Які зараз ціни на базарі у Переяславі? Дізнавайтесь у репортажі Інформатора.
У недільний ранок 28 вересня, у Переяславі базар, як завжди, зібрав чимало відвідувачів. Хоча ще вдосвіта над містом пролунала повітряна тривога, а небо затягнули сірі хмари, людей це не зупинило. Легкий дощик накрапав, повітря було прохолодним, проте ринок ожив із першими продавцями та покупцями. Здавалось, що осінній настрій відчувався у кожному куточку.
Тут продавали різні осінні рослини – від невеликих айстр та чорнобривців до великих кущів осінніх ромашок чи троянд. Ціни коливалися від 5 гривень за одну квітку до 200 гривень за кущик. Поруч можна було знайти відра з пшеницею та ячменем – по 90-100 гривень за десять літрів. А ще особливу увагу привертали гриби. “Білі” продавали по 350 гривень за кілограм, а маслюки по 150 гривень. Трохи далі розмістилися продавці саджанців: кущики смородини, малини та калини коштували від 60 до 120 гривень за один. Інформатор традиційно розповідає про ціни на продукти та інше.
У недільний ранок у Переяславі базар, як завжди, зібрав чимало відвідувачів
Тут продавали різні осінні рослини
Продавали відра з пшеницею та ячменем
Кущики смородини, малини та калини коштували від 60 до 120 гривень за один
Особливу увагу привертали гриби
У м’ясному павільйоні ціни залишалися стабільними. Асортимент був звичним: свинина, яловичина, курятина та кролятина. Продавці зазначали, що суттєвих змін за тиждень не відбулося. Однак варто відзначити ціну на тушку кролика. Минулого тижня вона коштувала 250 гривень за кілограм, а тепер ціна піднялася до 280 гривень. Покупці цікавилися, чому саме зросла вартість, але продавці пояснювали це загальними витратами на утримання господарств та корм. Атмосфера в павільйоні була досить активною: покупці ретельно обирали шматки м’яса, питали про свіжість і домовлялися про знижки.
Ціни на інше таке:
- Сало (1 кг) – 350-400
- Антрекот (1 кг) – 250-350
- Підчеревина (1 кг) – 450-500
- Биток свинячий (1 кг) – 250-380
- Свинячі ребра (1 кг) – 200-250
- Вушка свинячі (1 шт.) – 50-60
- Свиняча голова (1 кг) – 45-50
- Телятина (1 кг) – 330-400
- Биток телячий (1 кг) – 350-400
- Лопатка теляча (1 кг) – 330-350
- Жир курячий (1 кг) – 50-60
- Тушка качки (1 кг) – 200-220
- Тушка куряча (1 кг) – 160
- Філе куряче (1 кг) – 240-250
- Гомілки курячі (1 кг) – 170
- Куряча грудинка на кісточці (1 кг) – 180-190
- Супові набори (1 кг) – 140
У м’ясному павільйоні ціни залишалися стабільними
Продавали курятину
Асортимент був звичним
Продавали свинину, яловичину, курятину та кролятину
Биток телячий коштував 350-400 гривень за кілограм
Сало коштувало 350-400 гривень за кілограм
Атмосфера в павільйоні була досить активною
На овочевих прилавках головним акцентом були сезонні овочі – капуста, морква та картопля. Саме ці продукти користувалися найбільшим попитом, адже вони завжди є основою щоденних страв восени. Крім цього, на прилавках ще залишалися літні овочі. Продавали помідори по 50 гривень за кілограм, огірки по 60 гривень за кілограм та перець, який коштував від 50 до 70 гривень. Продавці зауважували, що покупці беруть ці овочі вже не так активно, проте ціну поки не знижують, адже сезон добігає кінця. Особливу увагу привертали кашові гарбузи. Вони продавалися за ціною від 8 до 12 гривень за кілограм. Також продавали посадкову цибулю – по 120-150 гривень за кілограм. Вона цікавила здебільшого тих господарів, які вже думають про весняні посадки.
- Картопля (1 кг) – 15-30
- Морква (1 кг) – 20-25
- Буряк (1 кг) – 20-25
- Цибуля (1 кг) – 9-25
- Часник (1 кг) – 120-150
- Капуста (1 кг) – 20-30
- Баклажани (1 кг) – 15-25
- Кукурудза (за качан) – 10-15
- Перець (1 кг) – 60-70
- Цвітна капуста (1 кг) – 50-80
- Патісони (1 кг) – 15-25
- Редиска (1 кг) – 70
- Спаржа (1 кг) – 40
- Печериці (1 кг) – 100-120
- Зелена цибуля (пучок) – 10-15
- Рукола (пучок) – 20-25
- Петрушка (пучок) – 10-15
- Шпинат (пучок) – 15-20
- Салат (пучок) – 20-25
- Щавель (пучок) – 10-15
- Кріп (пучок) – 10-15
- Базилік (пучок) – 20-25
На овочевих прилавках головним акцентом були сезонні овочі
Продавали кашові гарбузи за ціною від 8 до 12 гривень за кілограм
На прилавках ще залишалися літні овочі
Продавали багато картоплі
Продавці зауважували, що покупці беруть літні овочі вже не так активно
Також продавали посадкову цибулю – по 12-15 гривень за кілограм
У фруктових рядах цього тижня асортимент помітно зменшився. Залишилися здебільшого сезонні фрукти. Яблука продавали по 40-60 гривень за кілограм, сливи по 50-70 гривень. Найбільша різниця у ціні була на виноград. Тут усе залежало від сорту ягоди: найдешевший коштував 60 гривень за кілограм, а найдорожчий – 210 гривень. Також можна було придбати груші – їх продавали по 40-70 гривень за кілограм. Одна з продавчинь, яка торгувала грушами, поділилася своїми думками: “Ціни ми намагаємося тримати помірними. Люди все одно приходять, але купують трохи менше, ніж улітку. Зараз багато хто вже орієнтується на запаси на зиму”.
Окрім цього, у продажу ще залишалися дині та кавуни. Але попит на них був уже мінімальний. Ціни знизилися: кавуни коштували від 10 до 14 гривень за кілограм, а дині від 34 до 58 гривень за кілограм. Продавці зазначали, що цих плодів практично ніхто не купує, бо сезон уже завершується. Ціни на інші фрукти такі:
- Банани (1 кг) – 75-80
- Нектарини (1 кг) – 130-170
- Персики (1 кг) – 140-180
- Апельсини (1 кг) – 75-80
- Лимони (1 кг) – 95
У фруктових рядах цього тижня асортимент помітно зменшився
Продавали багато слив
Найбільша різниця у ціні була на виноград
Люди активно брали фрукти
Яблука продавали по 40-60 гривень за кілограм
У рядах із молочними продуктами було найбільше покупців. Люди активно купували сметану, і вже о восьмій ранку посудини з цим продуктом були майже порожні. Окрім сметани, можна було придбати сир, молоко та молозиво. Ціни були різними залежно від якості й кількості, але покупці не шкодували часу, щоб знайти найсвіжіший варіант. Курячі яйця продавали переважно по 65-70 гривень за десяток, а перепелині – 50-60 за десять штук. Були навіть гусячі яйця – ціна становила 100 гривень за десяток. Багато хто зупинявся біля яток, розпитував про різницю в смаку й користі таких яєць.
На інше ціни залишаються незмінними:
- Молоко (1,5 л) – 40-70
- Сметана (0,5 л) – 60-70
- Домашній сир (1 кг) – 160-180
- Масло (1 кг) – 400-450
- Молозиво (1 кг) – 70-100
- Вершки (0,5 л) – 120-200
- Пряжене молоко (1,5 л) – 50-70
- Твердий сир (1 кг) – 230-250
- Бринза (1 кг) – 220-250
- Сироватка (1 л) – 15
Домашній сир коштував 160-180 гривень за кілограм
Продавали молозиво
У рядах із молочними продуктами було найбільше покупців
Продавали перепелині яйця – 50-60 за десять штук
Були навіть гусячі яйця
Рибні ряди цього тижня не здивували новими цінами – вони залишилися стабільними. Асортимент складався зі свіжої риби, заморожених морських видів та сушеної продукції. Покупці розглядали товар, неспішно обирали, розмовляли між собою. Дехто приходив із власними торбинками, щоб придбати більше риби на кілька днів наперед. Біля рибних прилавків можна було зустріти сім’ї з дітьми, літніх людей та молодь.
Ціни на рибну продукцію такі:
- Короп (1 кг) – 170
- Карась (1 кг) – 70
- Судак (1 кг) – 180
- Сом (1 кг) – 100–130
- Стейк сома (1 кг) – 250-270
- Стейк червоної риби (1 кг) – 650
- Філе червоної риби (1 кг) – 700-800
- Товстолоб (1 кг) (1 кг) – 90-100
- Стейк товстолоба (1 кг) – 190–200
- Філе товстолоба (1 кг) – 22
- Голова товстолоба (1 кг) – 20
- Ікра товстолоба (1 кг) – 150
- Креветки (1 кг) – 500
- Річкові раки (1 кг) – 1200-1500
Рибні ряди цього тижня не здивували новими цінами
Асортимент складався зі свіжої риби
Ціни різнились
Покупці розглядали товар, неспішно обирали, розмовляли між собою
Був широкий вибір рибної продукції
На ринку були ось такі маленькі покупці
Нагадаємо, що у рубриці “Прості та смачні рецепти” ми розповідали, як приготувати булочки гарбузики з яблучною начинкою. Рецепт – тут.
Вікторія Ляшенко
Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.