Які зараз ціни на базарі у Переяславі? Дізнавайтесь у репортажі Інформатора.
23 листопада у Переяславі зранку було хмарно. Після восьмої години пройшов дрібний дощ, але він швидко закінчився. Традиційний недільний базар цього дня був малолюдним. Попри прохолодну погоду, продавці все ж вийшли на свої місця. На прилавках було багато м’ясної продукції, овочів, яких зараз уже значно менше, а також фруктів – переважно яблук і груш. Люди, які прийшли на базар, були усміхненими та привітними. Багато продавців пропонували скуштувати свій товар. Наприклад, цукати з гарбуза, моркви та навіть буряка продавали по 200 гривень за кілограм, а домашнє вино – за тією ж ціною за літр. Продавали і саморобні мітли по 50 гривень за штуку. Продавчиння каже, що ними зручно змітати листя восени, а взимку – сніг. Продовжували також продавати годівнички.
Та попри загальний позитив, серед продавців траплялися й засмучені – чи то через ранній підйом, чи через зміну погоди. В їхніх очах виднілася втома. Однак навіть це не зіпсувало атмосферу – на базарі відчувалася дружня, тепла атмосфера, наче всі присутні підтримували один одного простими посмішками та короткими розмовами. Інформатор традиційно розповідає про ціни на продукти та інше.

На ринку було малолюдно

Продавали власноруч виготовлені мітли

Домашнє вино коштувало 200 гривень за літр

Продовжували торгувати годівничками

Багато продавців пропонували скуштувати свій товар
У м’ясному павільйоні одразу при одному з входів покупців зустрічала привітною посмішкою продавчиня на прилавку з курятиною. У її асортименті були цілі тушки, гомілки, супові набори та крильця. Цього дня вона також пропонувала тушку півня по 200 гривень за кілограм. Так, свинячий биток у частини торговців можна було придбати по 260 гривень за кілограм, тоді як у більшості він залишався на рівні попередніх тижнів – близько 380 гривень. Асортимент м’яса був доволі широкий. На прилавках була і свинина, і курятина. Курячого м’яса цього тижня було багато. Сало та підчеревина коштували від 350 до 400 гривень за кілограм.
“Завжди хочеться підходити до тих продавців, які і з вибором допоможуть, і гарного дня побажають. До них і повертатися наступного тижня хочеться. Бо є ж такі, які навіть слова не можуть сказати”, – поділився покупець, що щойно вийшов із павільйону. Ціни на м’ясну продукцію незмінні:
- Антрекот (1 кг) – 250-350
- Свиняча голова (1 кг) – 45-50
- Телятина (1 кг) – 330-400
- Биток телячий (1 кг) – 350-400
- Лопатка теляча (1 кг) – 330-350
- Жир курячий (1 кг) – 50-60
- Тушка качки (1 кг) – 200-220
- Тушка куряча (1 кг) – 160-170
- Філе куряче (1 кг) – 130
- Гомілки курячі (1 кг) – 170
- Куряча грудинка на кісточці (1 кг) – 180-190
- Супові набори (1 кг) – 140
- Свинячі вушка (1 шт.) – 50-60

Деякі продавці були чомусь засмученими

Продавали тушку півника

М’ясна продукція в ціні не змінилась

Антрекот коштував 250-350 гривень за кіло

Популярним залишалося сало
Проходячи повз овочеві ряди, можна було помітити, що асортимент суттєво зменшився. На прилавках залишилися переважно базові овочі: буряки, картопля, морква, цибуля та капуста. Подекуди траплявся перець, але його вигляд уже відрізнявся від літнього – плоди були менші та тьмяніші. Такою ж непоказною була й зелень, що цілком зрозуміло для кінця осені, коли до зими лишається близько тижня. Картоплю та капусту продавали переважно в сітках. Як зазначали продавці, так купувати вигідніше, бо вистачає на тривалий час. Можна було зустріти й гриби, здебільшого “польські”. Їхня ціна коливалася від 150 до 200 гривень за кілограм. Ціни на інші овочі такі:
- Картопля (1 кг) – 15-25
- Капуста (1 кг) – 10-20
- Перець (1 кг) – 40-50
- Морква (1 кг) – 20-25
- Буряк (1 кг) – 20-25
- Гарбузи (1 кг) – 8-12
- Цибуля (1 кг) – 9-25
- Часник (1 кг) – 100-120
- Цвітна капуста (1 кг) – 50-80
- Печериці (1 кг) – 100-120
- Зелена цибуля (пучок) – 10-15
- Рукола (пучок) – 20-25
- Петрушка (пучок) – 10-15
- Шпинат (пучок) – 15-20
- Салат (пучок) – 20-25
- Щавель (пучок) – 10-15
- Кріп (пучок) – 10-15
- Базилік (пучок) – 20-25

Проходячи повз овочеві ряди, можна було помітити, що асортимент суттєво зменшився

Покупці цікавились цінами

Буряк та морква не змінились в ціні

Гарбузи продавали по 8-10 гривень за кілограм

Пропонували часник
Продавців фруктів цього тижня на ринку було менше, ніж зазвичай. На прилавках переважали яблука – їх продавали по 40-70 гривень за кілограм залежно від сорту та розміру. Потраплялися й останні груші сезону: їхня ціна коливалася в межах 45-70 гривень за кілограм. Помітно побільшало цитрусових – яскраві апельсини, мандарини та грейпфрути привертали увагу оранжевими й жовтими кольорами серед стриманого осіннього асортименту. Переважно їх продавали оптовики. Вартість цитрусових була доступною. Їх пропонували від 45 до 70 гривень за кілограм. Атмосфера біля цих прилавків була жвавішою: покупці зупинялися частіше, роздивлялися, порівнювали та обирали найкраще до свого кошика. Ціни на інші фрукти були такі:
- Хурма (1 кг) – 70
- Ківі (1 кг) – 80-90
- Нектарини (1 кг) – 130-170
- Персики (1 кг) – 140-180
- Апельсини (1 кг) – 75-80
- Лимони (1 кг) – 95-120

Багато покупців брали яблука та цитрусові

Груші продавали по 45-70 гривень за кіло

Почали з’являтися мандарини

Популярними залишались яблука

Зранку був дрібний дощ

Люди спілкувалися один з одним
На молочних рядах Переяславського базару, як і зазвичай, усе розкуповували найшвидше. Уже близько 8:30 на прилавках стояли напівпорожні банки зі сметаною, а майже весь домашній кисломолочний сир був розібраний. Масло продавали по 400-450 гривень за кілограм. Ціни на курячі яйця різнилися суттєво: у когось десяток коштував 45 гривень, а в інших продавців – 100 гривень. Покупці не приховували здивування. “Ну це ж треба – сто гривень за десяток! Та за такі гроші я вже й не знаю, золоте те яйце чи курка сама вам ці яйця має додому принести”, – з усмішкою, але з відчутним обуренням ділилася літня жінка, вибираючи дешевші варіанти.
На решту продуктів ціни у молочному павільйоні залишалися незмінними:
- Коров’яче молоко (1 л) – 50-70 грн
- Домашній сир (1 кг) – 170-180
- Сметана (0,5 л) – 60-70
- Вершки (0,5 л) – 120-200
- Пряжене молоко (1,5 л) – 50-70
- Молозиво (1 кг) – 140-200
- Твердий сир (1 кг) – 230-250
- Бринза (1 кг) – 200-220
- Сироватка (1 л) – 15

На молочних рядах, як і зазвичай, усе розкуповували найшвидше

Домашній сир пропонували по 170-180 гривень за кіло

Яйця пропонували в різну ціну
На рибних ятках цього тижня ціни залишилися стабільними, без помітних змін. Водночас асортимент потроху розширювався. До продукції, яку продавали раніше, додалася “жовта” ікра щуки – її пропонували по 400 гривень за кілограм. Інша ікра також була в наявності. Зокрема, ікра товстолоба та ікра так званої “червоної” риби коштувала від 150 до 350 гривень за кілограм залежно від якості та виду. Прилавки з рибною продукцією виглядали доволі різноманітно, і покупці мали з чого обирати. Ціни на іншу рибну продукцію незмінні:
- Карась (1 кг) – 70
- Судак (1 кг) – 180
- Короп (1 кг) – 170
- Сом (1 кг) – 100–130
- Стейк сома (1 кг) – 250-270
- Стейк червоної риби (1 кг) – 700
- Філе червоної риби (1 кг) – 700-800
- Товстолоб (1 кг) (1 кг) – 90-100
- Стейк товстолоба (1 кг) – 190-200
- Філе товстолоба (1 кг) – 220
- Голова товстолоба (1 кг) – 20
- Креветки (1 кг) – 500
- Раки (1 кг) – 1500

На рибних ятках цього тижня ціни залишилися стабільними

Асортимент потроху розширився

Була і червона риба

Асортимент був свіжим

Карасі продавали по 70 гривень за кілограм
Нагадаємо, що у рубриці “Прості та смачні рецепти” ми розповідали як приготувати креветки в кокосово-медовій глазурі. Рецепт читайте – тут.
Вікторія Ляшенко
Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.