ЖИТТЯ

Що робити, щоб не переїдати: 15 корисних порад

Зазвичай новорічне застілля затягується на всю ніч. В результаті загальна кількість калорій, спожита однією людиною, може перевищувати 5 тисяч.

У новорічну ніч накривають шикарній стіл, але не варто нехтувати своїм здоров’ям. Людині в середньому потрібно всього 2000-2500 калорій на день. Після Нового року залишається ще багато салатів та десертів, які потрібно доїсти, щоб не дати їм зіпсуватися. Тому “свято шлунка” може тривати ще кілька днів.

Інформатор підібрав кілька порад, аби не переїдати на свята і почуватися добре.

Контролюйте розмір порції

Доведено, що візуальні аспекти прийняття їжі, наприклад, розмір порції, впливають на кількість з’їденої їжі. На тарілку більшого розміру поміщається більше їжі, яку так і тягне спустошити.

Різноманітність страв

Чим менш різноманітну їжу пропонують, тим менше варіантів випробувати нові смакові відчуття. Цей ефект називається “сенсорно-специфічна ситість”. Іншими словами, коли перед вами багато різноманітних страв, то хочеться спробувати їх всі, в результаті загальна кількість з’їденого буде набагато більше, ніж якщо б ви їли одну страву.

Не голодуйте перед тим, як сядете за святковий стіл

Їжте протягом дня, дотримуйтеся режиму. Тоді не доведеться накидатися на все і з’їдати одразу багато. Це загрожує переїданням і великою кількістю зайвих калорій. Голод в цій ситуації — поганий супутник, адже ви просто вгамуєте його і не зможете насолоджуватись святковими стравами. Травна система потрапить під удар, їй буде важко впоратися з такою кількістю отриманої за один раз їжі.

Відволікання під час їжі

Люди часто їдять, займаючись іншими справами, такими як перегляд телевізора, робота або спілкування в соціальних мережах. Таке відволікання заважає механізмам, які зазвичай сигналізують про настання ситості. А це означає, що весь цей час ви будете їсти.

Менше алкоголю

Алкогольні напої збільшують ймовірність переїдання. Вони включають порушення здатності контролювати сигнали власного тіла і підвищують імпульсивність.

Споживання їжі в компанії

Трапеза в компанії, найімовірніше, збільшу обсяг спожитих страв. Крім того, людина з більшою ймовірністю вибирає їжу, аналогічну тій, яку вибирають навколишні, навіть якщо вона шкідливіша для вас. Цей ефект посилюється в присутності людей, з якими ви перебуваєте в тісних стосунках, оскільки посилюється почуття ідентифікації з ними.

Вибирайте, що їсти

Наприклад, складаючи свою порцію їжі до однієї частини будь-якої м’ясної або рибної страви, беріть дві частини овочів. Намагайтеся вибирати нежирні сорти м’яса, вони дають ситість, довго перетравлюються, забезпечують організм білком. Якщо такої можливості немає і ви потрапили за стіл, де салати тільки з майонезом, тоді визначте для себе відразу порції страв, якими наповните свою тарілку і хочете з’їсти. І не обов’язково куштувати все, що приготовлено — це точно призводить до переїдання.

Фотографуйте їжу

Дослідження свідчать, що вживання їжі з особливою увагою до неї зменшує її подальше споживання за рахунок підвищення обізнаності та пам’яті про її смак. Багато дієтологів рекомендують фотографувати всю їжу перед вживанням.

Висипайтеся

Лікарі стверджують, що при нестачі сну рівні гормонів, що відповідають за контроль голоду, виходять з-під контролю: грелін (гормон голоду) збільшується, а лептин (гормон ситості) зменшується. Що ще гірше, низькі рівні лептину збільшують тягу до вуглеводів, які часто не викликають ситості.

В перервах між прийманнями їжі пийте воду

Зазвичай разом із святковою їжею надходить багато солі та жиру. Ваш організм потребуватиме рідини для підтримки водно-сольового балансу. Бажано не вживати солодких напоїв, вони будуть тільки посилювати спрагу. Пийте звичайну воду.

Багато розмовляйте

Святкові обіди призначені для того, щоб провести час з близькими та друзями. Прийом їжі часто перериває обговорення, тому відкладіть вилку і налаштуйтеся на спілкування.

Залиште десерти на потім

З приводу солодких десертів — їх краще залишити на наступний день, на сніданок. Десерт зранку завдасть менше клопоту вашій фігурі.

Їжте не частіше 2-3 годин

Зробіть своєю звичкою їсти кожні 2-3 години, щоб не відчувати себе занадто голодним. Занадто довге очікування призводить до поглинання більшого обсягу їжі без необхідності. Крім того, регулярне харчування допоможе підтримувати стабільний рівень цукру в крові та енергії.

Подбайте про рух

Якщо свята мають тривалі вихідні, з’являється привід встати з дивана і вирушити на прогулянку. Віддайте перевагу прогулянці або активному відпочинку, ніж “застрягнути” вдома перед телевізором.

Їжте повільно

Це один з кращих способів боротьби з переїданням. Погане пережовування сприяє пізньому приходу почуття ситості, може збільшити резистентність організму до інсуліну. Повільне пережовування покращує травлення та підвищує задоволення від страви.

Оксана Симоненко

Нагору