ВЛАДА

У Дівичках, Циблях та Ташані будуть власні поліцейські офіцери. А що у Переяславі?

На шостій сесії міської ради Переяслава про роботу поліції звітував в.о. начальника районного відділу Максим Дьомін. З-поміж інших питань обговорили й можливість запровадження у нашій ТГ проєкту “Поліцейський офіцер громади”.

11 січня представники Національної поліції зустрічалися з очільниками громад щодо впровадження проєкту “Поліцейський офіцер громади”. Зокрема, спілкувалися із головами ТГ колишнього Переяслав-Хмельницького району (Переяславської, Дівичківської, Циблівської та Ташанської ТГ). У Студениківській ТГ поліцейський офіцер вже працює, планується відкриття ще однієї станції в Пристромах, селі цієї ж громади. 22 січня голови Дівичківської, Циблівської та Ташанської громад підписали меморандум про співпрацю з ГУ Нацполіції у втіленні цього проєкту. Про це повідомляє Інформатор.

Голова Переяславської ТГ меморандум не підписував. Однак у інтерв’ю Інформатору 14 січня говорив: “Якщо це створюватиметься нашою громадою, то відповідно й служитимуть вони нашій громаді, будуть підпорядковані нам. Тому я в жодному разі не відмовляюся від цього проєкту. Як швидко це може бути в нас, залежить не від мене. Нацполіція зараз їздить, обирає, де нагальніше це втілити”.

На сесії міськради 21 січня депутати підняли тему поліцейських офіцерів у Переяславській ТГ. Для нашої кількості населення (близько 32 тисяч) їх необхідно мати п’ятеро. Депутатка Аліна Литвин запитала у в.о. начальника Переяслав-Хмельницького відділу поліції Максима Дьоміна таке:

– З останніх новин я бачу, що проєкт “Поліцейський офіцер громади” достатньо дієвий. У деяких громадах колишнього Переяслав-Хмельницького району він вже успішно реалізований. Які перспективи з реалізацією цього проєкту в Переяславській ТГ?

– Наразі на території нашої області успішно вводяться два проєкти: “Безпечна Київщина” та “Поліцейський офіцер громади”, – відповів Максим Дьомін. – “Безпечна Київщина” – це система камер відеоспостереження на відповідній платформі, програмному забезпеченні. Ці камери приєднані до єдиної бази, до якої мають доступ працівники поліції. Це дозволяє своєчасно відслідковувати транспортні засоби, які можуть бути причетними до вчинення кримінальних правопорушень. Система вже добре себе зарекомендувала. Щодо проєкту “Поліцейський офіцер громади”: офіцером громади може бути цивільна людина без досвіду роботи, яка, на думку місцевої влади, може гідно носити форму працівника поліції. Її подають як кандидатуру, реєструють. Людина проходить тримісячне навчання і отримує службове посвідчення, табельну вогнепальну зброю та заступає на несення служби. Перевага поліцейського офіцера в тому, що він підпорядковується безпосередньо громаді, в якій працює. Фінансується він з балансу ГУ Нацполіції в Київській області. Наразі, окрім Студениківської, ще три громади подали свої заявки щодо підписання меморандуму: це Дівички, Циблі та Ташань.

На цьому моменті Вячеслав Саулко зупинив відповідь Дьомін й передав слово секретарю ради Лідії Оверчук, яка запитала про вимкнені маячки на поліцейських автомобілях у Переяславі. Однак уже наступним запитанням депутат Андрій Іващенко повернувся до теми офіцерів громади:

– Оскільки цей проєкт фінансується не лише з державного бюджету, а й з донорських організацій, яка матеріально-технічна база має бути в нас?

– Відповідно до кількості населення на Переяславські ТГ передбачається п’ять поліцейських офіцерів. Громада має надати два службові кабінети для розміщення їх та виділити кошти на закупівлю двох транспортних засобів, ще три автомобілі надала б Національна поліція. У приміщеннях має бути хоча б невеличкий косметичний ремонт. Всім необхідним обладнанням забезпечить Нацполіція.

Голова міськради запропонував призупинити обговорення, бо “до вечора будемо говорити на цю тему”. Сам же додав:

– У нас була серйозна розмова із представниками поліції щодо цього. Поки що ми передбачали по одному офіцерові розмістити в Гайшині, Великій Каратулі та Дем’янцях, двох – у Переяславі. Але було прохання: якби ви їх розмістили подалі від місцевої поліції. Тобто не лише я не довіряю нашому відділу поліції, а й вищі органи. Думаю, що ми справді працюватимемо в цьому плані, бо я бачу у місті в майбутньому відеоспостереження, дороги, розмітки, світлофори. Але здається, “рятувати потопельників мають самі потопельники”, ми самі повинні це все організовувати.

Саулко висловив недовіру відділу поліції й поставив на голосування проєкт рішення, у якому визнав її роботу незадовільною. Після тривалого обговорення депутати не проголосували за те, щоб надсилати лист про незадовільну співпрацю до вищих органів. Аргументи Саулка обранців не переконали, зрештою, прийняли рішення “взяти звіт до відома і розглянути це питання на черговій сесії”. Протягом обговорення питання голова ТГ зазначав: “Місцева поліція зараз абсолютно не співпрацює з міською радою. Тому постає питання про створення у нашій громаді муніципальної варти”. Проте те, як фінансуватиметься ця муніципальна варта, Вячеслав Саулко поки що не говорить.

Віталій Усик

Нагору