Інформатор Переяслав

ЖИТТЯ

Локдаун не завадить розвиватися: як скористатися аудіогідом в музеї просто неба в Переяславі

Аудіосупровід у музеї просто неба двомовний. Наразі ним скористалися 11 тисяч разів українською та близько 6 тисяч англійською мовою.

У зв’язку з локдауном із 8 до 24 січня з-поміж музеїв Переяслава відвідувачів приймають лише в Музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини (музей просто неба). Він відкритий для прогулянок територією без супроводу екскурсоводів, але з послугами аудіогідів. Інформатор розповідає про це детальніше.

– Зараз карантин і людей небагато. Коли була заборона на відвідування з-за кордону (літній-осінній період), активізувався внутрішній туризм і за вихідні було близько 1500-2000 відвідувачів. Зараз за вихідні 50-60 осіб відвідує музей. На вході кожен відвідувач отримує роздатковий матеріал, в якому увесь аудіогід описаний. У ньому представлено п’ять турів: археологія церкви, церковні споруди, садиби, народні ремесла та інфраструктура українського села. Зараз готується шостий –  тур по вітряках, млинах та водних млинах, – розповідає вчений секретар НІЕЗ “Переяслав” Ігор Гайдаєнко. – На кожен тур, який вас зацікавить є QR-кодви його скануєте і слухаєте екскурсію. Якщо хочете отримати екскурсію повністю, то потрібно спочатку завантажити звичайний сканер QR-коду, потім програму izi.TRAVEL. Або ж через браузер завантажується сторінка і з нею увесь тур, ви з ним ознайомлюєтесь і те, що зацікавило, вибираєте та слухаєте. Аудіосупровід є двома мовами – українською та англійською. Якщо ви не хочете слухати увесь тур, а просто гуляєте територією, то підходите до об’єкту, який цікавить, на табличці поблизу розміщений QR-код, який ви скануєте, відкриваєте у програмі або браузері і слухаєте інформацію.

Проєкт започаткований у квітні 2020 року, відвідувачів почали приймати з першого червня. І до листопада аудіогідом вже скористалися 11 тисяч разів українською та близько 6 тисяч англійською мовою. Систему ввели, тому що був заборонений екскурсійний супровід. Зараз єдиний квиток (понеділок-четвер) у музеї коштує для дітей – 40 гривень, для дорослих – 80. В п’ятницю, суботу та неділю, для дітей – 50 гривень, для дорослих 100 гривень.

– Людина, яка не вперше в музеї, або сім’ї, коли приїжджають, і треба йти в своєму темпі – це дуже зручно. Або ж іноземцям: коли людина підійшла, послухала, відпочила і далі попрямувала. Якщо відвідуєш музей не вперше, то знаєш на якій локації хочеш знову побувати та що більше цікавить, – додає провідна наукова співробітниця НІЕЗ Віта Бова.

Покрокова інструкція використання аудіогіду

Варіант 1

  • на кожній агітаційній табличці до об’єкта в музеї є QR-код
  • необхідно запустити сканер QR-коду на смартфоні
  • відсканувати QR-код, який розміщується на табличці
  • перейти за посиланням через izi.TRAVEL або браузер
  • відразу буде надана інформація із світлинами та опис двома мовами
  • необхідно вибрати мову і натиснути play

Варіант 2

  • ви можете використати роздатковий матеріал, який нададуть на касі
  • запускаєте сканер QR-коду на смартфоні
  • скануєте той код, який розміщується у матеріалі
  • переходите за посиланням
  • в посиланні, крім об’єкта, який вас цікавить, буде доступна вся екскурсія

Вчений секретар НІЕЗ “Переяслав” Ігор Гайдаєнко

Хатинки вкрило снігом

На кожній агітаційній табличці до об’єкта в музеї є QR-код

Ви можете використати роздатковий матеріал, який нададуть на касі

Дорогами музею

У посиланні, крім об’єкта, який вас цікавить, буде доступна вся екскурсія

На території музею просто є безкоштовний WI-FI

Нагадаємо, що у перший день локдауну Інформатор перевірив, як у Переяславі дотримуються карантинних вимог. Деталі – за посиланням.

Оксана Симоненко

Фото та відео: Андрій Дударь

Нагору