ЖИТТЯ

Що робити, якщо отруївся в кафе

Інколи після візиту до кафе чи ресторану в нас залишаються неприємні спогади. Неконфліктні люди часто не борються за свої права, але закони України дозволяють доводити свою точку зору.

Підтвердити вину закладу харчування буде непросто. Але існує чіткий алгоритм дій, і він повинен використовуватися, повідомляє Інформатор, посилаючись на Telegram-канал Адвокат Права.

ЯК ВІДМОВИТИСЯ ВІД ПІДОЗРІЛОЇ СТРАВИ?

Просто візьміть – і відмовтеся. Забудьте про незручності, не думайте, що ви когось образите. Так, персонал може “нагородити” вас несхвальним поглядом, але це не так неприємно, як госпіталізація.

Попросіть принести вам документи, які можуть підтвердити якість продуктів. Це може бути і накладна від постачальника з датою поставки. Особливо це стосується морепродуктів, молока і м’яса.

“Споживач має законне право отримати документи, що підтверджують якість продукції. Заклад порушує закон, якщо приховує від вас цю інформацію”, – повідомляє адвокат.

Якщо вам відповідають, що постачальник і дата поставки – це комерційна таємниця, і розголошувати її вони не зобов’язані і не будуть – знайте, що це не так. Інформація про якість продукту, дата виготовлення, термін придатності не може бути прихована або засекречена.

Звичайно, бути впевненим, що у вашій страві тільки свіжі продукти, а не, наприклад, з минулої поставки, неможливо. Якщо співробітники ресторану відмовляються замінити вам несвіжу страву або все одно включають її в рахунок, попросіть книгу скарг і пропозицій. Але слід пам’ятати, що з березня 2019 року книга скарг і пропозицій не обов’язкова. У деяких закладах є гаряча лінія, куди можна звернутися. Як варіант можна “бомбонути” коментар в їхні соціальній мережі.

ЯК ДОВЕСТИ ОТРУЄННЯ?

  1. Завжди забирайте чек. Саме він буде доказом, що їжа саме в цьому закладі могла стати причиною отруєння.
  2. Якщо після відвідування кафе ви помітили симптоми отруєння, обов’язково зверніться до лікаря для підтвердження цього факту.
  3. Не поспішайте бігти до суду. Можна піти “на мирову”. Спочатку прийдіть з чеком і висновком від лікаря до адміністрації закладу і поясніть ситуацію. Ресторан, який хоче зберегти свою репутацію, запропонує відшкодувати вам вартість лікування без суду.

ЯК ЗНАЙТИ “ДРУЗІВ ЗА НЕЩАСТЯМ”?

Зараз багато ресторанів і кафе мають свої сторінки в соціальних мережах. Там ви можете написати і дізнатися, чи не отруївся ще хтось після відвідування цього закладу. Колективні отруєння привертають більше уваги правоохоронних органів. У судовій практиці зафіксовані випадки засудження керівників або відповідальних осіб за неналежну якість продуктів тих закладів, в яких і сталося масове отруєння.

ЩО ЩЕ МОЖЕ БУТИ ДОКАЗОМ ВАШОЇ ПРАВОТИ?

  1. Якщо чека немає – відео з камер спостереження в закладі.
  2. Свідки, які зможуть довести, що ви їли в цьому закладі.
  3. Висновок лікаря, в якому зафіксовано факт отруєння і те, що могло його викликати.
  4. Рахунки з аптек та лікарень, в які ви зверталися через свою хворобу.

Раніше Інформатор опублікував номери, за якими варто звертатися, якщо з вами щось трапилося у Переяславі. Переглянути їх можна за посиланням.

Нагору