ЖИТТЯ

26 грудня: який сьогодні день

У цей день у світі відзначають небагато свят, тим не менш є про що розповісти. 26 грудня є днем народженням видатних поетів, математиків, винахідників і просто творчих креативних особистостей з усього світу, наприклад український поет Євген Плужник, футболіст Уго Льоріс та всесвітньо відомий співак і актор Джаред Лето.

Подробиці розповідає Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День подарунків — свято, що відзначається у Великій Британії та країнах Британської співдружності націй: Австралії, Новій Зеландії, Канаді, а також в Кірибаті, Самоа та інших. “День подарунків” відзначається у цих країнах щорічно 26 грудня. У деяких європейських країнах, таких як Румунія, Угорщина, Німеччина, Польща, Нідерланди та Скандинавія, 26 грудня відзначається як другий день Різдва.

День полювання на сни. Дивовижна річ сни — чого в них тільки не побачиш. То вони приголомшують нас строкатістю фарб і зміною сюжетів, то заносять невідомо куди. Просто сни люблять, щоб їх дивилися. Вони і живуть, тільки поки сняться, а як тільки “глядач” прокидається, зникають. Люди давно придумали спосіб полювання на сни. Зрозуміло, що сам сон пронести в день неможливо, зате виходить відтворити його зліпок. Для цього потрібно, прокинувшись, швидко схопити за хвіст сон, який зникає. Хороший мисливець може за ніч отримати кілька таких зліпків. Серед них іноді трапляються цікаві речі, на кшталт періодичної системи елементів, голки для швейної машини або формули молекули бензолу. Так деякі сни починають жити вдень. Ви запитаєте, чому саме 26 грудня? Справа в тому, що довгими ночами сни краще ловляться, а в грудні день — це майже одна суцільна ніч.

Міжнародний день круп’є. Вітати прийнято всіх представників професії, які повинні володіти такими якостями як логіка, математичне та аналітичне мислення, вміння підтримувати розмову, викликати у гравців відчуття азарту. В цей день своє свято відзначають усі круп’є світу. Круп’є — це людина в казино, яка відповідальна за проведення гри. Вона займається спостереженням за чесністю гри, озвучує ставки і видає виграш переможцю. У нас круп’є модно називати на американський лад — дилером.

Іменини у Арсенія, Олександра, Аркадія, Євгенія, Василя, Олексія, Германа, Анастасії, Григорія, Володимира, Миколи, Івана.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1805 — у Пресбурзі (нині Братислава) Франція і Австрія підписали мирний договір, що завершив війну третьої антифранцузької коаліції.

1825 — у Петербурзі відбулося повстання декабристів на Сенатській площі.

1908 — перемігши нокаутом канадця Томмі Бернса в 14 раунді бою, який відбувся в австралійському місті Сідней, Джек Джонсон став першим афроамериканцем, який здобув титул чемпіона світу з боксу в надважкій категорії.

1918 — проголошено відновлення УНР і сформовано уряд держави — Раду Народних Міністрів УНР.

1919 — уряд УНР відкликав українську місію з Паризької мирної конференції.

1931 — у Токіо засновано автомобільну компанію Dat Jidosha Seizo, перейменовану наступного року в “Nissan”. Першою продукцією компанії були автомобілі і вантажівки, що випускались під торговою маркою Datsun.

1963 — фірма грамзапису “Capitol Records” випустила перший у США сингл групи The Beatles “I Want to Hold Your Hand/I Saw Her Standing There”», який 1 лютого наступного року вийшов на перше місце в американському хіт-параді, почалося “британське вторгнення” бітломанії в США.

1974 — в СРСР оголошено про видачу паспортів селянам.

1990 — IV З’їзд народних депутатів СРСР, що з 17 грудня проходив у Москві, за ініціативою президента СРСР Михайла Горбачова обрав першого віце-президента СРСР. Ним став Геннадій Янаєв, який менш ніж через рік очолив антигорбачовський путч.

1991 — Рада Республік Верховної Ради СРСР провела своє останнє засідання і прийняла декларацію, якою констатувала факт припинення існування Радянського Союзу.

1991 — Національним банком України зареєстрований Експобанк, як комерційний банк (реєстраційний №75).

2004 — найбільш смертоносний землетрус у сучасній історії. Стався в Індійському океані, на північ від острова Суматра.

2004 — в Україні проведено переголосування другого туру 26 грудня 2004, на якому перемогу здобув Віктор Ющенко.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1898 — Євген Плужник (помер у 1936), український поет, драматург, перекладач, один з найвизначніших представників Розстріляного Відродження.

1904 — Алехо Карпентьєр (помер у 1980), кубинський письменник, журналіст, музикант, музикознавець (автор книг “Війна часів” і “Право політичного притулку”).

1937 — Алла Бабенко, українська акторка, режисерка Національного академічного драмтеатру ім. М. Заньковецької у Львові, народна артистка України.

1939 — Фред Скепісі, австралійський кінорежисер (зняв картини “Роксана”, “Крик у темряві”).

1963 — Ларс Ульріх, американський музикант, продюсер і актор данського походження, один із засновників групи Metallica (брав участь в записі альбомів Kill `Em All, Master of Puppets).

1971 — Джаред Лето, американський актор і рок-співак (учасник групи 30 Seconds to Mars, грав у фільмах “Реквієм за мрією”, “Бійцівський клуб”, “Американський психопат”).

1975 — Марсело Ріос, чилійський тенісист, який був першою ракеткою світу навесні 1998 року. Єдиний спортсмен, який домігся цього титулу, не вигравши жодного з турнірів серії “Великого шолома”.

1986 — Уго Льоріс, французький футболіст.

1986 — Кіт Герінґтон, англійський актор театру і кіно (знімався в серіалі “Гра престолів”).

Юлія Кравченко

Нагору