ГРОШІ

Різдвяний кошик: скільки жителям Переяслава коштуватиме пісний святковий стіл у 2025 році

24 грудня православні християни відзначатимуть Святвечір. До святкового столу традиційно подають 12 пісних страв. Скільки це коштуватиме для переяславців?

На Святвечір на стіл ставлять 12 пісних страв. Стільки ж було апостолів – найближчих учнів Ісуса Христа. А пісні страви, оскільки в цей період ще триває Великий Різдвяний піст (із 15 листопада до 24 грудня). Найголовніша (обов’язкова) страва – кутя. Що ще пісного можна обрати, розповість Інформатор. Обійдеться такий стіл у 1 тисячу 416 гривень 29 копійок.

Плануємо поставити на стіл такі страви: 

  • Борщ із сардинами
  • Тушкована картопля
  • Печена риба
  • Оселедець
  • Налисники з капустою
  • Вареники з картоплею
  • Узвар
  • Вінегрет
  • Мариновані печериці
  • Корзинки з грибами
  • Кутя
  • Хліб

Для приготування цих страв знадобляться такі продукти:

  • 4 кг картоплі для тушкування, на борщ та вареники – 51,60
  • 1 середня капустина (1,5 кг) на налисники з капустою – 12
  • 250 г цибулі на вінегрет та вареники з картоплею – 1,50
  • банка квашених огірочків на вінегрет (500 г) – 114
  • 250 г моркви на борщ та вінегрет – 2,25
  • 500 г буряка на борщ та вінегрет – 4
  • банка томатної пасти (500 г) на борщ – 84,10
  • 0,5 л олії для приготування страв – 56
  • консервовані сардини (240 г) для борщу – 63
  • банка квасолі (420 г) для борщу – 76,30
  • заморожене філе минтаю (490 г) – 91,80
  • оселедець (1 кг) – 375
  • 1 кг борошна для вареників – 17,90
  • пакет цукру (900 г) – 26,90
  • сушені фрукти для узвару – 89,90
  • банка маринованих печериць (450 г) – 74,90
  • вафельні корзинки для грибочків (16 штук) – 30,10
  • печериці, які ми покладемо в корзинки (250 г) – 58,90
  • батон нарізаний – 24,30
  • пшенична крупа на кутю (400 г) – 12,95
  • пачка маку на кутю – 72,90
  • пачка родзинок для приготування куті (100 г) – 15,99
  • грецький горіх для куті (100 г) – 60

Торік Інформатор теж готував аналогічну публікацію. Цього року на нашому різдвяному столі страви не змінилися. Продукти обійшлися на 213 гривень 9 копійок дорожче, ніж рік тому.

Нагадаємо, що на недільному базарі в Переяславі побільшало фруктів і зимових товарів. Репортаж та перелік цін – тут.

Підготувала Яна Малишко

Підтримайте Інформатор на Patreon та отримуйте значно більше ексклюзивного контенту. Оперативно читати наші новини ви зможете, якщо підпишитесь на канали в Telegram або Viber.

Нагору