ЖИТТЯ

У соціальному гуртожитку в Гайшині настали непрості часи: мешканці не знають, що буде далі

Олександра Дем’яненко та Ольга Щербак з допомогою жителів Переяслава зібрали подарунки та необхідні речі для соціального гуртожитку. Розміщується він у селі Гайшин.

Олександра Дем’яненко та Ольга Щербак через соцмережу Facebook зібрали необхідні речі для жителів соціального гуртожитку в Гайшині. Журналісти Інформатора поїхали туди разом із активістами, побачили, як зараз там живеться.

– Першого разу, коли ми приїхали сюди 8 грудня, то привозили фрукти, другий раз ми привезли подарунки та фрукти напередодні Святого Миколая 18 грудня. А ось на третій, 28 грудня, зібрали дуже багато, а саме велосипед, одяг для діток, дитячі подарунки, цукерки, продукти харчування та навіть цілий ящик мандаринів передали, – розповіла Олександра.

– Я дякую жителям Переяслава, які долучилися до акції: Ніні Шкребтієнко, Олексію Ярошу, Марині та Івану Світличним, Юлі Білоусько, Маргариті Демчевській, Анастасії Бабісандрі, Світлані Мормель, Андрію Яковенку, – поділилась активістка Ольга Щербак.

Зараз у гуртожитку непрості часи. Він тримається на плаву завдяки небайдужим людям.

– На сьогоднішній день у гуртожитку проживає троє діток з мамами, дитина-сирота 83-річна бабуся, вона переселенка із Донбасу. Гуртожиток розрахований на 16 осіб, призначений для дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування, вони до нас приїжджали після ПТУ, ліцеїв – працювали, жили по двоє в кімнаті. Діти можуть проживати в гуртожитку лише до 21 року, – розповідає Віра Шевчук, завгосп гуртожитку. – Зараз у нас така проблема, що на новий рік немає фінансування. Раніше все фінансувалось з обласного бюджету, а зараз я навіть не знаю, як ми будемо у січні платити за комунальні послуги. Для зручного проживання в гуртожитку є все необхідне: теплі затишні кімнати, які обладнані ліжками, шафами, постіль, посуд,  душові, пральні машинки, електричні плити, іграшки, речі.

– Є в гуртожитку чергові адміністратори, які приглядають за порядком. Сьогодні на зміні Михайло Кролевець. У зв’язку з коронавірусом мало поселено людей, взагалі їх менше влітку, а взимку кількість збільшується. Але для поселення потрібен медогляд та довідка, яка зазначає, що людина не хвора на COVID-19, – пояснює Віра Шевчук.

Жительки гуртожитку поділились з Інформатором своїми переживаннями:

– Я проживала один рік і три місяці у Фастові в центрі матері і дитини. Потім закінчився термін перебування і мене з маленьким сином привезли сюди. В гуртожитку живеться добре, нас все влаштовує, тут затишно. У нас є чотири адміністратори, соціальний педагог, завгосп. Якщо гуртожиток закриють, нам нема куди йти, – розповідає 19-річна Анна Дола.

– П’ять місяців ми сиділи в підвалах у Горлівці. Через це в мене стався інфаркт і запалення легенів. Мене донька привезла в Київ, підлічилася в Мечникова, а тоді жила у знайомої на квартирі, але до неї приїхала племінниця і мені нема куди діватись. Далі мене направили в Пристроми, а після цього в районі розприділили сюди. Зі мною тут була донька, але потім виїхала на квартиру з чоловіком, але для мене місця там нема, та й ніхто не приїжджає. А мені куди їхати? У свої розвалини, ми ж там на передовій, – мало не плаче 83-річна Віра Папуліна.

Під постом про збір подарунків для соціального гуртожитку колишній заступник голови Переяслав-Хмельницької РДА Андрій Коркач написав таке: “Цей заклад рішенням останньої сесії Переяслав-Хмельницької районної ради був переданий в місто. РДА отримала лист від Переяславської міської ради про неможливість утримання даного закладу. Тому, скоріш за все, цей заклад залишиться в історії району”. Інформатор слідкуватиме за розвитком подій навколо соціального гуртожитку в Гайшині.

Гуртожиток зовні

Речі, які передали жителі міста для гуртожитку

Велосипед та продукти для гуртожитку

Передають навіть шампуні та гелі для дітей

Олександра Дем’яненко та її синочок Сашко

Віра Шевчук, завгосп гуртожитку

Кімнати мешканців

Анна Дола зі своїм синочком

Віра Папуліна: “Я не знаю навіть куди мені йти, якщо гуртожиток закриють”

Умивальники в гуртожитку

Діти дуже чекали на подарунки

Ольга Щербак щаслива, що допомогла мешканцям гуртожитку

Нагадаємо, що в неділю, 27 грудня, у Переяславі провели благодійний забіг “БІЖИ = ВРЯТУЙ”. Збирали кошти на лікування двох дітлахів.

Оксана Симоненко

Фото та відео: Андрій Дударь

Нагору