ЖИТТЯ

Як допомогти безпритульним тваринам пережити зиму: п’ять корисних порад

У Переяслав приходить справжня зима: сніг, морози. Ми можемо спостерігати за цією красою з вікна, можемо за хвилину перебігти вулицю і зігрітися у магазині, сісти в автобус або взяти таксі. Але не кожному щастить насолоджуватися зимою – є й ті, хто від неї страждає.

На вулицях нашого міста ми часто бачимо безпритульних котів та собак, які в теплу пору року вміють піклуватися про себе. Натомість зима – важкий час для них, і наше завдання цим тваринам допомогти.

Інформатор підготував для вас п’ять порад, яких варто дотримуватися, допомагаючи безпритульним тваринам.

Найкраще, що ви можете зробити – подарувати нещасному псу або коту домівку, тепло, сім’ю, свою любов. Якщо ви наважилися взяти тварину з вулиці додому – її потрібно відвезти у ветеринарну клініку, перевірити на лишай. Дуже важливо: якщо ви підібрали кошеня чи цуценя, не можна його купати до перевірки у ветеринара. Якщо у нього лишай, він розповзеться по всьому тілу. З цієї ж причини не можна до перевірки приносити їх в квартиру, якщо вдома є інші тварини. Якщо веткліника в цей день закрита, доведеться підшукати новому члену родини тимчасове укриття. Коли переконаєтеся, що лишаю у тварини немає, можна починати робити краплі від бліх.

Допомога притулкам для тварин – кращий варіант глобальної допомоги. Майже в кожному місті можна знайти кілька благодійних організацій, які займаються допомогою безпритульним тваринам, зокрема, у Переяславі це ГО “У добрі руки”. В рамках таких організацій тваринам можуть надавати тимчасове або постійне житло у притулку, співробітники організації можуть здійснювати ветеринарне обслуговування “безпритульних”, підшукувати для них господарів. Часто благодійним організаціям потрібна й інша допомога, не пов’язана з безпосереднім спілкуванням з тваринами. Волонтери потрібні для розклеювання оголошень, проведення громадських заходів тощо. Не зайвою для притулку буде і матеріальна допомога: їжа, медикаменти.

Іноді тваринам потрібно допомогти, захистивши їх від жорстоких людей. Випадки бувають різні: дворових собак труять, над кішками знущаються. У нашій країні є закон про “Захист тварин від жорстокого поводження”. Так, він рідко застосовується, але все-таки: якщо ви хочете захистити пса чи кота від жорстокості – правда на вашому боці.

Найважливіше для безпритульних тварин взимку – гаряче харчування. Кішки при наявності нормального гарячого харчування спокійно адаптуються до холодів. Ви, ймовірно, помічали, що взимку вони стають пухнасті, кругліші – справа в тому, що у них відростає додатковий підшерсток. Але для цього їх потрібно правильно годувати. Тут немає нічого складного: сосиска, гаряча каша, гаряче молоко підійдуть. Можна навіть купити найдешевший сухий корм і залити його гарячою водою. Після корму кішці або собаці обов’язково захочеться пити, а будь-яка вода, крім гарячої, взимку швидко замерзне. Зверніть увагу, що вода або молоко повинні бути гарячими, але не кип’ятком – інакше тварини обпечуться.

Найкраще укриття для кішки – відкривати на зиму для неї підвал. Для собаки – облаштувати конуру під захистом стін будинку. Звичайно, не кожен погодиться, щоб під його балконом жив пес. Тоді варто пошукати місце для будки десь в глибині двору. У таких саморобних укриттях в основу краще класти невисокі дерев’яні піддони. Вони підняті над землею на 10-15 сантиметрів: з одного боку, від землі не передається холод, а з іншого – йде вентиляція, в будці нічого не гниє. Зверху ставиться ящик, в крайньому випадку можна використовувати звичайну картонну коробку з-під великої побутової техніки, але тоді важливо її щільно накрити клейонкою, щоб не проникала волога. Гарна ідея використовувати в такій будці утеплювач для підлоги і лінолеум. Всередину варто покласти соломи, якщо її немає – старі шуби або інший теплий одяг.

Юлія Кравченко

Нагору