ЖИТТЯ

2 січня: який сьогодні день

Цього дня світ відзначає багато незвичних свят, серед яких День наукової фантастики. Також 2 грудня народилося багато відомих людей і відбулося чимало визначних для світу та історії подій.

Подробиці розповідає Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День мотивації та натхнення. Незважаючи на те, що початок січня зустрічають з радістю, яка не минула після новорічного застілля, історія зародження міжнародного Дня мотивації та натхнення має сумну підставу. Американскій громадянин Маккрадден після вересневої трагедії 2001 року вирішив нагадати всім громадянам США, що в світі є багато прекрасного і цікавого, і життя не закінчилося 11 вересня. Він закликав усіх людей світу змінити життя на краще, спираючись на джерело натхнення. Мотивував він це тим, що в житті кожної людини є хтось, заради кого він піде на великі справи і звершення. Його підтримали багато американців, і перший День мотивації та натхнення в Сполучених Штатах Америки пройшов 18 грудня 2001 року. Маккраддена також підтримало і світове співтовариство, внаслідок чого 2 січня був оголошений Міжнародним Днем натхнення та мотивації.

День наукової фантастики. Всілякі форуми, виставки, літературні конференції збирають письменників і читачів, сценаристів і просто шанувальників жанру наукової фантастики в різних країнах. У кожного з них є певні переваги, пов’язані з напрямками, що існують усередині самого жанру. Але ж таких напрямків існує дуже багато. Кожен з них, заснований на певних припущеннях (вигадках, фантазії, уяві) в області науки і техніки та їхньому впливі на навколишній світ і людину.

Всесвітній день інтроверта. Інтроверт — це людина, зосереджена на своєму внутрішньому світі, самопоглиблена особистість. У світі, де екстраверсія є домінуючою силою, яка перебуває в центрі уваги, інтроверсія живе за лаштунками. Врешті-решт бути інтровертом не означає, що ви не можете функціонувати в суспільстві, тому Всесвітній день інтроверта —  це свято, приурочене доказу людям цього факту.

Іменини сьогодні у Данила, Ігнатія, Івана, Антона.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1788 — Джорджія стала четвертим штатом Сполучених Штатів Америки.

1796 — у Росії скасована стаття 15 Жалуваної грамоти, що забороняла тілесні покарання для дворян.

1839 — Луї Даґер зробив першу фотозйомку Місяця.

1843 — у Дрезденської придворної опері відбулася перша постановка опери Ріхарда Вагнера “Летючий голландець”.

1870 — почалося спорудження Бруклінського мосту.

1936 — науковці Володимир Зворикін та Джордж Мортон продемонстрували електронну трубку, чутливу до ультрафіолетових й інфрачервоних променів, та пристрій, що перетворював промені в потік електронів. Досягнення вважають одним з найважливіших кроків у розвитку телебачення

1944 — перше бойове застосування гелікоптерів: три машини конструктора Сікорського взяли участь у супроводі британського атлантичного конвою.

1959 — СРСР робить перший запуск ракети Луна-1 до Місяця. Луна-1 не летить за розрахованою траєкторією і губиться в космосі.

1967 — у ході операції “Боло” американські пілоти F-4 збили половину МіГ-21 ВПС Північного В’єтнаму

1992 — припинилися повноваження народних депутатів СРСР.

1992 — Еквадор, Ефіопія, Лаос, Панама, Греція визнали незалежність України.

1999 — стався потужний сніговий буревій на Середньому Заході США. Зокрема, в Чикаго намело снігового покриву на 487 мм при температурі -25 °С. Стихія призвела до загибелі 68 людей.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1896 — Дзига Вертов (помер у 1954), радянський кінорежисер, один із засновників і теоретиків документального кіно. Його “Людина з кіноапаратом” визнаний кращим документальним фільмом всіх часів, згідно з кінорейтингами BFI.

1920 — Айзек Азімов (помер в 1992), американський письменник-фантаст.

1926 — Віра Вовк, українська поетеса, прозаїк, літературознавиця, перекладачка в Бразилії.

1936 — Володимир Когут (помер в 1997), український хореограф, заслужений діяч мистецтв України.

1969 — Крісті Тарлінгтон, американська топмодель, одна з супермоделей 90-х.

1975 — Олександр Шовковський, український футболіст, воротар, тренер.

1983 — Кейт Босуорт, американська актриса і фотомодель.

Юлія Кравченко

Нагору