ЖИТТЯ

25 листопада: який сьогодні день

Що зазвичай святкують 25 листопада, у кого іменини, що можна і не можна робити в цей день. Яких традицій і народних прикмет притримуються.

У церкві 25 листопада вшановували патріарха Іоанна Милостивого, який, згідно з історичними даними, жив на території Олександрії в VI-VII ст. Про це повідомляє Інформатор, посилаючись на інтернет-публікації.

Іван народився в сім’ї губернатора Кіпру і спочатку жив звичайним світським життям. Однак сталося так, що Іван втратив дружину і дітей, після чого вирішив присвятити себе Богу і вести аскетичний спосіб життя. Відомий був своєю добротою і турботою про бідняків. Незважаючи на те, що Іван (Іоанн) не був ченцем, народ все-таки вирішив зробити його патріархом.

ЩО СЬОГОДНІ СВЯТКУЮТЬ У СВІТІ

Також у світі з 2000 року в цей день відзначають міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками. У багатьох країнах світу проводять заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми. Символом цього дня є біла стрічка.

Іменини в цей день святкують: Олександр, Панас, Борис, Володимир, Данило, Дмитро, Іван, Костянтин, Марія, Матвій, Микола, Степан, Федір.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1905 – у Лубнах вийшло друком перше число газети «Хлібороб», першої легальної україномовної газети в підросійській Україні.

1992 – Кабінет Міністрів України видав постанову «Про випуск в обіг приватизаційних майнових сертифікатів».

2003 – Рада на пропозицію уряду Януковича ухвалила Закон про зменшення рівня мінімальної заробітної плати з 237 ₴ до 205 ₴.

2004 – на засіданні Вченої ради Національного університету «Києво-Могилянська академія» з формулюванням «дискредитація іміджу академії» було ухвалено позбавити Л. М. Кравчука звання почесного доктора.

ХТО НАРОДИВСЯ У ЦЕЙ ДЕНЬ

1562 – Лопе де Вега, іспанський драматург.

1569 – Фрідріх Кеттлер, герцог Курляндії і Семигалії.

1666 – Джузеппе Джованні Баттіста Гварнері, італійський скрипковий майстер, молодший син Андреа Гварнері.

1712 – Шарль-Мішель Епе, французький ксьондз, один з основоположників сурдопедагогіки.

1810 – Микола Пирогов, український і російський хірург, анатом і педагог. Засновник військово-польової хірургії.

1838 – Іван Нечуй-Левицький, український письменник, етнограф, фольклорист, педагог

1844 – Карл Фрідріх Бенц, німецький інженер, співконструктор першого у світі автомобіля з бензиновим двигуном.

1855 – Дмитро Яворницький, дослідник козацької старовини, етнограф і археолог.

1881 – Маневич Абрам Аншелович, український і американський художник-модерніст, один із засновників Української академії мистецтв.

1889 – Решат Нурі Гюнтекін, турецький письменник.

1891 – Поліщук Клим, український письменник, публіцист, автор романів «Гуляйпільський батько», «Отаман Зелений» та ін. Розстріляний НКВС 1937 р.

1901 – Михайло Орест, український поет.

Оксана Симоненко

Нагору