Які зараз ціни на базарі у Переяславі? Дізнавайтесь у репортажі Інформатора.
2 листопада у Переяславі ранок видався по-осінньому тихим і прохолодним. Місто огорнув туман, а на траві та дахах будинків подекуди виднівся легкий іній. Та вже ближче до 8:00 виглянуло сонце, розігнало туман. Людей тоді на базарі побільшало. Хтось прийшов по свіжі овочі, інші – просто подивитися, що нового з’явилося серед прилавків. На ринку квіти привертають увагу своїми барвами – хризантеми, айстри та інші продаються за ціною від 20 до 150 гривень, залежно від розміру та сорту. Любителі домашнього вина теж не залишаться без покупки: пляшка на півтора літра коштує в середньому 200 гривень і продавці запевняють, що цього року врожай винограду був щедрим, тож напій вийшов особливо смачним.
Для городників і садівників також знайдеться чимало цікавого. На прилавках пропонують розсаду полуниці – ціни коливаються від 20 до 30 гривень за кущик. Поруч стоять продавці із саджанцями фруктових дерев – яблуні, груші, сливи, абрикоси. Ціна одного саджанця від 200 до 250 гривень. Інформатор традиційно розповідає про ціни на продукти та інше.

У Переяславі ранок видався по-осінньому тихим і прохолодним

Любителі домашнього вина теж не залишаться без покупки

Продавали саджанці фруктових дерев

На прилавках пропонують розсаду полуниці

Традиційно продавали мед
У м’ясному павільйоні цього тижня покупців було менше, ніж минулого тижня, та продавці кажуть, що попит стабільний, адже більшість постійних клієнтів приходять саме зранку. Асортимент залишався різноманітним. На прилавках можна було знайти курятину, телятину та свинину. Курячі тушки продавали по 160-170 гривень за кілограм, філе коштувало близько 130 гривень. Телятина традиційно вища в ціні – від 330 до 450 гривень за кілограм, залежно від частини туші. Свинина залишалася найбільш затребуваною серед покупців. Ціни коливалися в межах 50-350 гривень. Вартість іншої м’ясної продукції:
- Антрекот (1 кг) – 250-350
- Свинячі ребра (1 кг) – 200-250
- Вушка свинячі (1 шт.) – 50-60
- Свиняча голова (1 кг) – 45-50
- Телятина (1 кг) – 330-400
- Биток телячий (1 кг) – 350-400
- Лопатка теляча (1 кг) – 330-350
- Жир курячий (1 кг) – 50-60
- Тушка качки (1 кг) – 200-220
- Гомілки курячі (1 кг) – 170
- Куряча грудинка на кісточці (1 кг) – 180-190
- Супові набори (1 кг) – 140

У м’ясному павільйоні цього тижня покупців було менше, ніж минулого тижня

Курячі тушки продавали по 160-170 гривень за кілограм

Свинина залишалася найбільш затребуваною серед покупців

Телятина традиційно вища в ціні

Продавці кажуть, що попит стабільний

Більшість постійних клієнтів приходять саме зранку

Асортимент залишався різноманітним
На овочевих прилавках цього тижня найбільше було картоплі. Її пропонували різних сортів, і, за словами продавців, попит зростає щотижня, адже люди активно готуються до зими. Ціна коливалась від 10 до 30 гривень за кілограм. Капусту переважно продавали у великих сітках – зручно для тих, хто бере одразу кілька кілограмів для запасів. Її вартість – 15-20 гривень за кілограм і стільки ж у сітках. Помітно мало було перцю. А той, що залишився продавали по 40-50 гривень за кіло.
Помітно виділявся часник. Його цього разу було багато, а ціна коливалася від 100 до 120 гривень за кілограм. Поруч продавали кашові гарбузи – по 8-12 гривень за кілограм. Для зручності покупців деякі торговці вже пропонували чищений гарбуз, нарізаний кубиками й розфасований у пакети по одному кілограму. Такий варіант коштував 20-25 гривень за пакетик. Не бракувало і коренеплодів – моркву продавали по 20-25 гривень за кілограм, стільки ж коштував і буряк. Ціни на інші овочі такі:
- Гарбузи (1 кг) – 8-12
- Цибуля (1 кг) – 9-25
- Цвітна капуста (1 кг) – 50-80
- Печериці (1 кг) – 100-120
- Зелена цибуля (пучок) – 10-15
- Рукола (пучок) – 20-25
- Петрушка (пучок) – 10-15
- Шпинат (пучок) – 15-20
- Салат (пучок) – 20-25
- Щавель (пучок) – 10-15
- Кріп (пучок) – 10-15
- Базилік (пучок) – 20-25

На овочевих прилавках цього тижня панував справжній осінній достаток

Продавці зазначають, що ціни поки залишаються стабільними

Продавали кашові гарбузи – по 8-12 гривень за кілограм

Найбільше було картоплі

Помітно мало було перцю

Моркву продавали по 20-25 гривень за кілограм
На фруктових прилавках цього тижня ще можна було побачити залишки осінніх плодів – яблука та груші, які все ще користуються попитом серед покупців. Яблук було найбільше: ціни на них коливалися від 35 до 60 гривень за кілограм, залежно від сорту та якості плода. Груші продавали по 45-100 гривень за кілограм, і, за словами продавців, саме їх останнім часом беруть найчастіше.
Сливи ще траплялися на прилавках, хоча вже небагато. Придбати їх можна було по 45-70 гривень за кілограм. Винограду цього разу було зовсім мало, а ціни на нього помітно відрізнялися – від 60 до 150 гривень. Осінні фрукти поступово поступаються місцем зимовим. На базарі вже з’явилися цитрусові. Лимони та апельсини продавали по 80-100 гривень за кілограм, а ківі коштувало близько 80-90 гривень. Не оминули уваги й хурму, яка тільки нещодавно з’явилася – по 70 гривень за кілограм.
Ціни на інші фрукти були такі:
- Банани (1 кг) – 75-80
- Нектарини (1 кг) – 130-170
- Персики (1 кг) – 140-180
- Апельсини (1 кг) – 75-80
- Лимони (1 кг) – 95-120

На фруктових прилавках цього тижня ще можна було побачити залишки осінніх плодів

Яблука та груші все ще користуються попитом серед покупців

Ківі коштувало близько 80-90 гривень

Осінні фрукти поступово поступаються місцем зимовим

Яблук було найбільше

Черги стояли за останніми осінніми фруктовими плодами
На молочних ятках продавали свіже молоко, сметану, сир, молозиво та масло, які місцеві господині приносять щотижня. Ціни залишаються стабільними: літр домашнього молока коштує близько 40-70 гривень за півторалітрову пляшку, сметана -від 60 до 70 гривень за півлітрову банку, а сир – від 180 гривень за кілограм.
Біля одного з прилавків стояла жінка – розповіла, що робить сир вдома “по бабусиному рецепту”, без заквасок, лише з натурального молока. Каже, її постійні покупці приходять ще до восьмої ранку, бо до обіду все розкуповують. Курячі яйця коштували в середньому 65-80 гривень за десяток. А перепелині по 55 гривень за лоток, в якому два десятки яєць.
Ціни на молочні продукти такі:
- Вершки (0,5 л) – 120-200
- Пряжене молоко (1,5 л) – 50-70
- Твердий сир (1 кг) – 230-250
- Бринза (1 кг) – 220-250
- Сироватка (1 л) – 15
- Масло (1 кг) – 400-450
- Молозиво (0,5 кг) – 100

На молочних ятках продавали свіже молоко, сметану, сир, молозиво та масло

Сир коштував від 180 гривень за кілограм

Ціни залишаються стабільними

Літр домашнього молока коштує близько 40-70 гривень за півторалітрову пляшку

Продавали перепелині яйця

Курячі яйця коштували в середньому 65-80 гривень за десяток
На рибних ятках цього тижня ситуація залишалася стабільною – ціни не змінились, а асортимент залишився таким самим, як і раніше. Особливою увагою користувалися раки, яких останнім часом привозять рідше. Вони залишаються одним із найдорожчих делікатесів. Їх продавали по 1500 гривень за кілограм. Не менший інтерес викликала й червона риба. Продавці запевняють, що товар якісний і свіжий, адже постачання відбуваються регулярно. Незважаючи на стабільні ціни, покупці охоче брали рибу – хтось для святкового столу, а хтось просто, щоб урізноманітнити щоденне меню.
Ціни на інше такі:
- Карась (1 кг) – 70
- Судак (1 кг) – 180
- Короп (1 кг) – 170
- Сом (1 кг) – 100–130
- Стейк сома (1 кг) – 250-270
- Стейк червоної риби (1 кг) – 700
- Філе червоної риби (1 кг) – 700-800
- Товстолоб (1 кг) (1 кг) – 90-100
- Стейк товстолоба (1 кг) – 190-200
- Філе товстолоба (1 кг) – 22
- Голова товстолоба (1 кг) – 20
- Ікра товстолоба (1 кг) – 150
- Креветки (1 кг) – 500

На рибних ятках цього тижня ситуація залишалася стабільною – ціни не змінились

Не менший інтерес викликала й червона риба

Риба була свіжою

Особливою увагою користувалися раки
Нагадаємо, що у рубриці “Прості та смачні рецепти” ми розповідали, як приготувати огірки з перцем і печерицями на зиму. Рецепт – тут.
Вікторія Ляшенко
Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.