ЖИТТЯ

30 листопада: який сьогодні день

30 листопада в Сполучених Штатах Америки та багатьох інших країнах відзначається Міжнародний день захисту інформації. Ініціатором його появи стала Асоціація комп’ютерного обладнання США, яка вирішила нагадати всім користувачам персональних комп’ютерів про необхідність захисту всіх даних, які зберігаються в пам’яті ПК.

У православній церкві 30 листопада вшановується пам’ять святителя Григорія Чудотворця, який, згідно з історичними даними, жив приблизно в III столітті на території Малої Азії. Народився Григорій в Неокесарії в родині язичника. Інформатор розповідає подробиці про 30 листопада.

Григорій Чудотворець завжди прагнув до пошуку справжнього сенсу життя і дізнався про нього тільки після того, як прочитав Євангеліє. У давнину на Григорія проводилися багатолюдні свята і гуляння. Дорослі та діти каталися на санях та спускалися з гірки, намагаючись покотитися якнайдалі, щоб наступний рік був вдалим.

Іменини в цей день святкують Григорій, Никон, Сергій, Вікторія, Лазар, Михайло.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1918 – Данія визнала острів Ісландію незалежним і пов’язаним з нею лише особистою унією. 17 червня 1944 року Ісландія вийшла із союзу з Данією і була проголошена республікою.

1936 – пожежа знищила унікальний Кришталевий палац в Лондоні, який збудували у 1851 році для проведення I Всесвітньої виставки.

1939 – нападом СРСР на Фінляндію почалась радянсько-фінська війна («зимова війна»).

1954 – у містечку Силакауга американського штату Алабама впав метеорит Силакауга. Один з його уламків, вага якого сягала 4 кілограмів, а діаметр – 15 сантиметрів, травмував жінку, що стало першим задокументованим випадком влучання небесного тіла в людину.

1968 – у Києві відкрили Республіканський будинок композиторів.

1993 – гербом Російської Федерації став двоголовий орел.

2002 – засновано Київську незалежну медіа-профспілку.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1937 – Едуард Миколайович Артем’єв, російський композитор, класик електронної музики, автор музики до фільмів Тарковського.

1937 – Рідлі Скотт, відомий англійський кінорежисер («Червоний дракон», «Ганнібал», «Гладіатор», «Тельма і Луїза», «Чорний дощ», «Чужий», «Завоювання раю»).

1889 – Едгар Дуглас Едріан, британський фізіолог, дослідник нервової системи, лауреат Нобелівської премії з фізіології і медицині. Захоплювався швидкісною їздою на автомобілі і альпінізмом (помер у 1977).

1874 – Уїнстон Леонард Спенсер Черчілль, британський політичний діяч, прем’єр-міністр країни (1940-1945, 1951-1955 рр.), один з лідерів антигітлерівської коаліції в роки Другої світової війни, лауреат Нобелівської премії в галузі літератури 1953, перший почесний громадянин США (помер 1965-го).

Оксана Симоненко

Нагору