ЖИТТЯ

13 січня: який сьогодні день

Сьогоднішній день насичений цікавими святами та подіями. Саме 13 січня ми святкуємо Старий Новий рік та Щедрий Вечір.

Подробиці про цей день розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

Щедрий Вечір та Старий Новий рік. Святкування його походить від стародавньої дохристиянської віри. За християнським календарем — це також день преподобної Меланії. Меланка-Вода приходить на щедрий вечір разом із Василем-Місяцем сповістити господарів про наступні свята та справити гостини, які в народі так і називають — гостини Меланки. У народній традиції обидва свята об’єдналися в Щедрий вечір, або свято Меланки.

День громадського радіомовлення — це день, присвячений визнанню цих технологій і тому, наскільки вони поліпшили наше життя. До теперішнього часу ми всі можемо погодитися з тим, що всі форми мовлення сприяли тому, щоб зробити наше життя комфортнішим  і цікавішим.

День “Здійсни свою мрію” відзначається 13 січня 2021 року і є особливим днем ​​для всіх тих, хто йде за мрією. Сьогодні день, щоб перестати мріяти і почати робити щось, щоб ваша мрія здійснилася. Не впевнені, як почати? Поговоріть з кимось, хто надихає вас, складіть карту втілення мрії з усім, що спадає вам на думку. Однак не важливо, що ви робите, щоб йти за своєю мрією. А важливо те, що ви починаєте робити це сьогодні.

Іменини 13 січня святкують Петро, Меланія та Михайло.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1610 — Галілео Галілей відкрив четвертий супутник Юпітера, який згодом отримав назву Каллісто. Третій за величиною супутник у Сонячній системі, розміром приблизно з Меркурій.

1681 — у Бахчисараї підписано договір, який завершив московсько-турецьку війну 1676-1681 і встановлював перемир’я між країнами терміном на 20 років. Згідно з Бахчисарайською угодою Османська імперія визнала Україну за Московією.

1854 — Фаас Ентоні з Філадельфії запатентував новий музичний інструмент — акордеон.

1919 — у Києві Директорія УНР затвердила закон про заклик військовиків до служби.

1928 — у трьох будинках в містечку Шенектейді (штат Нью-Йорк) компанії RCA і General Electric встановили перші експериментальні телевізори для демонстрації можливостей прийому телесигналу в домашніх умовах.

1934 — у Радянському Союзі запроваджено новий вчений ступінь — “кандидат наук”.

1936 — польський суд засудив до страти Степана Бандеру, Миколу Лебедя, Ярослава Карпинця (замінено на довічне ув’язнення).

1942 — почалося примусове вивезення населення України в Німеччину (остарбайтери).

1942 — Конференція представників союзних країн, окупованих Німеччиною, що відбулася в Лондоні, прийняла декларацію про покарання військових злочинців.

1943 — Адольф Гітлер видав директиву про тотальну мобілізацію матеріальних засобів та людських ресурсів Німеччини.

1957 — компанія Wham-O почала випуск фризбі.

1965 — Губернатор штату Міннесота (США) Карл Ролваг та мер Міннеаполісу Артур Нафталін підписали прокламації про проголошення 22 січня “Днем української незалежності”.

1993 — у Парижі представники 130 країн підписали “Конвенцію про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї і її знищення”.

1999 — 36-річний Майкл Джордан, жива легенда американського баскетболу, офіційно оголосив, що залишає команду “Чикаго Булз” і припиняє професійну кар’єру баскетболіста.

2000 — про свою відставку з поста глави компанії “Microsoft” заявив її співзасновник і багаторічний керівник Білл Ґейтс.

2015 — теракт під Волновахою в ході російської збройної агресії проти України.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1812 — П’єр Мартен Віктор Рішар де Лапрад (помер в 1883), французький поет, член Французької академії.

1827 — Микола Бекетов (помер в 1911), український фізико-хімік, професор кафедри хімії Харківського університету, один з основоположників фізичної хімії та хімічної динаміки.

1877 – Левко Мацієвич (помер в 1910), український інженер-конструктор, винахідник, політичний діяч, перший український авіатор.

1969 – Стівен Хендрі, шотландський снукерист (снукер-різновид більярдної лузном гри), семиразовий чемпіон світу.

1977 – Орландо Блум, англійський актор (“Пірати Карибського моря: Прокляття Чорної Перлини”, “Хлопець з кальцію” і “Троя”).

1982 – Рут Вілсон, англійська актриса (“Джейн Ейр”, “Коханці”).

Юлія Кравченко

Нагору