ЖИТТЯ

20 січня: який сьогодні день

Сьогодні світ відзначає небагато свят, тим не менш є низка подій, на які варто звернути увагу. 20 січня славиться й народженням знаменитих особистостей, культурних діячів.

Деталі розповість Інформатор.

У СВІТІ В ЦЕЙ ДЕНЬ

День Республіки Крим, який був встановлений в 2009 році. Традиційно в цей день всіх кримчан зі святом вітає керівництво регіону, а по всьому Криму відбуваються різні святкові заходи і акції, спрямовані на виховання у всіх жителів Криму почуттів патріотизму, любові і гордості за свою малу Батьківщину.

Зимовий весільник – день народного календаря слов’ян, що випадає на 20 (7) січня. Закінчуються зимові святки, кінець постів, початок зимового м’ясоїда, початок буденних клопотів і малої весільної пори до Масляної.

Іменини у Івана та Василя.

ЦЕЙ ДЕНЬ В ІСТОРІЇ

1265 — граф Лестерський вперше скликав на сесію англійський парламент. Парламент Великої Британії вважається найстарішим у світі.

1661 — у Львові засновано університет Казимира. Нині — Львівський національний університет імені Івана Франка.

1918 — у Києві відкрився всеукраїнський церковний собор.

1943 — у Головній ставці Гітлера (у Пруссії) міністр закордонних справ Німеччини Йоахім фон Ріббентроп і посол Японії Хіроши Ошима підписали договір про економічне співробітництво, метою якого було “об’єднати весь потенціал економічного простору Європи і Східної Азії для ведення тотальної війни”.

1943 — у Вінніпезі (Канада) вийшов перший номер газети “Українське слово”.

1946 — Президент США Гаррі Трумен заснував Центральну розвідувальну групу, що згодом стала ЦРУ.

1954 — ЦРУ завершило будівництво секретного тунелю із Західного Берліна до Східного з метою підімкнення до радянських і східнонімецьких телефонних комунікацій.

1961 — 44-річний демократ Джон Фіцджеральд Кеннеді, обраний 8 листопада 1960, став 35-м президентом США.

1972 — розпочалася друга хвиля арештів дисидентів в Україні (перша була 1965 року).

1980 — Президент США Джиммі Картер оголосив бойкот Олімпійських ігор у Москві.

1990 — “чорний січень”: у ніч з 19 на 20 січня за вказівкою президента СРСР Михайла Горбачова, радянська армія зі суходолу та з моря напали в Баку на беззбройних людей, загинуло понад 150 осіб і поранено 100.

1991 — у Кримській області УРСР відбувся Всекримський референдум про відновлення Кримської АРСР, результати якого визнала Україна.

2001 — за поданням прокуратури президент Кучма звільнив з посади Юлію Тимошенко, віцепрем’єр-міністра уряду Віктора Ющенка, звинувачену в контрабанді, підставі та приховуванні доходів.

2002 — пісня “My Sweet Lord” Джорджа Гаррісона очолила чарти — через 31 рік після першого влучення на вершину рейтингу.

2006 — у Темзі майже біля стін англійського парламенту виявили кит, який заплив туди під час припливу. На жаль, зусилля рятувальників не врятували тварину — кит не витримав всіх випробувань і помер.

2017 — 45-м президентом Сполучених Штатів став Дональд Трамп — найстарший на момент першої інавгурації.

ХТО З ВІДОМИХ ЛЮДЕЙ НАРОДИВСЯ В ЦЕЙ ДЕНЬ

1897 — Євген Маланюк (помер у 1968), український письменник, культуролог-енциклопедист, публіцист, літературний критик, сотник Армії УНР

1920 — Федеріко Фелліні (помер в 1993), італійський кінорежисер, володар п’яти премій “Оскар” і “Золотої пальмової гілки” (прославився картинами “Солодке життя”, “Вісім з половиною”).

1930 — Едвін Юджин “Базз” Олдрін, астронавт США.

1946 — Девід Лінч, американський кінорежисер, сценарист (зняв серіал “Твін Пікс”, а також фільми “Синій оксамит” і “Малхолланд Драйв”).

1952 — Пол Стенлі, американський музикант, гітарист і вокаліст глем-рок-групи Kiss (разом з колективом записав такі альбоми, як Love Gun, Asylum і Destroyer).

1963 — Інгеборга Дапкунайте, литовська акторка, яка знімається в різних країнах світу (“Сім років у Тибеті”, “Війна”, “Молодий Ганнібал”).

1971 — Гері Барлоу, учасник гурту Take That.

Юлія Кравченко

Нагору