ВЛАДА

“Не можна казати, що хтось був нікчемним керівником держави”: про що розповідав Микола Томенко у Переяславі

Микола Томенко 22 січня побував у Переяславі. На засіданні круглого столу до Дня соборності розповів про історію України, політику та підтримку нашого міста.

22 січня, у День соборності України, Переяслав відвідав український політик та громадський діяч, лідер політичної партії Громадський рух “Рідна країна” Микола Томенко. У залі засідань в приміщенні РДА провели круглий стіл, у якому він взяв участь разом з головою Переяславської ТГ Вячеславом Саулком, деканом факультету гуманітарно-природничої освіти і соціальних технологій переяславського університету Віталієм Коцуром та гендиректором НІЕЗ “Переяслав” Олексієм Лукашевичем. Зустріч транслювалася в ютубі. Про це повідомляє Інформатор.

Микола Томенко вже давно підтримує наше місто. Зазначив, що все життя пересувається між Черкащиною і Київщиною, тому для нього “було б соромно не побувати і не допомагати Переяславу”. Також розповів про свої погляди на історичні відомості про Україну. Нижче – тези з його промови:

– Міняються президенти, прем’єр-міністри, депутати, міські голови, а ідея соборності цвіте і перемагає. Вченим можна бути більш критичними, а на рівні масової культури ми мусимо бути більш толерантними. Бо інакше ми самі себе розвалюємо. Є люди, які захищають кандидатську дисертацію, виступають і кажуть, що хтось був нікчемним керівником держави. Але громадяни України так говорити не можуть. Ви б потрапили в Київ на початку XVII століття і виступили з ідеєю проголошення самостійної України тільки для українців – без росіян, без євреїв, без поляків. Я би подивився, чим це закінчилося.

– Я дотримуюсь того, що ми мусимо вийти за межі соборності як терміну географічного та геополітичного. Переконаний, що Україну зліпить лише порозуміння соціальної та національної ідей. Як тільки ми людську, гуманістичну ідею перекинемо на периферію, ми втратимо національну. І навпаки. Це я називаю людиноцентризмом та україноцентризмом. Складність полягає у тому, як саме чітко співвіднести ці дві ідеї. У першій статті Конституції написані означення: незалежна, суверенна, правова, демократична і соціальна. Тобто чітко означено, яку державу ми будуємо. Не потрібно придумувати нічого нового.

– Попереднього міського голову та міську раду я переконував у деяких проєктах, але, на жаль, в них домінував інший підхід. Для мене дуже важливі цього року такі дати: 160 років пам’яті Шевченка, 175 років організації “Кирило-Мефодіївське братство”, а через рік 300 років Сковороді. Це нам вибудовує тло для того, щоб держава активніше глянула на цих людей і на Переяслав. Я всіляко буду підтримувати ці проєкти.

Нагадаємо, фінансовий аудит виконавчих органів міської ради все ж проведуть. Про це на черговій сесії розповів голова ТГ Вячеслав Саулко. Подробиці читайте тут.

Юлія Кравченко

Нагору