ЖИТТЯ

Як не допустити пожежі у власному домі: вісім простих правил

Щорічно внаслідок пожеж гине велика кількість людей. Неконтрольований вогонь – річ дуже небезпечна. Нехтування правилами пожежної безпеки призводить як до невеликих загорянь, так і до неабияких катастроф.

Щоб запобігти пожежі у власному помешканні, необхідно дотримуватись низки простих правил. Інформатор розкаже про ці правила детальніше, посилаючись на повідомлення Переяславського РС ГУ ДСНС у Київській області.

Не паліть у ліжку. Нерідко можна спостерігати, як люди кидають сірники і недопалки будь-куди, палять у заборонених місцях, кладуть недопалки на дерев’яні предмети або поблизу матеріалів, здатних спалахнути при найменшому контакті з вогнем. Дуже небезпечно палити, лежачи в ліжку, адже людина може заснути, а сигарета впаде на постіль.

Слідкуйте за станом та справністю електромережі та електроприладів. За статистикою, саме в зимовий період трапляється найбільша кількість пожеж, пов’язаних з коротким замиканням в електромережах. Людям рекомендується стежити за станом електропроводки, електричних приладів і апаратури, розеток, вилок і дротів.

Покидаючи приміщення, не залишайте увімкненими телевізори, праски, обігрівачі тощо. Після завершення експлуатації електричний прилад (праска, плойка тощо) необхідно вимкнути і поставити в безпечне місце на поверхню, яка ні за яких умов не розплавиться і не почне тліти. Це повинно стати обов’язковою звичкою.

Не залишайте дітей без нагляду та не дозволяйте їм бавитися сірниками, запальничками та іншими небезпечними побутовими предметами. Батьки повинні пам’ятати, що дітей приваблює вогонь, але їхній природний інтерес повинен бути спрямований в потрібне русло. А це означає, що з раннього віку діти повинні знати правила поводження з вогнем. Знання з пожежної безпеки в цікавій ігровій формі добре засвоюються дітьми.

Намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі великої потужності. Простими словами, чим менше приладів у одній розетці, тим краще! А в ідеалі взагалі один прилад на одну розетку, щоб майже повністю бути впевненим у безпеці з’єднання.

Подбайте про захист помешкання при користуванні пічним та газовим опаленням. Перед початком, а також протягом усього опалювального сезону слід очищати димоходи та печі від сажі, щоб не сталось її займання. Біля кожної печі перед топковим отвором на підлозі слід прибити металевий лист розміром не менше 0,5 на 0,7 м, а усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали, повинні бути заштукатурені й побілені. Попіл та шлаки, що їх видаляють із топки, необхідно заливати водою та виносити в спеціально відведені місця.

Дотримуйтесь норм встановлення та правила користування. Забороняється використовувати електропроводку з порушеною ізоляцією, зав’язувати дроти у вузли, вмикати в одну розетку кілька енергоємних приладів, прокладати подовжувачі під килимами і через дверні пороги. При перших же “симптомах” несправності – нагріванні вилок, розеток, електропроводки, потріскуванні в розетках, іскрінні, появі запаху палаючої гуми – треба негайно знеструмлювати приміщення і викликати фахівців.

Не використовуйте неякісні, саморобні та несертифіковані побутові електроприлади. Наголошуємо, що необхідно користуватися заводськими електронагрівальними приладами і ні в якому разі не вдаватися до використання саморобних обігрівачів. Не можна залишати обігрівачі увімкненими на ніч поруч із ліжком, одягом, взуттям, дозволяти дітям самостійно користуватися цими пристроями. Те ж саме стосується теле- та відеоапаратури.

Нагадаємо, у п’ятницю, 22 січня, у селі Шевченкове на вулиці Молодіжній горів житловий будинок. У ньому пожежники виявили загиблого чоловіка.

Юлія Кравченко

Нагору