ЖИТТЯ

Безпечна зима: як поводитися, коли надворі ожеледь та ожеледиця

І знову зима з мінусовою температурою на стовпчику термометра приходить зовсім неочікувано. Згадаймо минулий рік. Зимові дні видалися напрочуд теплими, снігу взагалі не було. Цього разу перший сніг порадував око жителів Переяслава 17 листопада, хоч і не надовго. Не дивлячись на відсутність завірюхи, у місті вже впевнено займають позиції ожеледь та ожеледиця.

Інформатор ділиться з вами правилами безпеки під час такої нестабільної погоди. Мало хто знає, що ожеледь і ожеледиця – різні поняття. Ожеледь – явище природи, а ожеледиця, в свою чергу, – її стан.

Ожеледиця – це лід на поверхні, який з’являється при зниженні температури в результаті замерзання води (яка утворилася при таненні снігу і льоду під час відлиги). При коливаннях температури близько нуля ожеледиця буває досить часто.

Ожеледь – це утворення льоду на землі, деревах, електодротах, пов’язане із замерзанням дощу, що випадає на холодну поверхню. Найчастіше ожеледь виникає при різкому потеплінні з паморозі, коли тепле повітря проходить над сильно вихолодженою поверхнею.

Ожеледиця й ожеледь нерідко виникають одночасно. Обидва поняття потребують майже однакових погодних умов.

Тож перейдемо до правил безпеки. Як протистояти ожеледиці?

  1. Основне, чим можна собі зарадити, – правильне і зручне взуття. Потрібно надягати взуття без підборів або на невеличких стійких підборах. Найкращий варіант підошви – пориста, масивна.
  2. Одяг – також важливий аспект. Краще обирати зручний, такий, який не буде перешкоджати руху. Не рекомендується носити об’ємні важкі сумки на одну сторону (вони будуть зміщувати центр тяжіння, чим можна спровокувати падіння і травматизм). Якщо ви несете пакети, краще було б розділити їх на дві руки (так тяжіння буде рівномірно розділене).
  3. Рухатись потрібно невеликими кроками, трішки зігнувши ноги у колінах. По можливості шукайте дорогу, яка вкрита шаром піску. Найголовніше правило – зберігати рівновагу.
  4. Не потрібно поспішати. Краще вийти на вулицю раніше і йти повільніше, ніж отримати травму напередодні свят.
  5. Правильно падати також треба вміти. Якщо вам все ж не вдалося уникнути падіння, не виставляйте руки вперед. Це допоможе запобігти появі серйозних травм: переломів кистей або ключиць. Навряд чи ви мрієте зустріти новий рік у гіпсу.

Сподіваємся, низка порад від Інформатора стане вам у нагоді. Найголовніше, що ви маєте, – власне здоров’я та життя. Бережіть себе.

Нагадуємо, окрім небезпечної погоди надворі чатує ще й небезпечний вірус. Правила та обмеження для “помаранчевої” зони ми публікували тут.

Юлія Кравченко

Нагору