ЖИТТЯ

24 листопада: який сьогодні день

В цей день святкують декілька незвичайних, цікавих свят. Також 24 листопада народилося багато відомих людей і відбувалися великі історичні події.

Інформатор нагадує читачам, яким є сьогоднішній день на сторінках історії. Почастуйте домовиків молоком та відзначте іменини знайомих “переможців”.

СЬОГОДНІ СВІТ СВЯТКУЄ

День еволюції

День частування домовиків молоком

День моржа: Йдеться не про людей, які купаються у крижаній воді, а про реальних моржів. Він з’явився в 2008 році за ініціативи Всесвітнього фонду дикої природи і Ради з морських ссавців. Захисники природи вирішили таким чином привернути увагу громадськості до проблем, які ведуть до скорочення чисельності морських ссавців, викликаних зміною клімату і безпосереднім втручанням людини.

Іменини в цей день відзначають Віктор, Вікторія, Степан, Степанида, Максим, Федір.

СЬОГОДНІ У СВІТІ

1639 – англійський астроном Джеремі Хоррокс вперше спостерігає проходження Венери по Сонячному диску.

1642 – відкриття Тасманових островів, які і зараз носять назву відкривача-голландця Абеля Тасмана.

1859 – вихід у світ першого тиражу книги Чарльза Дарвіна «Походження видів шляхом природного відбору, або збереження обраних порід в боротьбі за життя».

1961 – видали Декларацію Генеральної Асамблеї ООН про заборону ядерної зброї.

1963 – смертельне поранення під час перевезення в іншу в’язницю Лі Харві Освальда, єдиного підозрюваного у вбивстві президента США Джона Кеннеді.

1994 – в Україні почала свою діяльність місія ОБСЄ.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1655 – Карл XI (помер в 1697), король Шведської імперії (1660-1697) з династії Віттельсбахів.

1826 – Карло Лоренціні (помер в 1890), італійський журналіст і письменник, відомий під псевдонімом Карло Коллоді, автор казки «Піноккіо».

1849 – Френсіс Годгсон Бернет (померла в 1924), англо-американська письменниця, драматургиня, класик англійської дитячої літератури. Авторка роману «Таємничий сад».

1864 – Анрі Тулуз-Лотрек (помер в 1901), французький художник-постімпрессіоніст з графського роду Тулуз-Лотрек, майстер графіки і рекламного плаката.

1882 – Адам Коцко, громадський діяч, борець за український університет у Львові. Убитий польським шовіністом під час студентських заворушень у 1910 році.

1888 – Дейл Карнегі (помер в 1955), американський психолог, педагог, письменник, автор книги «Як здобувати друзів і впливати на людей».

1954 – Емір Кустуріца, югославський і сербський кінорежисер, володар двох «Золотих пальмових гілок» Каннського кінофестивалю («Тато у відрядженні» і «Підпілля»). Кустуріца відомий як учасник фолк-рок-групи The No Smoking Orchestra.

1960 – Армен Григорян, лідер рок-групи «Крематорій».

Юлія Кравченко

Нагору