ЖИТТЯ

“Кріпосна”, “Чорний ворон”, “І будуть люди”: які фільми знімали у Переяславі в останні роки

Історико-етнографічний заповідник “Переяслав” – гордість нашого міста. До нього входить 23 тематичні музеї різних напрямків, серед яких особливо виділяється Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини (музей просто неба). За останні роки заповідник встиг стати знімальним майданчиком для багатьох різножанрових фільмів.

Сьогодні ви дізнаєтесь, які фільми зняли в НІЕЗ “Переяслав” з 2015 до 2020 років. Про це розповість Інформатор з посиланням на допис молодшого наукового співробітника науково-дослідного відділу історичного краєзнавства Єгорова Є.Г. на сторінці “Заповідник Переяслав” у Facebook.

Документальний фільм “Я таки жив!..” Частина 1 (2015)

Фільм створений кінокомпанією “Символ-ТБ”, присвячений постаті видатного українського поета Тараса Григоровича Шевченко, його життєвому та творчому шляху. Окремі епізоди фільму були відзняті на території Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини з залученням інтер’єрів хати церковного сторожа.

Телесеріал “Офіцерські дружини” (2015)

Багатосерійна (12 серій) сімейна драма, створена знімальною групою “StarMedia” та режисером Дмитром Петруньом, розповідає про життя кількох поколінь жінок родини Антонових-Терехових у період із 1940 по 2002 рр. Зйомки епізодів фільму відбувались у Переяславі в лютому 2014 року. У зйомках були задіяні центральна площа міста та приміщення художньої школи.

Документальний фільм “Україно, не сердься” (ориг. “Ukrajino, nezlobse”) (2016)

Чеський документальний фільм “Україно, не гнівайся” досліджує, чому нинішні відносини між Росією та Україною історично складалися таким чином. Окремі епізоди фільму відзняті у інтер’єрах Музею “Заповіту” Т. Г. Шевченка та на фоні пам’яток Переяслава.

Документальний фільм “Україна. Повернення своєї історії-2” (2017)

У 2017 році вийшла друга частина документального фільму “Україна. Повернення своєї історії”. У зйомках використано унікальні павільйони музею архітектури давньоруського Переяслава, археологічного музею з фундаментами давньоруських храмів та краєвиди самого міста.

Художній фільм “Чорний ворон” (2019)

Фільм є екранізацією однойменного роману-бестселера Василя Шкляра “Залишенець. Чорний ворон”. Зйомки окремих епізодів фільму проходили в музеї просто неба. У фільмі фігурують такі об’єкти: двір столяра, двір чинбаря, сільська управа, базарна площа, двір ткача.

Телесеріал “Кріпосна” (2019)

Багатосерійний телевізійний історичний серіал знятий кіностудією ТОВ “СТАРЛАЙТ ФІЛМС” разом з кіностудією “FILM UA”. Через необхідність зйомки багатьох сцен в реальних історичних локаціях при створенні серіалу використали такі локації та об’єкти НІЕЗ “Переяслав”: козацька церква (Церква Святої Покрови), сільська управа, поштова станція, корчма, двір олійника, хата безземельника, хата та подвір’я гончара, хата (інтер’єр та екстер’єр) та подвір’я бджоляра, садиба та хата бідняка, поліська хата, садиба та хата бондаря, цвинтар біля церкви Святої Покрови, церква Святого Георгія.

Телесеріал “Сага” (2019)

Задля достовірності подій, відображених у сценарії, та втілення режисерського бачення, зйомки окремих епізодів проходили влітку (16-21 серпня 2019 р.) на території музею просто неба. А саме: двір чинбаря, корчма, кладовище, садиба заможного селянина-землевласника, хата безземельника, садиба заможного селянина-землевласника, церква Святого Георгія, двір олійника.

Художній фільм “Екс” (2019)

Зйомки фільму тривали протягом 7-10 травня 2017 р. на таких об’єктах: хата заможного селянина, клуня бондаря, двір бондаря, школа.

Документальний фільм “Імені Виговського” (2019)

Зйомки відбувалися у травні 2018 р. як у самому Переяславі біля пам’яток та визначних місць, так і в музеях, зокрема – Меморіальному музеї Г. Сковороди (Переяславський колегіум).

Документальний фільм “Мистецтво волі. Ніл Хасевич” (2019)

Фільм розповідає про життя та творчість видатного графіка Ніла Хасевича. Зйомки окремих епізодів фільму відбувались на території музею просто неба протягом 2019 р. Знімали на таких об’єктах: поліська хата, двір середняка, садиба заможного селянина-промисловця, церковно-парафіяльна школа.

Документальний фільм “Будинок Слово” 

Фільм присвячений письменникам тридцятих років. Зйомки проводили на території НІЕЗ “Переяслав” 22-23 березня 2019 р.

Телесеріал “І будуть люди” (2020).

В основу сценарію фільму покладено однойменний роман українського письменника ХХ століття Анатолія Дімарова. Події роману охоплюють тридцятирічний період: з 1901 по 1932 роки XX століття. У центрі подій – історія кількох українських сімей. Головні герої відчують на собі і своїх близьких турбулентність часу: першу світову війну, революції, встановлення комуністичного режиму.
Серед локацій – поле, озеро та ліс в Васильківському районі Київської області (де були побудовані декорації – хутір головного героя Свирида Івасюти), Національний музей народної архітектури та побуту України “Пирогів” (м. Київ), музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини (м. Переяслав): церковно-парафіяльна школа, будинок перших комунарів.

Художній фільм “Вірити” (2020).

Це екранізована історія переслідувань Церкви в Україні, що передається крізь призму життя звичайної родини з Вінниччини. Під час зйомок на території музею просто неба (10-11 вересня 2020 р.) були використані наступні локації: базарна проща, Трьохсвятительська церква (Музей українського рушника). Прем’єра фільму запланована на 2021 р.

Нагадаємо, Микола Томенко 22 січня побував у Переяславі. На засіданні круглого столу до Дня соборності розповів про історію України, політику та підтримку нашого міста.

Юлія Кравченко

Нагору