ЖИТТЯ

На базарі у Переяславі продавали раків по 1500 гривень за кілограм: що ще можна було купити

Які зараз ціни на базарі у Переяславі? Дізнавайтесь у репортажі Інформатора.

У неділю, 14 вересня, базар у Переяславі зустрічав відвідувачів по-осінньому різнобарвно. Зранку повітря було прохолодним і свіжим, але згодом небо розвиднілося, сонце пригріло й подарувало приємне тепло. Цим скористалися і покупці, і продавці – людей на ринку зібралося чимало. Хтось прийшов за свіжими овочами та фруктами, хтось придивлявся до домашньої консервації чи меду, а хтось просто прогулювався між рядами, роздивляючись товари.

На прилавках – традиційні осінні дари: червонобокі яблука, груші, сливи, виноград. У мішках і ящиках – картопля, буряк, морква та цибуля. Особливою увагою користувалися саджанці полуниці – їх продавали по 20 гривень за кущик. Не менш яскраво виглядали квіти: переважно айстри, які можна було купити по 5-10 гривень за одну штуку. А свіжий мед приваблював покупців не лише користю, а й ароматом та бурштиновим кольором. За півлітрову баночку просили від 85 до 120 гривень, тоді як літрові ємності коштували в межах 150-250 гривень. Інформатор традиційно розповідає про ціни на продукти та інше.

Було багато людей

Продавали квіти

Продавали мед

Були саджанці полуниці

У м’ясному павільйоні сьогодні було багатолюдно. Люди активно обирали свіжу м’ясну продукцію, перевіряли терміни придатності та порівнювали ціни. Продавці уважно консультували покупців, допомагали підібрати потрібний шматок м’яса або радили, як його приготувати. Атмосфера була жвавою, було чути голоси, перемовин та обговорення цін. Багато відвідувачів купували продукти для сімейного обіду або вечері. Серед популярних товарів сьогодні були курячі гомілки- 170 гривень за кілограм, свинячі ребра – 200-250 гривень за кілограм, а сало коштувало близько 350-400 гривень за кілограм. Також продавали тушку кролика по 250 гривень за кіло. Ціни на інше такі:

  • Антрекот (1 кг) – 250-350
  • Підчеревина (1 кг) – 450-500
  • Биток свинячий (1 кг) – 250-380
  • Вушка свинячі (1 шт.) – 60-70
  • Свиняча голова (1 кг) – 45-50
  • Телятина (1 кг) – 330-400
  • Биток телячий (1 кг) – 350-400
  • Лопатка теляча (1 кг) – 330-350
  • Жир курячий (1 кг) – 50-60
  • Тушка качки (1 кг) – 200-220
  • Тушка куряча (1 кг) – 160
  • Філе куряче (1 кг) – 240-250
  • Куряча грудинка на кісточці (1 кг) – 180-190
  • Супові набори (1 кг) – 140

Люди активно обирали свіжу м’ясну продукцію

Продавали сало

Популярною залишалася свинина

Продавали курятину

Серед популярних товарів сьогодні були курячі гомілки

Тушку кролика продавали по 250 гривень за кілограм

Продавці активно рекламували свій товар

На овочевих прилавках базару люди обирали свіжі продукти, порівнювали ціни і прислухалися до порад продавців. Продавчиня посміхалася і пояснювала: “Ціни різні, бо це ж базар! В однієї продавчині дешевше, в іншої дорожче, але завжди можна знайти свій варіант”. Вона показувала покупцям свіжу капусту по 20-25 гривень за кілограм, моркву по 20 гривень, цибулю – по 15-18 гривень за кілограм.

Помідори на базарі коштували 40-60 гривень за кілограм залежно від сорту, а огірки – 35-50 гривень. Багато людей брали картоплю по 15-20 гривень за кілограм, буряк – по 15-20 гривень. Крім того, на прилавках продавали гарбузи: як кашові, так і звичайні “кормові”. Ціни на гарбуз різнилися – в середньому коштували 10-15 гривень за кілограм.

Ціни на інші продукти такі:

  • Помідори (1 кг) – 20-50
  • Кабачки (1 кг) – 10-25
  • Баклажани (1 кг) – 10-25
  • Кукурудза (за качан) – 10-15
  • Перець (1 кг) – 60-70
  • Цвітна капуста (1 кг) – 50-80
  • Патісони (1 кг) – 15-25
  • Редиска (1 кг) – 70
  • Спаржа (1 кг) – 40
  • Часник (1 кг) – 120-150
  • Печериці (1 кг) – 100-120
  • Зелена цибуля (пучок) – 10-15
  • Рукола (пучок) – 20-25
  • Петрушка (пучок) – 10-15
  • Шпинат (пучок) – 15-20
  • Салат (пучок) – 20-25
  • Щавель (пучок) – 10-15
  • Кріп (пучок) – 10-15
  • Базилік (пучок) – 20-25

На овочевих прилавках базару було жваво

Люди обирали свіжі продукти

Люди порівнювали ціни

Багато людей брали картоплю

На базарі продавали огірки та помідори

Продавали цибулю та часник

Ціни на продукти не змінювались

На фруктових прилавках базару ще до восьмої було людно. Тут продавали яблука, груші, сливи, виноград та різні ягоди. Кавуни здешевшали і коштували по 10-14 гривень за кілограм. Особливо привертали увагу яскраві пучки калини – їх продавали по 15 гривень за пучок. Продавчиня розповідала: “Калина дуже корисна, особливо на зиму, з неї роблять варення та настоянки”. Також у продажу була малина, яка дозріває у вересні і радуватиме покупців аж до перших морозів. Вона була свіжа, солодка і ароматна, добре підходила для пирогів, компотів та заморожування. Продавали її по 200 гривень за кілограм або 40 гривень за стаканчик. Продавці радили, як краще зберігати фрукти, щоб вони довше залишалися свіжими. Атмосфера базару була жива та дружня, люди обговорювали врожай та новинки сезону.

Ціни на інші фрукти такі:

  • Дині (1 кг) – 35-57
  • Груші (1 кг) – 50-70
  • Виноград (1 кг) – 170-240
  • Кізіл (1 кг) – 50-60
  • Яблука (1 кг) – 15-40
  • Банани (1 кг) – 75-80
  • Нектарини (1 кг) – 130-170
  • Персики (1 кг) – 140-180
  • Апельсини (1 кг) – 75-80
  • Лимони (1 кг) – 95

На фруктових прилавках місцевого базару було людно

У продажу була малина

Тут продавали яблука, груші, сливи, виноград та різні ягоди

Продавці завжди пораджували, як краще зберігати фрукти

Особливо привертали увагу яскраві пучки калини

Атмосфера базару була жива та дружня

На молочних прилавках цього дня було досить людно – як продавців, так і покупців вистачало, а вибір продукції був широкий. Особливим попитом користувався домашній кисломолочний сир, який пропонували за 160-170 гривень за кілограм. Крім того, активно купували сметану, півлітрову баночку можна було придбати за 60-70 гривень. Загалом покупці були задоволені асортиментом та якістю товару, а жвава атмосфера на ринку сприяла приємним покупкам і створювала справжній дух базарного дня. Домашні курячі яйця продавали переважно по 65-70 гривень за десяток, а перепелині – 50-60 за десять штук. На інше ціни залишаються незмінними:

  • Коров’яче молоко (1,5 л) – 40-70
  • Молозиво (1 кг) – 70-100
  • Вершки (0,5 л) – 120-200
  • Пряжене молоко (1,5 л) – 50-70
  • Твердий сир (1 кг) – 230-250
  • Бринза (1 кг) – 220-250
  • Масло (1 кг) – 400-450
  • Сироватка (1 л) – 15

Особливим попитом користувався домашній кисломолочний сир

Крім того, активно купували сметану

На молочних прилавках цього дня було досить людно

На молочних прилавках цього дня було досить людно

Продавали курячі та перепелині яйця

Рибні прилавки традиційно були наповнені свіжою різноманітною продукцією. Короп коштував близько 170 гривень за кілограм, а товстолоби від 90 до 100 гривень. Креветки продавалися в середньому по 500 гривень за кілограм. Продовжували продавати ікру товстолоба, її ціна не змінилася – 150 гривень за кілограм. Також продавали річкові раки по 1200-1500 гривень за кілограм.

Ціни на рибну продукцію такі:

  • Карасі – 70
  • Соми – 100-130
  • Стейк сома – 250-270
  • Стейк червоної риби – 650
  • Філе червоної риби – 700-800
  • Філе товстолоба – 220
  • Стейк товстолоба – 190-200
  • Голова товстолоба – 20

Рибні прилавки традиційно були наповнені свіжою різноманітною продукцією

Карасі коштували близько 70 гривень за кілограм

Також продавали річкові раки по 1200-1500 гривень за кілограм

Люди активно цікавились рибною продукцією

Нагадаємо, що у рубриці “Прості та смачні рецепти” ми розповідали, як приготувати рогалики з малиновим джемом. Рецепт – тут.

Вікторія Ляшенко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору