Які зараз ціни на базарі у Переяславі? Дізнавайтесь у репортажі Інформатора.
9 листопада у Переяславі ранок видався теплим і багатолюдним. На міському ринку вже з перших годин кипіло життя – люди неспішно розглядали товар, продавці жваво його пропонували. Асортимент цього дня був особливо різноманітним. На прилавках продавали саджанці дерев, кущів полуниці, малини та троянд, а також молоді пагінці соняшнику. Вартість саджанців коливалася від 40 до 250 гривень за кущик чи деревце. Поблизу можна було зустріти й пасічників: мед продавали по 50-250 гривень за банку, залежно від сорту. Поруч стояли продавці вина, які пригощали покупців напоєм власного виробництва, щоб ті могли оцінити його смак – півторалітрова пляшка коштувала близько 200 гривень. Серед усього цього розмаїття барвисто виглядали квіти: хризантеми, айстри та інші осінні красуні, що продавалися по 20-150 гривень за горщик. Інформатор традиційно розповідає про ціни на продукти та інше.

На базарі було багатолюдно

Продавали соняшники

Було багато квітів

Можна було придбати вино

Був різноманітний мед
У м’ясному павільйоні цього тижня було багато продукції та покупців. Ціни на деякі види м’яса трохи змінились. Свинячі ребра зараз продають по 200-230 гривень за кілограм, тоді як минулого тижня вони коштували 200-250 гривень. Сало та підчеревина коштували від 350 до 400 гривень за кілограм. Курятина у ціні не змінилася: курячі тушки можна було знайти по 160-170 гривень за кілограм, а філе продавали приблизно по 130 гривень. Продавці зазначають, що попит на м’ясо залишається стабільним. Ціни на інше такі:
- Антрекот (1 кг) – 250-350
- Вушка свинячі (1 шт.) – 50-60
- Свиняча голова (1 кг) – 45-50
- Телятина (1 кг) – 330-400
- Биток телячий (1 кг) – 350-400
- Лопатка теляча (1 кг) – 330-350
- Жир курячий (1 кг) – 50-60
- Тушка качки (1 кг) – 200-220
- Гомілки курячі (1 кг) – 170
- Куряча грудинка на кісточці (1 кг) – 180-190
- Супові набори (1 кг) – 140

У м’ясному павільйоні продавали багато м’яса

Курятина не змінилась у вартості

Сало коштувало всередньому 300 гривень за кіло

Свинину розкуповували найбільше

Ціни на деякі види м’яса трохи змінились
На овочевих прилавках цього тижня було багато капусти. У деяких продавців вона була привезена з Миколаєва. Ціна на капусту становила від 15 до 20 гривень за кілограм. Продавці зазначають, що попит на неї зріс, адже господарі вже активно готуються до зимових заготовок. Картоплі на ринку було менше, ніж минулого тижня, але вибір все ж залишався. Ціна коливалася від 10 до 30 гривень за кілограм залежно від сорту та розміру. Помітно менше було і перцю. Його залишки продавали по 40-50 гривень за кілограм. Моркву можна було придбати по 20-25 гривень за кілограм, приблизно стільки ж коштував і буряк. Були і огірки. Їх продавали в середньому по 80-90 гривень за кілограм. Продавали незвичну чорну редиску. Загалом асортимент овочів зменшився, але базові продукти залишаються у наявності, і ціни на більшість із них залишаються стабільними.
Ціни на інші овочі такі:
- Гарбузи (1 кг) – 8-12
- Цибуля (1 кг) – 9-25
- Часник (1 кг) – 100-120
- Цвітна капуста (1 кг) – 50-80
- Печериці (1 кг) – 100-120
- Зелена цибуля (пучок) – 10-15
- Рукола (пучок) – 20-25
- Петрушка (пучок) – 10-15
- Шпинат (пучок) – 15-20
- Салат (пучок) – 20-25
- Щавель (пучок) – 10-15
- Кріп (пучок) – 10-15
- Базилік (пучок) – 20-25

У Переяславі було тепло, тому людей на ринку було багато

Продавали незвичну чорну редиску

На овочевих прилавках цього тижня було багато капусти

Моркву можна було придбати по 20-25 гривень за кілограм, приблизно стільки ж коштував і буряк

Особливо багато було часнику

Були й огірки

Продавали зелень

Загалом асортимент овочів зменшився, але базові продукти залишаються у наявності
На фруктових прилавках цього тижня було чимало сезонних фруктів, але найбільше яблук. Вони користувалися особливою популярністю серед покупців. Асортимент був великий: можна було знайти як дрібніші, так і великі соковиті плоди різних сортів. Ціни на яблука варіювалися від 35 до 60 гривень за кілограм. Не менше уваги привертали й груші. Їх продавали по 45-100 гривень за кілограм, залежно від сорту та розміру. На прилавках ще траплялися сливи, хоча вже небагато – не сезон. Їхня вартість становила 45-70 гривень за кілограм. Винограду цього разу було зовсім мало, а ціни на нього помітно різнилися. Коштували від 60 до 150 гривень за кілограм. Продавали малину – її ціна була 200 гривень за кілограм. Продавчиння каже, що це сорт, який дає урожай аж до осені. Також дехто виставляв на продаж пучки калини по 15-20 гривень.
Ціни на інші фрукти були такі:
- Банани (1 кг) – 75-80
- Хурма (1 кг) – 70
- Ківі (1 кг) – 80-90
- Нектарини (1 кг) – 130-170
- Персики (1 кг) – 140-180
- Апельсини (1 кг) – 75-80
- Лимони (1 кг) – 95-120

На фруктових прилавках цього тижня було чимало сезонних фрукті

Дехто виставляв на продаж пучки калини по 15-20 гривень

Продавали малину

На прилавках ще траплялися сливи

Дехто зустрічав між рядами своїх знайомих

Не менше уваги привертали й груші

Яблука користувалися особливою популярністю серед покупців

Винограду цього разу було зовсім малоУ молочних рядах покупцям пропонували домашнє молоко, сир, сметану та масло. Півторалітрова баночка молока коштувала в середньому 40-70 гривень, сметана – 60-70 гривень за пів літра, домашній сир продавали від 170 до 180 гривень за кілограм. Масло, залежно від жирності, йшло по 400-450 гривень. Домашні курячі яйця продавали переважно по 65-80 гривень за десяток, а перепелині – 50-60 за лоток в якому 20 штук яєць.
На інше ціни залишаються незмінними:
- Молозиво (1 кг) – 150-200
- Вершки (0,5 л) – 120-200
- Пряжене молоко (1,5 л) – 50-70
- Твердий сир (1 кг) – 230-250
- Бринза (1 кг) – 220-250
- Сироватка (1 л) – 15

Домашній сир продавали від 170 до 180 гривень за кілограм

У молочних рядах покупцям пропонували домашнє молоко

Сметана коштувала від 60 до 70 гривень за пів літра

У молочних рядах покупцям пропонували домашнє молоко, сир, сметану та масло

У молочних рядах пропонували широкий вибір домашніх продуктів

Домашні курячі яйця продавали переважно по 65-70 гривень за десяток
На рибних прилавках можна було знайти як живу рибу, так і вже оброблену: коропа, карася та судака. Особливим попитом користувалися свіжоморожені та копчені види, які завжди були улюбленцями серед покупців. Продавці із задоволенням розповідали про особливості кожного виду, радили, як правильно зберігати та готувати її. Ціни на рибну продукцію такі:
- Карась (1 кг) – 70
- Судак (1 кг) – 180
- Короп (1 кг) – 170
- Сом (1 кг) – 100–130
- Стейк сома (1 кг) – 250-270
- Стейк червоної риби (1 кг) – 700
- Філе червоної риби (1 кг) – 700-800
- Товстолоб (1 кг) (1 кг) – 90-100
- Стейк товстолоба (1 кг) – 190-200
- Філе товстолоба (1 кг) – 22
- Голова товстолоба (1 кг) – 20
- Ікра товстолоба (1 кг) – 150
- Креветки (1 кг) – 500
- Раки (1 кг) – 1500

На рибних прилавках можна було знайти як живу рибу, так і вже оброблену

Сом коштував 100–130 гривень за кіло

Карась коштував 70 гривень за кілограм

У рибних ятках ціни залишаються стабільним
Нагадаємо, що у рубриці “Прості та смачні рецепти” ми розповідали, як приготувати солоні сирники. Рецепт – тут.
Вікторія Ляшенко
Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.