ЖИТТЯ

Чому в супермаркетах заборонили продавати деякі товари

Сьогодні, 9 січня, на брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов дав пояснення щодо нових обмежень під час локдауну. Ці норми розробили з урахуванням думок видатних українських лікарів та епідеміологів.

Максим Степанов зреагував на коментарі обурених українців у соцмережах щодо заборони продажу певних товарів. Нагадуємо, до переліку товарів, які зараз не можна продавати, увішли жіночі панчохи, шкарпетки, лампочки, освіжувачі повітря, батарейки, засоби для догляду за взуттям, одяг та інше. Про це повідомляє Інформатор.

Голова МОЗ наголосив, що ініціатива таких обмежень йшла не від Президента України та міністрів, а від медичних праціників країни.

– Ці обмеження не були вигадані Президентом України, прем’єр-міністром або міністром охорони здоров’я. Ці норми розробили з урахуванням думок видатних українських лікарів та епідеміологів. По-перше, ні, коронавірус не поширюється активніше на іграшках і шкарпетках. Логіка тут зовсім у іншому, і вона абсолютно очевидна. Наведу приклад – є супермаркет, в якому наявні товари на будь-який смак. Є 100 людей, яким потрібно купити різні товари: 20 осіб підуть в супермаркет, щоб купити їжу, ще 20 – предмети гігієни, інші 20 – новий посуд, а інші – щоб купити одяг, батарейки або шкарпетки. Такий приклад найбільш зрозумілий. Виходить, що зі 100 людей, які можуть прийти в маркет, туди прийдуть тільки 40. Імовірність того, що вони інфікуються або інфікують оточуючих, зменшується просто в рази, – пояснює Максим Степанов.

Нещодавно ми перевірили, як різні заклади в Переяславі дотримуються карантинних вимог. Читайте про це за посиланням.

Юлія Кравченко

Нагору