ЖИТТЯ

Що буде із соціальним гуртожитком в Гайшині: відповів голова міськради Вячеслав Саулко

28 грудня ми завітали до жителів соціального гуртожитку в селі Гайшин. Олександра Дем’яненко та Ольга Щербак з допомогою жителів Переяслава зібрали подарунки та необхідні речі для соціального гуртожитку.

Ми приєдналися до активісток і взяли коментар у жителів гуртожитку. Як виявилося, є загроза закриття закладу – немає фінансування. Це питання прокоментував очільник Переяславської ОТГ Вячеслав Саулко в онлайн-інтерв’ю на YouTube-канал “proSLAV”. Про це повідомляє Інформатор.

– Після того, як не стало Переяслав-Хмельницького району і ліквідована вся структура районного центру, були утворені ОТГ. Тепер певні об’єкти, які вчора належали району, залишилися на тій чи іншій території громад. Серед тих об’єктів, ми отримали у спадок наш колишній районний будинок культури, приміщення райдержадміністрації, колишню районну бібліотеку (зараз вона Переяславська публічна бібліотека), але одним із закладів без уваги лишився соціальний гуртожиток у Гайшині, – розповів Саулко. – Яка його доля в майбутньому, поки важко сказати. Єдине, що я можу повідомити: станом на сьогодні гуртожиток перейшов у власність Бориспільского району. Таким чином, вирішувати його долю буде Бориспіль. Зараз ведуться розмови про передання цього гуртожитку нашій громаді. Я, можливо, й не проти це зробити, але гуртожиток має чітке цільове призначення – він для дітей-сиріт. Так склалося, що зараз там немає жодної дитини-сироти. В ньому живуть одинокі матері, люди похилого віку, переселенці. Це означає, що соціальний гуртожиток не несе свого цільового значення.

Найголовніше, що цей будинок повністю був на співфінансуванні обласної адміністрації та районної адміністрації. Зараз проблема полягає в тому, що невідомо хто буде його фінансувати. Фінансування його на рік складає приблизно 1 мільйон 200 тисяч гривень. Таких коштів у новоутвореної Переяславської громади немає. Можливо, після переговорів ми зможемо взяти цей будинок на баланс, але є шанс, що він використовуватиметься в інших цілях. У нашої громади немає потреби утримувати його, як соціальний гуртожиток для дітей-сиріт.

Нагадаємо, нещодавно ми зняли відеорепортаж із соціального гуртожитку. Переглянути його ви можете за посиланням.

Юлія Кравченко

Нагору