавали по 15-25 гривень за кілограм

На фруктових прилавках базару в Переяславі сьогодні був багатий вибір “осінньої” садовини, хоча відвідувачів о восьмій ранку було небагато. Найбільше уваги привертали виноград, сливи та груші. Виноград пропонувався по 110-180 гривень за кілограм залежно від сорту, груші – по 50-70 гривень, а сливи можна було придбати за 30-35 гривень за кілограм. Пані продавчиня розповіла: “Цьогоріч урожай фруктів поганенький, але хоч виноград є. Стараємося виставляти тільки свіжі плоди, щоб покупці залишалися задоволені”. Один із покупців зазначив: “Я приходжу на цей базар кожного року саме за виноградом і грушами. Тут вони завжди свіжі і смачні”. Крім основних фруктів, на прилавках можна було побачити яблука, персики. Малину й ожину пропонують по 150-200 гривень за кілограм. Це вже останні ягоди сезону. Дині коштували по 35-60 гривень за кілограм, а кавуни 13-20 гривень. Незважаючи на невеликий потік людей, атмосфера на фруктових рядах залишалася жвавою і привітною.

Ціни на інші фрукти такі:

  • Кізіл (1 кг) – 50-60
  • Яблука (1 кг) – 30-40
  • Абрикоси (1 кг) – 150-180
  • Вишні (1 кг) – 100-130
  • Нектарини (1 кг) – 130-170
  • Персики (1 кг) – 140-180
  • Виноград (1 кг) – 170-240
  • Апельсини (1 кг) – 75-80
  • Лимони (1 кг) – 95

Малину й ожину пропонують по 150–200 гривень за кілограм

Крім основних фруктів, на прилавках можна було побачити яблука, персики

Найбільше уваги привертали виноград, сливи та груші

Виноград пропонувався по 110-180 гривень за кілограм

Відвідувачів о восьмій ранку було небагато

Груші коштували по 50-70 гривень за кілограм

Яблука коштували 30-40 гривень за кілограм

Дині можна було знайти по 35 гривень за кілограм

Молочні ряди були сповнені різноманітною домашньою продукцією. Найбільш популярним було коров’яче молоко, яке в порівняні з минулим тижнем не зросло в ціні. Зокрема, натовпи людей стояли за домашнім сиром, який цього разу продавали по 160-170 гривень за кіло, з минулого тижня його ціна не змінилася. Домашні курячі яйця продавали переважно по 60-70 гривень за десяток. На інші продукти ціни залишалися незмінними:

  • Сметана (0,5 л) – 60-70
  • Коров’яче молоко (1,5 л) – 40-70
  • Молозиво (1 кг) – 70-100
  • Вершки (0,5 л) – 120-200
  • Пряжене молоко (1,5 л) – 50-70
  • Твердий сир (1 кг) – 230-250
  • Бринза (1 кг) – 220-250
  • Масло (1 кг) – 400-450
  • Сироватка (1 л) – 15
  • Перепелині яйця (10 шт.) – 60-90

Молочні ряди були сповнені різноманітною домашньою продукцією

Люди розмовляли

Зокрема, натовпи людей стояли за домашнім сиром

Коров’яче молоко коштувало 40-70 гривень за 1 і 1,5 літрів

Продавали перепелині яйця

Багато було курячих яєць

Рибні прилавки традиційно були наповнені свіжою різноманітною продукцією. Короп коштував близько 210 гривень за кілограм, а товстолоби – від 90 до 100 гривень. Креветки продавалися в середньому по 500 гривень за кілограм. Продовжували продавати ікру товстолоба, її ціна не змінилася – 150 гривень за кілограм. Ціни на рибну продукцію такі:

  • Карасі – 70
  • Соми – 100-130
  • Стейк сома – 250-270
  • Стейк червоної риби – 650
  • Філе червоної риби – 700-800
  • Філе товстолоба – 220
  • Стейк товстолоба – 190-200
  • Голова товстолоба – 20

Рибні прилавки традиційно були наповнені свіжою різноманітною продукцією

Стейк червоної риби коштував 650 гривень за кілограм

Короп подорожчав до 210 гривень за кілограм

Покупці уважно вибирають рибні продукти

Нагадаємо, що у рубриці “Прості та смачні рецепти” ми розповідали, як приготувати печиво на сковороді. Рецепт – тут.

Вікторія Ляшенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору