ЖИТТЯ

Перший день локдауну в Переяславі: хто та як дотримується карантинних вимог

Сьогодні, 8 січня, на всій території України розпочався локдаун. Триватиме він до 24 січня. Ми перевірили, як різні заклади в Переяславі дотримуються карантинних вимог.

Згідно з вимогами, протягом локдауну кафе, бари, ресторани і всі заклади харчування повинні працювати тільки на винос або в режимі доставки. Спортзали, фітнес-центри, басейни не мають працювати взагалі, непродовольчі ринки будуть зачинені. Натомість під час локдауну дозволені торгівля продовольчими товарами, робота аптек і ветеринарних аптек, робота медичних закладів, продаж засобів гігієни, засобів зв’язку, корму для тварин, ремонт і техобслуговування транспорту, робота АЗС без зон харчування, робота банків і банкоматів, робота поштових відділень, прийом клієнтів в салонах краси та перукарнях за записом, робота хостелів і готелів (з обмеженням часу подачі сніданку).

Інформатор перевірив, як у Переяславі дотримуються цих обмежень.

У чотирьох супермаркетах міста (двох “ЕКО-маркетах” та двох АТБ) можна купити лише продукти. Стелажі з непродовольчими товарами закриті стрічкою, є відповідні оголошення. Люди обурюються: “На цій полиці коронавірусу немає, а ось тут поряд — вже коронавірус”.

У магазині техніки Comfy, який розміщується в приміщенні “великого” “ЕКО-маркету”, покупців всередину не впускають. Техніку можна отримати прямо на вході за попереднім замовленням. Магазин електротоварів “КПІ сервіс” на вулиці Богдана Хмельницького відчинений, оголошень про карантин на ньому немає. Однак всередині нам сказали, що не працюють, а повідомлення про це не встигли причепити.

У мінімаркеті “Малина” на Борисоглібській площі продають все, зокрема, й непродовольчі товари. Нам сказали, що про якісь обмеження нічого не чули. Натомість в “Малині” в центрі міста торгують лише продуктами, про що є відповідні оголошення.

У “Підсінному” відкритий лише перший поверх, де продають продукти. Магазин “Лоток” не оголошував про жодні заборони, оскільки там продають лише продукти.

У “Червоний маркет” людей впускають по двоє-троє. Продаж деяких товарів заборонений, про що є оголошення.

Біля магазину “Eva”, що на автостанції, стоїть черга, бо всередину також впускають по двоє-троє. Торгують лише засобами гігієни, парфумерію та подібне не продають. У “Watsons” стелажі із “забороненими” товарами заклеєні плівкою.

Жодного відчиненого магазину одягу в місті ми не знайшли. Зокрема, зачинені “Сезон”, “Імідж”, “Шок мінімальних ц”. Менші магазинчики також зачинені, на багатьох є оголошення, що не працюють через карантин.

Господарські магазини сьогодні також не працювали. “Госмаг” у центрі міста зачинений повністю, як і “Технобуд” та “Вікна двері” біля автостанції. У “Фазенді” можна придбати тільки корми для тварин.

Кав’ярні у Переяславі працюють лише на виніс. Тобто попити кави з тістечком прямо у затишному закладі наразі не можна. Те ж саме стосується і міських ресторанів та кафе. “Діброва”, “Прем’єр”, “Покровський”, “Пектораль”, “Trava bar”, “3D-cinema”, “Ichiro”, “Sushi shok”, “Avocato”, “Бочка паб”, у яких ми побували, зачинені для відвідувачів. Однак у більшості закладів можна замовити їжу на виніс або ж доставку. “Пундики” на Шкільній зачинені повністю.

Очевидно, що карантину в Переяславі дотримуються справно. Втім, не слід забувати, що 8 січня у будь-якому разі був би вихідним для багатьох закладів. Тож реальнішу ситуацію можна буде побачити вже з понеділка.

“Ми дотримуємося правил”

Кави у закладах зараз не вип’єш

У “Малині” на Борисоглібській продають все

Квіти можна лише замовити

Так само, як і двері

“КПІ сервіс”, схоже, також не працює

У “Єві” клієнти є

Ще більше їх біля магазину

“Пундики” зачинилися

Не все можна придбати

А ось пояснення

У “Підсінному” відкритий лише перший поверх

На “Даринку” людей майже немає

У “Комфі” вимог дотримуються

У “Комфі” людей не впускають

Частина товару в “ЕКО-маркеті” поки що не для продажу

Магазин працює, а його відділ ні

Все зачинено

У “Ічіро” красиво і порожньо

В “Прем’єрі” також поки що не чекають гостей

На АЗС, як і належить, їжі зараз не продають

У “Фазенді”

Столики зараз не потрібні

А ви бачили такий “Пектораль”?

Повний локдаун по-переяславськи

Одягом варто було закупитися раніше

Почекаємо

Нагадаємо, що під час локдауну не працюватимуть і музеї в Переяславі. Відкритим для відвідувачів буде лише музей просто неба, однак ним можна лише прогулюватися.

Віталій Усик

Фото: Андрій Дударь

Нагору