Які зараз ціни на базарі у Переяславі? Дізнавайтесь у репортажі Інформатора.
26 жовтня, на базарі у Переяславі, з самого ранку було людно й жваво. Повз торгові ряди ходила жіночка зі свіжими пиріжками з різними начинками – капустою, сливою, вишнею, яблуком, грушею, печінкою та іншими. Ціни на пиріжки були від 20 до 25 гривень за один, і здавалося, ніби всі в цей прохолодний, але сонячний ранок хотіли перехопити щось гаряче та смачненьке.
Біля кожної ятки стояли черги – переважно за капустою, яблуками чи картоплею. На прилавках продавали й горіхи по 80-100 гривень за кілограм. Особливо багато було грибів: лисички, білі, польські, опеньки та інші види приваблювали покупців різноманіттям свого вигляду. Огірків не було зовсім, лише подекуди залишилися помідори й перець. Окрім грибів, багато продавців пропонували свіжий мед – від 50 до 250 гривень за банку, залежно від розміру. У продажу ще можна було знайти саджанці дерев, кущів і квітів, які коштували в середньому по 150-200 гривень за один. Особливу увагу покупців привертали яскраві хризантеми – їх продавали від 50 до 250 гривень за кущик. А ще деякі продавці пропонували домашню квашену капусту, за ціною від 60-ти до 70-ти гривень за кілограм. Атмосфера базару була по-осінньому тепла й затишна. Інформатор традиційно розповідає про ціни на продукти та інше.

На базарі було багатолюдно

Пропонували свіжий мед

Продавці пропонували домашню квашену капусту

З самого ранку було людно й жваво

У продажу ще можна було знайти саджанці дерев, кущів і квітів

Особливо багато було грибів

Особливу увагу покупців привертали яскраві хризантеми
У м’ясному павільйоні ціни переважно залишаються стабільними, хоча деякі продавці дещо знизили вартість свинини. Так, свинячий биток у частини торговців можна було придбати по 260 гривень за кілограм, тоді як у більшості він залишався на рівні попередніх тижнів – близько 380 гривень. Асортимент м’яса був доволі широкий. На прилавках була і свинина, і курятина. Курячого м’яса цього тижня було багато. Куряче філе продавали в середньому по 240-250 гривень за кілограм, тушка коштувала близько 160 гривень, а гомілки – 170 гривень за кілограм. Покупці відзначали, що попри незначні коливання цін, м’ясний павільйон залишається одним із найпопулярніших місць на базарі – тут завжди можна знайти свіже м’ясо та звичний вибір продуктів для щоденного приготування. На все інше ціни такі:
- Антрекот (1 кг) – 250-350
- Свинячі ребра (1 кг) – 200-250
- Вушка свинячі (1 шт.) – 50-60
- Свиняча голова (1 кг) – 45-50
- Телятина (1 кг) – 330-400
- Биток телячий (1 кг) – 350-400
- Лопатка теляча (1 кг) – 330-350
- Жир курячий (1 кг) – 50-60
- Тушка качки (1 кг) – 200-220
- Куряча грудинка на кісточці (1 кг) – 180-190
- Супові набори (1 кг) – 140

Курячого м’яса цього тижня було багато

У м’ясному павільйоні ціни переважно залишаються стабільними

На прилавках була і свинина

Асортимент м’яса був доволі широкий

Деякі продавці дещо знизили вартість свинини
На овочевих прилавках цього тижня було доволі небагато продукції – сезон уже добігає кінця, тому вибір овочів помітно зменшився. Переважали капуста та картопля. Картоплю продавали по 15-20 гривень за кілограм, а в сітках трохи дешевше – від 12 до 15 гривень. Капуста мала подібну вартість – 15-20 гривень за кілограм і стільки ж у сітках. Помідорів і перцю було небагато – лише по кілька ящиків на деяких прилавках. Перець коштував від 50 до 70 гривень за кілограм, а помідори – 50-60 гривень. Морква та буряк цього тижня трохи знизилися в ціні: якщо раніше їх продавали в середньому по 20-25 гривень за кілограм, то тепер вартість становить 15-20 гривень. Попри обмежений вибір, овочеві ряди залишалися багатолюдними – люди активно закуповувалися на зиму.
Ціни на інші овочі такі:
- Гарбузи (1 кг) – 8-12
- Морква (1 кг) – 15-20
- Буряк (1 кг) – 15-20
- Цибуля (1 кг) – 9-25
- Часник (1 кг) – 120-150
- Цвітна капуста (1 кг) – 50-80
- Печериці (1 кг) – 100-120
- Зелена цибуля (пучок) – 10-15
- Рукола (пучок) – 20-25
- Петрушка (пучок) – 10-15
- Шпинат (пучок) – 15-20
- Салат (пучок) – 20-25
- Щавель (пучок) – 10-15
- Кріп (пучок) – 10-15
- Базилік (пучок) – 20-25

Продавали багато капусти

Морква та буряк теж користувались популярністю

Попри обмежений вибір, овочеві ряди залишалися багатолюдними

Помідорів і перцю було небагато

Вибір овочів помітно зменшився

Люди активно закуповувалися на зиму

Картоплю продавали по 15-20 гривень за кілограм
На фруктових прилавках цього тижня залишалися яблука, груші та сливи. З’явилася й хурма. Її продавали по 70 гривень за кілограм. Яблука коштували від 35 до 60 гривень за кілограм, сливи – від 45 до 70 гривень. Винограду було зовсім небагато, і його ціна коливалася від 60 до 200 гривень за кілограм, залежно від сорту.
Біля одного з прилавків стояло кілька покупців, які розглядали груші – продавець давав спробувати скибочку, пояснюючи, що це “домашні, солодкі, з власного саду”. Груші користувалися попитом, їх пропонували за 45-100 гривень за кілограм. Люди брали по кілька кілограмів, здебільшого на компоти чи для сушіння.
- Банани (1 кг) – 75-80
- Нектарини (1 кг) – 130-170
- Персики (1 кг) – 140-180
- Апельсини (1 кг) – 75-80
- Лимони (1 кг) – 95-120

На фруктових прилавках цього тижня залишалися яблука, груші та сливи

Груші користувалися попитом

Люди брали по кілька кілограмів фруктів одразу

З’явилася й хурма

Яблука коштували від 35 до 60 гривень за кілограм, сливи – від 45 до 70 гривень

Винограду було зовсім небагато

Біля прилавків стояло одразу кілька покупців
У молочних рядах було людно з самого ранку. Уже близько 8:30 у деяких продавців закінчилася сметана. Вони розповідали, що сьогодні її розкуповували чи не найшвидше. Вартість сметани залишалася стабільною – від 60 до 70 гривень за півлітрову банку. Молоко коров’яче продавали по 40-70 гривень за півторалітрову пляшку, залежно від жирності та того, домашнє воно чи привізне. Масло коштувало від 400 до 450 гривень за кілограм. Також на прилавках пропонували молозиво, яке коштувало від 100 гривень за півкіло. Покупці підходили з власними банками й пляшками, розпитували про свіжість продуктів та брали “з-під ранкової дійки”. Продавці ледве встигали наповнювати банки й віддавати решту. Курячі яйця коштували в середньому 65-80 гривень за десяток.
Ціни на молочні продукти такі:
- Домашній сир (1 кг) – 180
- Вершки (0,5 л) – 120-200
- Пряжене молоко (1,5 л) – 50-70
- Твердий сир (1 кг) – 230-250
- Бринза (1 кг) – 220-250
- Сироватка (1 л) – 15

Домашній кисломолочний сир коштував 180 гривень за кілограм

На прилавках пропонували молозиво

У молочних рядах було людно з самого ранку

Уже близько 8:30 у деяких продавців закінчилася сметана

Покупці підходили з власними банками й пляшками

Продавали курячі яйця
У рибних ятках ціни залишаються стабільними. Близько восьмої ранку покупців тут було небагато – рибна продукція поки що поступалася популярністю овочам і молочним товарам. Продавці не втрачали оптимізму. “Лише тільки ранок, можливо, ще не всі попрокидалися, – з усмішкою каже одна з продавчинь. – Зазвичай після дев’ятої вже більше людей підходить, хто за копченою рибкою, а хто хоче взяти свіжу, щоб на обід посмажити”. Дехто з покупців таки зупинявся, розпитував про ціни та свіжість товару. Продавці пояснювали, що більшість риби привезена з місцевих господарств. Попри спокійний початок ранку, усі сподівалися, що ближче до обіду торгівля пожвавиться. Ціни на інше такі:
- Карась (1 кг) – 70
- Судак (1 кг) – 180
- Короп (1 кг) – 170
- Сом (1 кг) – 100–130
- Стейк сома (1 кг) – 250-270
- Стейк червоної риби (1 кг) – 700
- Філе червоної риби (1 кг) – 700-800
- Товстолоб (1 кг) (1 кг) – 90-100
- Стейк товстолоба (1 кг) – 190-200
- Філе товстолоба (1 кг) – 22
- Голова товстолоба (1 кг) – 20
- Ікра товстолоба (1 кг) – 150
- Креветки (1 кг) – 500

У рибних ятках ціни залишаються стабільними

Близько восьмої ранку покупців тут було небагато

Рибна продукція поки що поступалася популярністю овочам і молочним товарам

Усі сподівалися, що ближче до обіду торгівля пожвавиться

Продавці не втрачали оптимізму
Нагадаємо, що у рубриці “Прості та смачні рецепти” ми розповідали, як приготувати закуску “Капелюх відьми”. Рецепт – тут.
Вікторія Ляшенко
Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.