ЖИТТЯ

“У ту ніч була найважливіша лекція мого життя”: Ганна Токмань із Переяслава згадала про події Революції Гідності

В університеті імені Григорія Сковороди започаткували проєкт “Науковці в бібліотеці”. Це – відеозустрічі з науковцями, в яких вони розповідають про свої здобутки.

Першою в рамках проєкту до книгозбірні завітала докторка педагогічних наук, кандидатка філологічних наук, професорка кафедри української і зарубіжної літератури та методики навчання переяславського університету, учасниця Революції Гідності Ганна Токмань, повідомляє Інформатор, посилаючись на офіційну інстаграм-сторінку університету.

Ганна Токмань презентувала свою книгу “Майдан: сторінка живої історії”. Також поділилася спогадами про Революцію Гідності.

“У цій книзі я розповідаю про початки, про боротьбу за незалежність у 1989 році, про створення Народного руху і Товариство української мови, про те, як відбувалась Помаранчева революція. А найбільша частина присвячена Революції Гідності”, – сказала професорка.

“Згадую ніч після 20 лютого, коли загинула більшість з Небесної Сотні, вночі їх вивозили з Майдану. Ми стояли на колінах за цими машинами з вантажем 200, які вивозили тіла наших побратимів і посестер, – розповідає Токмань. – У ту ніч була найважливіша лекція мого життя, я зі сцени Майдану читала вірші Лесі Українки. В цій книзі я згадую своїх друзів-професорів, колег, нас троє виходило на всі переяславські майдани, підходили до мікрофону один за одним і закликали переяславців до спротиву. Це – Микола Корпанюк, Ярослав Потапенко і я. Серед нас без сумніву провідником був Ярослав Потапенко і в ці дні ми завжди згадуємо нашого дорогого колегу, науковця, педагога, якого вже поруч з нами немає”.

Нагадаємо, що 20 листопада, напередодні Дня Гідності та Свободи, влада міста вшанувала пам’ять героїв Небесної Сотні. Як це було, читайте тут.

Оксана Симоненко

Нагору