Інформатор Переяслав

ГРОШІ

Приміщення соціального гуртожитку в Гайшині належить Переяславській громаді: що з ним буде далі

Наприкінці минулого року в одному із інтерв’ю голова міськради Вячеслав Саулко повідомив, що соціальний гуртожиток у Гайшині перейшов у власність Бориспільського району. Майже відразу після цієї публікації деякі читачі зауважили, що інформація неточна.

Ще 24 вересня 2020 року приміщення соціального гуртожитку в Гайшині разом із приміщеннями РДА, РБК та бібліотеки перейшло у власність Переяславської ТГ. Про це є відповідне рішення Переяслав-Хмельницької районної ради.

– Яка доля гуртожитку в майбутньому, поки важко сказати. Єдине, що я можу повідомити: станом на сьогодні гуртожиток перейшов у власність Бориспільского району. Таким чином, вирішувати його долю буде Бориспіль. Зараз ведуться розмови про передання цього гуртожитку нашій громаді, – розповідав 30 грудня Вячеслав Саулко.

14 січня Інформатор звернувся за коментарем до голови Переяславської міської ради:

– На той момент, коли я говорив, він не був у нас. У нас не було жодних документів. Буквально 4 січня ми дізналися, що, окрім мерії (приміщення РДА – ред.), будинку культури та бібліотеки, 31 грудня передали ще й методичний центр. А рівно два дні тому стало відомо, що приміщення соціального гуртожитку також передали нам ще якимось рішенням. Зараз ми терміново вносимо зміни до питання про структуру на сесію 21 січня. Якби я під час того ефіру знав про це, то, звичайно, й відповідав, і діяв би інакше. Тобто воно стало належати нам ось зараз, хоча й рішення було давнє, але ніхто про нього не знав, ми його не бачили.

Зараз РДА має вирішити, як далі бути з людьми, які там працюють. Більше того позавчора надійшла інформація від голови КОДА Василя Володіна про те, що такі соціальні гуртожитки не можуть змінювати цільове призначення при переході в ТГ. У нас цільове призначення – для дітей-сиріт. Тому швидше за все ми зробимо його структурним підрозділом міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді – це поки такі плани. Фінансування такого гуртожитку: мільйон двісті – півтора мільйона гривень на рік. Раніше це фінансувалося з районного бюджету та за рахунок субвенсій з області, а тепер лягає на плечі нашої громади. А в нас таких коштів немає і потреби утримувати такий заклад немає, бо немає великої кількості дітей-сиріт. Там зараз всього кілька людей живе і великий штат працівників – утримувати це немає сенсу, треба оптимізувати нашу роботу. Наскільки мені відомо, соціально незахищені особи, які зараз проживають там, мають на це право на період не більше трьох років, – розповів Вячеслав Саулко.

Нагадаємо, 28 грудня ми зняли відеорепортаж із соціального гуртожитку. Переглянути його ви можете за посиланням.

Віталій Усик

На фото: Мешканка гуртожитку Анна Дола зі своїм сином

Нагору