ГРОШІ

На базарі у Переяславі активно продавали та купували картоплю: актуальні ціни

Які зараз ціни на базарі у Переяславі? Дізнавайтесь у репортажі Інформатора.

У неділю, 7 вересня, на базарі у Переяславі було чи не найбільше людей за все літо, що минуло. Перший осінній базар в цьому році виглядав справді атмосферно – люди були одягнені в кофтинки, курточки, а деякі навіть у шапки. Ранок почався в тумані, який поволі розсіювався, а коли сонце піднялося вище – він спав і залишив по собі легку вересневу прохолоду. Продавці ще рано-вранці все розклали і о восьмій сиділи, чекаючи покупців. Дехто ще тільки снідав: хтось приніс із собою судочки з гарячою їжею, а хтось купив собі щось у магазині. Із чашок йшла пара, що точно вказувала – всередині щось гаряче. Попри нічну повітряну атаку, люди посміхалися. Базар був гомінким і живим.

На прилавках – справжнє різнобарв’я. Місцеві господарі виставили осінні дари – кашові гарбузи, буряки, яблука різних сортів, сливи й груші. Свіжий мед у банках приваблював запахом і кольором. За півлітрову баночку потрібно було віддати приблизно 85-120 гривень, тоді як літрові ємності коштували в межах 150-250 гривень. На ринку були і квіти, ціни на які варіюються від 20 до 150 гривень. Також з’явився фундук, який коштує 300 гривень за кілограм. Інформатор традиційно розповідає про ціни на продукти та інше.

Продавали квіти

Продавали фундук

М’ясний павільйон на базарі був повний людей. Хтось прийшов за шматком м’яса на свято, інші – щоб купити продукти на тиждень. Атмосфера була жвава: продавці вигукували ціни, покупці розглядали прилавки та торгувалися. Асортимент різноманітний. На прилавках акуратно лежали свинячі ребра по 200-250 гривень за кілограм, поруч – підчеревина з рівними прошарками сала та м’яса по 450-500 гривень. Свинячий ошийок пропонували за 320-350 гривень за кілограм, а биток – по 250-380 гривень. Для тих, хто шукав бюджетніший варіант, була свиняча печінка – лише 80-100 гривень. Не меншою популярністю користувалася й курятина. Ціла тушка коштувала 160 гривень, а філе – 240-250 гривень за кіло.

  • Сало (1 кг) – 300-380
  • Антрекот (1 кг) – 250-350
  • Підчеревина (1 кг) – 450-500
  • Вушка свинячі (1 шт.) – 60-70
  • Свиняча голова (1 кг) – 45-50
  • Телятина (1 кг) – 330-400
  • Биток телячий (1 кг) – 350-400
  • Лопатка теляча (1 кг) – 330-350
  • Жир курячий (1 кг) – 50-60
  • Тушка качки (1 кг) – 200-220
  • Куряча грудинка на кісточці (1 кг) – 180-190
  • Курячі гомілки (1 кг) – 170
  • Супові набори (1 кг) – 140

М’ясний павільйон на базарі був повний людей

Всі були веселі

Продавали сало

Акуратно лежала підчеревина

Люди спілкувались між собою

Курятина користувалась популярністю

Активно купували свинину

Люди радились

На овочевих рядах переяславського базару було людно й гамірно. Уздовж рядів тягнуться прилавки з горами картоплі, моркви, буряка, капусти. Продавці розкладали свій товар у відерцях і мішечках, приваблюючи покупців порадою чи щирою усмішкою.

Біля інших прилавків стоїть літня жінка. Каже, що живе на пенсію у 1500 гривень, і цього зовсім не вистачає. “На такі гроші не проживеш, – зітхає, – доводиться якось викручуватися”. Додає, що діти підтримують її, та вони за кордоном, далеко, і приїжджати виходить нечасто. Тому вона виходить на базар продавати зелень, щоб бодай трошки заробити – і собі полегшити життя, і дітям менше клопоту було. Люди слухають її й кивають, бо майже кожен має схожу історію.

На базарі зараз великий вибір продуктів, які розпродують. Картоплю продавали по 15-25 гривень за кілограм, кашові гарбузи по 10-15 гривень за кіло. На інше ціни такі:

  • Капуста (1 кг) – 25-30
  • Помідори (1 кг) – 20-50
  • Кабачки (1 кг) – 10-25
  • Баклажани (1 кг) – 10-25
  • Кукурудза (за качан) – 10-15
  • Цибуля (1 кг) – 9-25
  • Огірки (1 кг) – 15-35
  • Морква (1 кг) – 18-25
  • Перець (1 кг) – 60-70
  • Цвітна капуста (1 кг) – 50-80
  • Патісони (1 кг) – 15-25
  • Редиска (1 кг) – 70
  • Буряки (1 кг) – 10-35
  • Спаржа (1 кг) – 40
  • Часник (1 кг) – 120-150
  • Печериці (1 кг) – 80-100
  • Зелена цибуля (пучок) – 10-15
  • Рукола (пучок) – 20-25
  • Петрушка (пучок) – 10-15
  • Шпинат (пучок) – 15-20
  • Салат (пучок) – 20-25
  • Щавель (пучок) – 10-15
  • Кріп (пучок) – 10-15
  • Базилік (пучок) – 20-25

Помідори “Чері” продавали по 50 гривень за кілограм

Люди допомагали одне одному

Тут можна зустріти знайомих

Пані Катерина продає овочі та квіти

Було багато картоплі та цибулі

Продавали кашові гарбузи

В наявності ще були огірки

На фруктових рядах переяславського базару сьогодні було багатолюдно: відвідувачі уважно роздивлялися плоди, а господарі торгували своїм урожаєм. Кавуни здешевшали і коштували по 13-16 гривень за кілограм, тому багато людей саме їх і купували – приємна ціна приваблювала покупців. Банани теж користувалися популярністю, вони коштували 75-80 гривень за кілограм. Сливи вже кілька тижнів стоять на прилавках і поступово розкуповуються чи то на варення, чи на пироги. Їхня вартість – 30-35 гривень за кілограм. Люди повільно прогулювалися між рядами, уважно роздивляючись фрукти, приміряли їх до кошиків, хтось торгувався, хтось просто милувався врожаєм. Продавці розповідали про якість плодів, радили, що найсвіжіше, і намагалися створити домашню, дружню атмосферу на ринку.

Ціни на інші фрукти такі:

  • Дині (1 кг) – 35-57
  • Груші (1 кг) – 50-70
  • Виноград (1 кг) – 170-240
  • Кізіл (1 кг) – 50-60
  • Яблука (1 кг) – 15-40
  • Абрикоси (1 кг) – 150-180
  • Нектарини (1 кг) – 130-170
  • Персики (1 кг) – 140-180
  • Апельсини (1 кг) – 75-80
  • Лимони (1 кг) – 95

Дині та кавуни подешевшали

Продавали яблука різних сортів

Груші та сливи користувались популярністю серед продавців

Люди йшли з великими пакетами продуктів

А деякі брали із собою такі сумки

Людей було багато

На молочних рядах сьогодні було справжнє пожвавлення: натовпи людей стояли майже на кожному кроці, настільки великий був наплив покупців, що між рядами важко було пройти. Особливою популярністю цього разу користувалася сметана. За півлітрову баночку пропонували 60-70 гривень, а також домашній сир, який продавали по 160-170 гривень за кілограм. Ціна сиру залишилася незмінною з минулого тижня. Домашні курячі яйця продавали переважно по 60-70 гривень за десяток, а перепелині – 60-90 за десять штук.

Ціни на інше такі:

  • Коров’яче молоко (1,5 л) – 40-70
  • Молозиво (1 кг) – 70-100
  • Вершки (0,5 л) – 120-200
  • Пряжене молоко (1,5 л) – 50-70
  • Твердий сир (1 кг) – 230-250
  • Бринза (1 кг) – 220-250
  • Масло (1 кг) – 400-450
  • Сироватка (1 л) – 15

Чоловіки розмовляли про щось

Домашній сир коштував 160-170 гривень за кілограм

Особливою популярністю цього разу користувалася сметана

Натовпи людей стояли майже на кожному кроці

На молочних рядах переяславського базару сьогодні було справжнє пожвавлення

Поміж рибних прилавків покупці уважно оглядали й обирали свіжу рибу. Особливою увагою користувався короп, який коштував близько 170 гривень за кілограм. Також на ринку пропонували сомів – 100-130 гивень за кілограм, а стейк цієї риби можна було придбати по 250-270 гривень за кілограм. Люди спілкувалися між собою та з продавцями, радилися, що краще взяти для вечері чи святкового столу. Атмосфера була живою й дружньою. Ціни на іншу рибну продукцію незмінні:

  • Карасі – 70
  • Соми – 100-130
  • Стейк сома – 250-270
  • Стейк червоної риби – 650
  • Філе червоної риби – 700-800
  •  Товстолоб – 90-100
  • Філе товстолоба – 220
  • Стейк товстолоба – 190-200
  • Ікра товстолоба – 150
  • Голова товстолоба – 20
  • Креветки – 500

Було багато вибору рибного філе

Продавали ікру

Риба була свіжа

Нагадаємо, що у рубриці “Прості та смачні рецепти” ми розповідали, як приготувати запечений гарбуз із медом та корицею. Рецепт – тут.

Вікторія Ляшенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору