ЖИТТЯ

Аудіогіди в музеях Переяслава обладнають в 2021-му: робота вже розпочалася

У всіх музеях Переяслава цього року запровадять сучасний аудіосупровід. Роботи вже розпочалися: 5 січня у Переяслав приїхав представник компанії VOICE SYSTEM, яка втілює цей проєкт спільно з НІЕЗ “Переяслав”.

НІЕЗ “Переяслав” налічує 23 музеї, у всіх них до кінця року з’явиться сучасний аудіосупровід. Аудіогіди матимуть 5-6 мов (українську, польську, англійську, французьку, німецьку, можливо, китайську), а також будуть розраховані, зокрема, на людей з поганим зором або проблемами зі слухом. Про це повідомляє Інформатор.

5 січня до Переяслава приїхав представник VOICE SYSTEM Георгій Маруненко, щоб ознайомитися з музеями міста. Окрім технічного обслуговування, його компанія запише звуковий супровід (екскурсійні тури), текст до якого підготують науковці НІЕЗ “Переяслав”.

– Ми вже два роки працюємо на ринку звукового обладнання для музеїв, виставок, галерей, – розповів Інформатору Георгій Маруненко. – Ми надаємо аудіогіди, радіогіди та обладнання для людей з обмеженими можливостями (планшети, тактильні дошки тощо). Реалізували вже шість успішних проєктів у музеях України: зокрема, у Кам’янець-Подільському музеї мініатюри, музеї Геноциду та Голодомору в Києві, недавно закінчили працювати з музеєм терору в Тернополі. Ми раді, що керівництво НІЕЗ “Переяслав” обрало нас для співпраці. Це перший наш проєкт такого масштабу, але маємо достатньо досвіду, щоб його втілити. Плануємо обладнати всі музеї аудіогідами та пристроями для незрячих людей та тих, хто погано чує. Сьогодні дивимося, яка кількість експонатів в експозиціях музеїв, кількість кімнат, виходів для встановлення антизлодійських систем, тобто вивчаємо все, щоб зрозуміти, яке обладнання та скільки треба надати. Сподіваємося, що реалізуємо цей проєкт до кінця року одночасно в усіх музеях.

Нагадаємо, що проєкт профінансують коштом грантової програми Українського культурного фонду.

Віталій Усик

Відео: Андрій Дударь

Нагору