Переяслав Перейти на сайт

22 грудня: який сьогодні день

The worker examines the equipment of an industrial facility.

Сьогоднішній день не багатий на свята. Але 22 грудня своє професійне свято відзначають енергетики.

Подробиці про цей день розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День енергетика в Україні. Відзначають це свято у найкоротший світловий день року, що можна вважати досить символічним, зважаючи на роль працівників сфери енергопостачання в сучасному суспільстві.

День працівників дипломатичної служби України. Щорічно 22 грудня в Україні відзначається День працівників дипломатичної служби, встановлений Указом президента від 21 листопада 2005 року.

Непорочне зачаття Пресвятої Богородиці. Непорочне зачаття Діви Марії — католицький догмат, згідно з яким Марію з Назарету від миті її зачаття не забруднив перворідний гріх. Хоча вона була зачата Св. Йоакимом і Св. Анною, але з ласки Божої гріх прабатьків Адама і Єви не проявився в ній.

День математики в Індії. Національний день математики в Індії щорічно відзначається 22 грудня. Це свято проголосив прем’єр-міністр країни під час урочистостей, присвячених 125-й річниці народження індійського математика Срініваса Рамануджан.

Іменини в цей день відзначають Анна (Ганна), Василь, Володимир, Євфросинія, Олександр, Софрон, Степан.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1216 — Папа Римський Гонорій III затвердив орден мандрівних проповідників (домініканців), заснований іспанським ченцем Домініком 1215 року.

1790 — у ході російсько-турецької війни 1787-1791 рр. російські війська взяли штурмом фортецю Ізмаїл, що фактично визначило перемогу росіян у цій війні.

1845 — у Філадельфії (США) продемонстрували роботу першого синтезатора голосу, створеного німецьким винахідником Йозефом Фабером.

1882 — помічник американського винахідника Томаса Едісона, Едвард Джонсон придумав ялинкову електрогірлянду і прикрасив нею ялинку в себе вдома на Різдво.

1894 — військовий суд в Парижі оголосив вирок у сумнозвісній “справі Дрейфуса”.

1895 — німецький фізик Вільгельм Рентґен опромінив руку своєї дружини “Х-променями”, отримавши один із перших у світі рентґенівський знімок (найперший за три роки до нього отримав український фізик Іван Пулюй).

1905 — початок грудневого збройного повстання в Москві.

1917 — голова уряду Української Народної Республіки Володимир Винниченко підписав розпорядження про створення Генерального секретарства з міжнародних справ. Очолив Генеральне секретарство Олександр Шульгін. З 2000 року цей день щорічно відзначається в Україні як День дипломата.

1917 — Мала Рада Української Народної Республіки ухвалила закони про Головну скарбницю та Державний банк України.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

702 — Жан Етьєн Ліотар, швейцарський художник (помер у 1789).

1744 — Данило Самойлович (Сушковський), український медик, засновник епідеміології в Російській імперії, фундатор першого в Україні наукового медичного товариства. Першим довів можливість протичумного щеплення (помер у 1804).

1815 — Люсьєн Петіпа, французький балетний танцюрист і балетмейстер (помер у 1898).

1823 — Жан Анрі Фабр, французький ентомолог та письменник (помер у 1915).

1833 — Марко Вовчок (Марія Олександрівна Вілінська), українська письменниця (“Кармелюк”, “Невільничка”, “Інститутка”).

1856 — Френк Біллінґс Келлоґ, американський юрист, дипломат, державний діяч, лауреат Нобелівської премії миру (помер у 1937).

1858 — Джакомо Пуччіні, італійський композитор, автор 12 опер (“Манон Леско”, “Богема”, “Тоска”, “Мадам Баттерфляй”, “Турандот” тощо).

1872 — Каміль Ґерен, французький учений, один із творців протитуберкульозної вакцини (помер у 1961).

1876 — Філіппо Томмазо Марінетті, італійський письменник, засновник і теоретик футуризму в європейській літературі та мистецтві (помер у 1944).

1879 — Ганна Юрчакова, українська драматична акторка (померла у 1965).

1889 — Натан Альтман, український художник-авангардист (кубіст), скульптор і театральний художник (помер у 1970).

Оксана Симоненко