ЖИТТЯ

Що робити, щоб не було похмілля: десять порад перед новорічними святами

Настала пора зимових новорічних див. Для дітей диво — це подарунки під ялинкою, а ось для дорослих — легкий ранок після святкування. Похмілля після Нового року — те, з чим багато хто зіштовхується 1 січня. Здається, немає способу боротися з цим, але ми спробували знайти вихід.

Інформатор відібрав для своїх читачів десять порад, які можуть допомогти у боротьбі з похміллям.

1. Зупиніться на світлому. Вважається, що темні напої на кшталт віскі і рому можуть містити сивушні масла — побічні речовини, що утворюються при бродінні і сприяють появі ранкового похмілля. Тому, можливо, є сенс відмовитися від “Куба Лібре” на користь горілки або келиху білого вина.

2. Випийте вітамінів. Надмірне вживання алкоголю виснажує запаси корисних речовин в організмі, зокрема, вітамінів В12 і фолієвої кислоти. Тому перш ніж починати бенкет, покладіть собі на тарілку побільше закусок з авокадо, печінкою, яєчним жовтком, а також листовою зеленню.

3. Стакан алкоголю = стакан води. Не секрет, що вживання в достатній кількості звичайної питної води під час бенкету може допомогти уникнути жорсткого похмілля на наступний день. Тканини навколо мозку в основному складаються з води, і зневоднення скорочуватиме ці тканини, створюючи тиск в голові. Спробуйте слідувати такій схемі: кожному келиху алкоголю повинен відповідати стакан води.

4. Не економте на якості. Ми розповіли про сивушні масла і їхню недоброзичливість до нашого організму. Так ось, дорогший і якісніший алкоголь повинен містити менше цих масел, ніж напої економ-класу, оскільки повинні проходити більше ступенів очищення. Задумайтесь, чи варто економити на своєму здоров’ї?

5. Добре поїжте. Випиваючи натщесерце, ви підвищуєте швидкість всмоктування алкоголю, тому перед своїм першим келихом зупиніться на страві з великим вмістом вуглеводів. Деякі дослідження показують, що при вживанні алкоголю на ситий шлунок, його вміст у крові буде на нижчому рівні.

6. Прийміть активоване вугілля заздалегідь. Знайоме усім чорне вугілля буде корисним не тільки вранці після, але і напередодні бенкету. Вугілля на час абсорбує алкоголь і виведе його природним чином. До речі, за тією ж схемою діють й інші ентеросорбенти.

7. Уникайте бульбашок. Новорічне шампанське і коктейлі на основі газованої води прискорюють всмоктування алкоголю в кров і наближають сп’яніння. Спробуйте мінімізувати шкоду алкоголю, заїдаючи шипучі напої фруктами — в них є пектин, який може абсорбувати алкогольні надлишки, відтягнувши момент Х.

8. Нам допоможе калій. Проходячи через сильне зневоднення після зустрічі Нового року, ми втрачаємо не тільки воду, а й безліч електролітів. Це вранці, ймовірно, обернеться для нас головним болем. Повернути електроліти назад або ж заздалегідь запастися “подвійною порцією” можна з таких відомих джерел калію, як банани і шпинат.

9. На сніданок обираємо яєчню. Є багато причин, щоб починати ранок з хорошою яєчні, особливо після вечірки. Яйця містять таурин, який сприяє відновленню постраждалої напередодні печінки. Можна також зупинити свій вибір на омлеті з овочами, оскільки високий вміст клітковини буде корисним для нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту.

10. Імбирний чай. Похмілля часто приходить пліч-о-пліч із усілякими розладами шлунку. В якості вирішення проблем свого живота заваріть собі кухоль теплого імбирного чаю. Дослідження показують, що імбир відмінно справляється з нудотою. До речі, цього ранку вам краще уникати напоїв з кофеїном, щоб не надавати додаткове навантаження на серцево-судинну систему.

Нагадуємо, нещодавно ми публікували гайд, як прикрасити новорічну ялинку своїми руками. Сьогодні не складно придбати новорічні іграшки на будь-який смак. Але набагато цікавіше зробити іграшку власними руками, вклавши частинку своєї душі.

Юлія Кравченко

Нагору