ЖИТТЯ

19 грудня: яке сьогодні свято

19 грудня – день, який багатий на свята. Окрім важливого і очікуваного дітьми Дня Миколая Чудотворця, сьогодні світ відзначає і багато інших свят. Цей день був плідний ще й на народження видатних людей та важливі події.

Подробиці розповідає Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День Святого Миколая – це день святкування та вшанування пам’яті Святого Миколая у католиків та православних. Ті церкви, які дотримуються юліанського календаря, відзначають свято 19 грудня за новим стилем (у ХХ-ХХІ століттях), а ті, що дотримуються григоріанського і новоюліанського календаря — 6 грудня. За традицією, цієї ночі діти отримують подарунки під подушками. Святий Миколай опікується воїнами, водіями і тими, хто подорожує, допомагає бідним у скруті; вважається покровителем дітей і студентів, моряків, торговців, лучників.

День адвокатури– порівняно молоде свято в Україні. З’явилося після того, як 2 грудня 2002 року президент України Леонід Кучма підписав указ, який наказував щорічно 19 грудня відзначати День адвокатури. Указ цікавий також тим, що більшу його частину займає вираз вдячності всім працівникам адвокатури, як людям, котрі стоять на сторожі прав особистості: «З огляду на важливу роль адвокатури в розбудові правової держави, захисті конституційних прав і свобод громадян, велике суспільне значення цієї правозахисної інституції в Україні, постановляю установити в Україні професійне свято – День адвокатури, який відзначати щорічно 19 грудня».

Міжнародний день допомоги бідним. Заснований Організацією Об’єднаних Націй в 1995 році, яка декларувала бідність як “стан тривалої вимушеної відсутності необхідних ресурсів для забезпечення задовільного способу життя”. Незважаючи на те, що світова економіка сьогодні розвивається стрімкими темпами, і все більше людей можуть похвалитися високим рівнем життя, злидні все ще є однією з ключових проблем людства.

Іменини сьогодні відзначає Дарія, Микола та Максим.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1965 — Шарль де Голль обраний президентом Франції.

1970 — катастрофа Ан-22 в Панагарі (Індія). Загинули 17 осіб.

1972 — Аполлон-17 повертається на Землю. Місячна програма згорнута.

1980 — відкриті станції Київського метрополітену “Тараса Шевченка”, “Петрівка” і “Проспект Корнійчука” (нині “Оболонь”).

1981 — відкриті станції Київського метрополітену “Площа Льва Толстого” і “Республіканський стадіон” (нині “Олімпійська”).

1997 — відбулася прем’єра фільму “Титанік” (режисер Джеймс Кемерон).

1997 — Катастрофа Boeing 737 під Палембанга.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1913 — Микола Амосов (помер в 2002), радянський і український торакальний хірург, вчений-медик, письменник.

1915 — Едіт Піаф (померла в 1963), французька співачка, шансоньє.

1919 — Андрій Петров (помер в 1990), актор театру і кіно.

1933 — Галина Волчек, актриса, театральний режисер і педагог (знімалася в картинах “Осінній марафон”, “Король Лір”).

1944 — Анастасія Вертинська, актриса (грала в стрічках “Людина-амфібія”, “Майстер і Маргарита”).

1972 — Алісса Мілано, американська актриса і співачка (прославилася роботами в серіалах “Зачаровані”, “Хто тут бос?”).

1973 — Зульфія Забірова, російська і казахстанська велосипедистка.

1980 — Джейк Джилленхол, американський актор (популярний завдяки зйомкам у картинах “Під покровом ночі”, “Полонянки”, “Зодіак”).

1982 — Теро Піткамякі, фінський атлет, метальник списа.

1988 — Алексіс Санчес, чилійський футболіст.

Юлія Кравченко

Нагору