ЖИТТЯ

28 грудня: який сьогодні день

У цей день небагато свят. Але 28 грудня відзначають міжнародний день кіно.

28 грудня православна церква вшановує пам’ять святого Трифона Печензького, який жив в XVI столітті на території Кольського півострова. Інформатор розповість детальніше про цей день.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Міжнародний день кіно — це свято кінематографістів і любителів кіно по всьому світу. 28 грудня 1895 року в Парижі в “Гранд-кафе” на бульварі Капуцинів відбувся перший кіносеанс братів Люм’єр. Саме ця дата і стала днем святкування Міжнародного дня кіно.

День пам’яті жертв депортації калмицького народу. 28 грудня Республіка Калмикія і її народ відзначають пам’ятну дату, пов’язану з трагічними подіями в історії калмицького народу, що відбулися в грудні 1943 року.

День святих Невинних Немовлят Вифлеємських. Християни вшановують святих немовлят як мучеників, вважаючи, що всякий, хто був убитий з ненависті до Христа, повинен розглядатися як мученик, навіть якщо він не підозрював про сенс того, що відбувається.

Трифонів день. 28 грудня православна церква вшановує пам’ять святого Трифона Печензького, який жив в XVI столітті на території Кольського півострова. В миру носив ім’я Митрофан і народився в родині священника на території Новгородської землі. Переказ свідчить, що одного разу Трифон почув голос, який наказав йому слідувати на Північ. Так Трифон і потрапив на Кольський півострів, де став жити біля річки Печенга, проповідуючи Євангеліє саамів. Там же він побудував храм і заснував монастир на честь Святої Трійці. У цій же обителі Митрофан згодом прийняв постриг, отримавши ім’я Трифон, а також був посвячений в ієромонахи. Через деякий час Трифон стає ігуменом монастиря.

Іменини сьогодні відзначають Олександр, Василь, Іларіон, Павло, Степан, Сусанна, Трифон.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1065 — у Лондоні засновано Вестмінстерське абатство — місце коронації англійських монархів.

1869 — американець Вільям Фінлі Семпл зі штату Огайо запатентував жувальну гумку.

1895 — в паризькому “Гранд-кафе” брати Огюст і Луї Люм’єр провели перший комерційний сеанс перегляду фільму, знятого за допомогою свого винаходу — пристрою, що поєднував функції камери та проєктора.

1908 — на півдні Італії стався найбільший із документально зафіксованих в Європі землетрусів — за різними даними загинуло 160-250 тисяч осіб.

1920 — у Москві підписали союзний договір між УСРР та РРФСР про взаємне визнання суверенітету республік і встановлення військового та господарського союзів.

1942 — протягом Другої світової війни японська авіація розпочала бомбардування міста Калькутта (Індія).

1943 — почалася депортація калмицького народу. У ході каральної операції “Улус” війська НКВД вивезли з території ліквідованої Калмицької АРСР на Сибір близько 100 тисяч калмиків.

1944 — великий бій між сотнею УПА “Полтавці” та частинами НКВС біля с. Кореличі Перемишлянського району Львівської області.

1973 — у Парижі надруковано “Архіпелаг ГУЛАГ” Олександра Солженіцина — літературне дослідження репресивної системи Радянського Союзу за період у період з 1918-1956 років.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1842 — Калікс Лаваллі (помер в 1891), канадський і американський композитор, піаніст, співавтор гімну Канади.

1870 — Чарльз Беннетт (помер в 1949), британський легкоатлет, дворазовий чемпіон і призер олімпійських ігор (1900).

1882 — Артур Еддінгтон (помер в 1944), англійський астрофізик.

1884 — Карел Андел (помер в 1947), чехословацький астроном, укладач карти Місяця, один із засновників Чеського астрономічного товариства.

1903 — Джон фон Нейман (помер в 1957), угорсько-американський математик, зробив важливий внесок в квантову фізику, квантову логіку, функціональний аналіз, теорію множин, інформатику, економіку та інші галузі науки.

1912 — Георг Клаус (помер в 1974), німецький вчений-кібернетик, філософ, шахіст.

1922 — Стен Лі (помер в 2018), американський творець коміксів, письменник і експрезидент компанії Marvel.

1944 — Кері Мулліс (помер в 2019), американський біохімік, лауреат Нобелівської премії з хімії (1993).

1964 — Рік Ліч, американський тенісист, колишня перша ракетка світу в парному розряді.

Оксана Симоненко

Нагору