ЖИТТЯ

Чи будуть в Переяславській громаді власні поліцейські офіцери

Останнім часом в громадах Київщини активно втілюється проєкт “Поліцейський офіцер громади”. До нього вже долучилася Студениківська ТГ, планують й інші на Переяславщині.

11 січня голова міської ради Переяслава Вячеслав Саулко зустрівся з представниками Національної поліції України щодо можливостей впровадження проєкту “Поліцейський офіцер громади”. Наскільки необхідно це Переяславській ТГ, якщо у місті розміщується відділ поліції, Інформатору розповів Саулко.

– Під час зустрічі я поставив запитання: “А навіщо це нам?”. Відповідь така: це проєкт, який американці вводять в Україні, вкладають кошти, – пояснив Вячеслав Саулко. – При цьому ми також маємо надати офіцерам житло, платити зарплату, придбати автомобілі (але не всі необхідні). На нашу кількість населення (близько 32 тисяч) передбачається п’ять офіцерів, відповідно п’ять автомобілів. Якщо розподіляти, то у Переяславі б працювали троє, у селах громади – двоє. При цьому вони паралельно працюватимуть з нашою поліцією. Але якщо це створюватиметься нашою громадою, то відповідно й служитимуть вони нашій громаді, будуть підпорядковані нам. Тому я в жодному разі не відмовляюся від цього проєкту. Як швидко це може бути в нас, залежить не від мене. Нацполіція зараз їздить, обирає, де нагальніше це втілити.

Поліцейський офіцер громади – це представник Національної поліції України, він є так званим комунікатором між населенням громади та вищими органами правопорядку. Тобто у разі необхідності будь-які сили та засоби, які має Нацполіція (оперативники, карний розшук, кінологи, слідчі), за викликом офіцера громади прибудуть на місце.

Вячеслав Саулко наголосив, що спільно з європейським інвестиційним банком хоче втілити в Переяславі проєкт “Безпечне місто”. До нього входитимуть ремонт доріг, тротуарів, встановлення світлофорів, камер відеоспостереження. Однак обійдеться цей проєкт у понад сто мільйонів гривень (80% профінансують інвестори, 20% – громада). Інвестори згоди на його втілення ще не дали, бо є ще три варіанти у нашому місті: спорткомплекс, лікарня, муніципалітет.

Нагадаємо, що соціальний гуртожиток у Гайшині відтепер належить Переяславській ТГ. Ми дізналися, що на нього чекає.

Віталій Усик

Нагору