ЖИТТЯ

“Спирт завжди є в організмі людини”. Цікаві факти про алкоголь, які ви могли не знати

Алкоголь не може бути корисним. Однак інколи він мінімально шкодить організму.

25 листопада професор кафедри біології Віктор Куйбіда провів авторську лекцію про перетворення, вплив та ефекти алкоголю. Вона виявилась настільки цікавою, що уже через годину зібрала понад 2 тисячі переглядів на сторінці професора у Facebook.

Інформатор вибрав найцікавіші епізоди його розповіді. Далі – цитуємо вісім тез.

  • “Спирт є природним продуктом, який постійно (не залежно від того, вживаємо ми алкогольні напої чи ні) присутній в організмі людини. Ті люди, в яких виробляється менше власного алкоголю – схильніші до алкоголізму”.
  • “Є три джерела походження спирту в організмі людини: перше –  мікроорганізми, які живуть всередині нас і на тілі. Друге джерело алкоголю – це алкоголь, який потрапляє з їжею. Третє – це спиртні напої”. 
  • “Загалом в організмі і на тілі людини близько 2 кг різноманітних мікроорганізмів, які потрапляють через носоглотку (і оселяються в легенях), через рот (з їжею) і через стравохід потрапляють у шлунок та через вушний отвір, але не глибоко”.
  • “Якщо вживання алкоголю супроводжується вживанням жирної їжі, то процес усмоктування сповільнюється (але стан сп’яніння продовжується) і ви п’янієте не так швидко”.
  • “Низька доза алкоголю розцінюється науковцями, як джерело енергії. Все встигає перероблятися таким чином, що утворюється енергія або тепло”.
  • “В Азії більше населення з активною алкогольдегідрогеназою 2 ізоформою, яка дуже швидко робить велику кількість альдегіду оцту, відбувається сильна інтоксикація. Тому азіати швидше п’яніють і для них алкоголь противопоказаний. Якщо простими словами, то це залежить від генетики та спадковості”.
  • “Після споживання великої дози алкоголю на печінку йде велике навантаження (молочна кислота і алкоголь). Тому частина молочної кислоти залишається не переробленою і циркулює далі по крові”.
  • “Молочна кислота є осматично-активною – це речовина, яка притягує до себе воду і утримує її біля себе, тому утворюються мішки під очима і можуть набрякати різні частини тіла”.

Лекцію професор продовжить у наступну середу, 2 грудня, на своїй сторінці у Facebook. Всі охочі зможуть приєднатися, щоб дізнатись для себе щось корисне.

Нагадаємо, що в університеті також започаткували проєкт відеозустрічей з викладачами. У першому випуску професорка Ганна Токмань презентувала свою книгу про Майдан.

Оксана Симоненко

Нагору