Які зараз ціни на базарі у Переяславі? Дізнавайтесь у репортажі Інформатора.
У неділю, 21 вересня, на ринку Переяслава було багатолюдно. Вихідний день традиційно зібрав чимало покупців, адже саме неділя вважається найбільш “базарною” в місті. Тут можна було побачити і місцевих господарів із власною продукцією, і продавців із сусідніх міст та сіл, які пропонували свіжі овочі, фрукти, м’ясо, молочні вироби й рибу. Хтось торгувався за ціну, хтось розпитував про якість товару, а дехто просто прогулювався рядами, придивляючись до асортименту.
Окремо на ринку розташувалися квіткові прилавки. Тут продавали різні осінні квіти – від невеликих айстр та чорнобривців до великих кущів осінніх ромашок. Ціни коливалися від п’яти гривень за одну квітку до 200 гривень за кущик. Покупці часто брали букети для дому або на подарунок, та обирали хризантеми для прикрашання подвір’я. Продавчиня розповіла, що восени саме хризантеми користуються найбільшим попитом, адже вони довго квітнуть і добре витримують прохолодну погоду.
На ринку також можна було знайти зернову продукцію. Господарі продавали пшеницю у відрах – по 90-100 гривень за 10-літрове відро. Дехто купував для власних господарських потреб, а хтось брав зерно для птиці. Продавці зазначали, що попит на пшеницю стабільний, особливо восени, коли люди починають робити запаси кормів на зиму. А ще на базарі були гриби. “Білі” продавали по 300-350 гривень за кілограм. Інформатор традиційно розповідає про ціни на продукти та інше.

У неділю, 21 вересня, на ринку Переяслава було багатолюдно

Продавали багато квітів

Ціни на квіти були різні

Було багато яскравих забарвлень квітів

Осінні ромашки

На ринку також можна було знайти зернову продукцію

Білі гриби продавали по 300-350 гривень за кілограм
У м’ясному павільйоні традиційно було найбільше людей. На прилавках лежали свіжі шматки свинини, телятини та курятини. Сало продавали в середньому по 350-400 гривень за кілограм, телятину – по 330-400 гривень, а курятину (залежить від частин тушки) – від 50 до 250 гривень. Чимало покупців брали підчеревину зі свинини. Одна з продавчинь розповіла, що найбільше беруть саме свіжу свинину та курячі стегна, адже вони підходять як для святкових страв, так і для щоденного приготування. За її словами, у неділю продукцію розкуповують швидше, ніж у будні, тому на прилавках довго нічого не залежується. Також продавали тушку кролика по 250 гривень за кіло. Ціни на інше такі:
- Антрекот (1 кг) – 250-350
- Підчеревина (1 кг) – 450-500
- Биток свинячий (1 кг) – 250-380
- Свинячі ребра (1 кг) – 200-250
- Вушка свинячі (1 шт.) – 50-60
- Свиняча голова (1 кг) – 45-50
- Телятина (1 кг) – 330-400
- Биток телячий (1 кг) – 350-400
- Лопатка теляча (1 кг) – 330-350
- Жир курячий (1 кг) – 50-60
- Тушка качки (1 кг) – 200-220
- Тушка куряча (1 кг) – 160
- Філе куряче (1 кг) – 240-250
- Гомілки курячі (1 кг) – 170
- Куряча грудинка на кісточці (1 кг) – 180-190
- Супові набори (1 кг) – 140

У м’ясному павільйоні традиційно було найбільше людей

Курятину (залежить від частин тушки) продавали по 50-250 гривень

На прилавках лежали свіжі шматки свинини

Сало продавали в середньому по 350-400 гривень за кілограм

У неділю продукцію розкуповують швидше

Чимало покупців брали підчеревину зі свинини
Далі увагу привертали овочеві ряди. Тут пропонували як сезонні, так і тепличні продукти. Картопля коштувала від 20 до 30 гривень за кілограм залежно від сорту та розміру. Моркву можна було придбати по 20-25 гривень. Буряк був в ту ж ціну, що і морква – по 20-25 гривень за кілограм, а цибуля коштувала – у межах 9-25 гривень. Часник продавали по 120-150 гривень за кілограм. Капуста йшла по 20-30 гривень за кілограм, а огірки та помідори – від 20 до 50 грн, залежно від розміру та сорту. Крім того, на прилавках продавали гарбузи: як кашові, так і звичайні “кормові”. Ціни на гарбуз різнилися – в середньому коштували 10-15 гривень за кілограм.
Біля прилавку продавчині Ольги покупці часто зупинялися саме за домашньою картоплею. Вона розповіла, що цього року врожай непоганий, хоч і був посушливий період. Багато хто купував овочі одразу великими обсягами – мішками чи ящиками, щоб заготовити на зиму. Ціни на інші продукти такі:
- Баклажани (1 кг) – 15-30
- Кукурудза (за качан) – 10-15
- Перець (1 кг) – 60-70
- Цвітна капуста (1 кг) – 50-80
- Патісони (1 кг) – 15-25
- Редиска (1 кг) – 70
- Спаржа (1 кг) – 40
- Печериці (1 кг) – 100-120
- Зелена цибуля (пучок) – 10-15
- Рукола (пучок) – 20-25
- Петрушка (пучок) – 10-15
- Шпинат (пучок) – 15-20
- Салат (пучок) – 20-25
- Щавель (пучок) – 10-15
- Кріп (пучок) – 10-15
- Базилік (пучок) – 20-25

Увагу привертали овочеві ряди

Чимало людей брало багато продукції одразу

Пропонували як сезонні, так і тепличні продукти

Часник продавали по 120-150 гривень за кілограм

Продавали гарбузи

Люди скуповували все необхідне
Фруктові прилавки приваблювали яскравими, про те, вже осінніми барвами. Тут були яблука різних сортів – від 20 до 40 гривень за кілограм, груші – по 50-70 гривень за кіло. Трішки здешевшав виноград. Тепер його вартість від 120 до 200 гривень за кіло (був по 170-240). Продавали також сливи по 35-40 гривень за кілограм. Окремо увагу привертала калина, яку пропонували невеликими пучками по 15-20 гривень. Продавчиня розповіла, що калина дуже популярна восени – її купують і для компотів, і для лікувальних відварів, адже вона допомагає при застудах. За її словами, попит на фрукти великий, особливо на яблука, бо вони зберігаються довго й підходять як для випічки, так і для варення. Також у продажу була осіння малина по 200 гривень за кілограм. Ціни на інше такі:
- Дині (1 кг) – 35-57
- Кавуни (1 кг) – 10-14
- Кізіл (1 кг) – 50-60
- Банани (1 кг) – 75-80
- Нектарини (1 кг) – 130-170
- Персики (1 кг) – 140-180
- Апельсини (1 кг) – 75-80
- Лимони (1 кг) – 95

Ціни на більшість фруктів залишаються стабільними

Трішки здешевшав виноград

Груші продавали по 50-70 гривень за кіло

Тут були яблука різних сортів

Зранку на ринку було багатолюдно
У молочних рядах покупцям пропонували домашнє молоко, сир, сметану та масло. Півторалітрова баночка молока коштувала в середньому 40-70 гривень, сметана – 60-70 гривень за пів літра, домашній сир продавали від 160 до 180 гривень за кілограм. Масло, залежно від жирності, йшло по 400-450 гривень. Бабуся, яка продає молочну продукцію вже багато років, розповіла, що найчастіше беруть саме сир і сметану. За її словами, покупці довіряють домашньому молоку більше, ніж магазинному, адже знають, що воно свіже і без домішок. Домашні курячі яйця продавали переважно по 65-70 гривень за десяток, а перепелині – 50-60 за десять штук.
На інше ціни залишаються незмінними:
- Молозиво (1 кг) – 70-100
- Вершки (0,5 л) – 120-200
- Пряжене молоко (1,5 л) – 50-70
- Твердий сир (1 кг) – 230-250
- Бринза (1 кг) – 220-250
- Сироватка (1 л) – 15

Домашній сир продавали від 160 до 180 гривень за кілограм

Сметана коштувала 60-70 гривень за пів літра

У молочних рядах покупцям пропонували домашнє молоко, сир, сметану та масло

Ціни тримаються на тому ж рівні, що і минулого тижня
Рибні ятки теж мали чималий попит. Тут можна було знайти як свіжу, так і копчену рибу. Сом коштував близько 100-130 гривень за кілограм, короп – 170 гривень. Стейк товстолоба пропонували по 190-200 гривень залежно від виду та розміру. Також серед покупців користувався популярністю карась, який продавали по 70 гривень за кілограм. Дехто брав рибу одразу кількома кілограмами, щоб приготувати юшку або засолити на зиму.
Ціни на рибну продукцію такі:
- Стейк сома – 250-270
- Стейк червоної риби – 650
- Філе червоної риби – 700-800
- Товстолоб (1 кг) – 90-100
- Філе товстолоба – 22
- Голова товстолоба – 20
- Ікра товстолоба (1 кг) – 150
- Креветки (1 кг) – 500
- Річкові раки (1 кг) – 1200-1500

Рибні ятки теж мали чималий попит

Тут можна було знайти як свіжу, так і копчену рибу

Серед покупців користувався популярністю карась

Короп коштував 170 гривень за кілограм

Продавали філе червоної риби

Дехто брав рибу одразу кількома кілограмами
Нагадаємо, що у рубриці “Прості та смачні рецепти” ми розповідали, як приготувати гарячий шоколад – класичний, з молоком та по-італійськи. Рецепт – тут.
Вікторія Ляшенко
Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.