ЖИТТЯ

Теплий Переяслав: приготуйте смачні напої, з якими не замерзнете

Погода зараз не дуже приємна. Виходити надвір не хочеться, а чогось смачненького скуштувати ніхто не відмовиться.

Тому Інформатор зібрав рецепти оригінальних напоїв. Їх можна приготувати в домашніх умовах та зігріватись взимку.

Грог

Цей алкогольний коктейль із прянощів гарно зігріє в холодну пору року. Це гаряча суміш рому з водою, цукром і лимоном. Напій придумав британський віцеадмірал, якого прозвали «Олд Грог» через його непромокаючу накидку «грогрем».

Інгредієнти:

  • 60 мл темного рому;
  • 15 мл лаймового або лимонного соку;
  • 1 ч.л. коричневого цукру;
  • паличка кориці і скибочка апельсина.

Приготування:

  1. Змішайте свіжовидавлений сік лайма (або лимону), ром, коричневий цукор і гарячу воду.
  2. Перемішайте, щоб цукор розчинився.
  3. Прикрасьте скибкою апельсина та паличкою кориці.

Глінтвейн

Гарячий алкогольний напій на основі вина. Слово «Глінтвейн» походить від німецького слова Glüchwein, що означаю «палаюче вино». Якщо ви хочете приготувати безалкогольний напій, то замість вина використовується яблучний і виноградний сік.

Інгредієнти:

  • 1 пляшка сухого червоного вина;
  • 200 г цукру;
  • 1 ч.л. кориці;
  • 6-7 шт. бутонів гвоздики;
  • мускатний горіх за смаком;
  • 2 горошини чорного перцю;
  • 2 горошини духмяного перцю;
  • будь-який фрукт (лимон, яблуко, апельсин).

Приготування:

  1. Налийте вино в каструлю і поставте її на вогонь. Додайте цукор і ретельно розмішайте. Стежте, щоб вино не закипіло, знімайте пінку.
  2. Додайте порізаний фрукт (ягоди) і всі спеції, коли вода почне парувати. Коли напій практично закипить, зніміть з вогню, накрийте кришкою і залиште настоятись на кілька хвилин.
  3. Процідіть глінтвейн і розлийте.

Гарячий шоколад

Авторами першої чашки гарячого шоколаду стали майя, але їхній напій був гарячим за рахунок перцю чилі, а розтерті боби заливали холодною водою.

Інгредієнти:

  • 500 мл молока;
  • 150 г цукрової какао-пудра.

Приготування:

  1. У підігрітому молоці розмішайте какао-пудру.
  2. Поставте на вогонь, нагрійте суміш, але не кип’ятіть.
  3. Процідіть через дрібне сито.

Обліпиховий чай з медом

Обліпиха містить в собі набагато більше вітаміну С, ніж цитрусові, а також антиоксиданти та жирні кислоти, які відповідають за молодий вигляд шкіри.

Інгредієнти:

  • 150 г обліпихи;
  • 500 мл води;
  • 2 столові ложки чорного чаю;
  • 2 столові ложки меду.

Приготування:

  1. Добре промийте обліпиху, потовчіть більшу частину ягід (можна ложкою в глибокі посудині).
  2. До потовченої обліпихи додайте ягоди, що залишились. Залийте окропом і залиште настоятися протягом 7-10 хвилин.
  3. Мед рекомендується додавати перед вживанням або їсти, запиваючи чаєм.

До таких напоїв добре підійде десерт, наприклад, кавова панакота. Її рецепт Інформатор публікував раніше.

Оксана Симоненко

Нагору